Kis vár, nagy élmények a Mátraalján

A Mátra lábánál, egy csendes kis faluban áll a kisnánai vár, a későközépkori magyar nemesi rezidenciák egyik legszebb emléke. A szokatlan módon nem hegytetőre, hanem a település belsejébe épült várat igazából a legutóbbi, nagyszabású felújítás tette az idegenforgalom térképére.

A vár története

Kisnána, mint a Mátra környéki települések többsége, az Aba nemzetség tulajdonát képezte, a 13. században pedig annak sarja, a Kompolti család birtokává vált, akik aztán hosszú ideig lakták.

1325-ben Nánai Kompolti István tulajdonában volt a vár, ő építtette fel a nánai plébániatemplom melletti első udvarházat. Később az 1400-as évek elején a család átalakította azt gótikus stílusban. A XVI. század elején a Kompolti família férfiága kihalt, majd az új tulajdonosok a Losoncziak lettek. A vár ekkor átesett egy komolyabb átalakításon, belső udvara alá patinás borospincét építettek, a várudvar szintjét megemelték, új kőburkolatot tettek le, átépítették az északi palotát is.

Legközelebb az 1500-as évek elején erősítették meg a várat, a külső vár délnyugati sarkában található Anjou-kori udvarházat lebontották. Ekkoriban már Losonczy István volt a birtokosa, aki 1543-ban a legenda szerint befogadta Móré Lászlót, az országszerte hírhedt rablólovagot. A kegyetlen kalandor nemcsak a törököket és a németeket rabolta, hanem a magyarokat sem kímélte. Amikor a törökök megtámadták a kisnánai várat, a legenda szerint Móré aranyat szóratott a budai pasa katonái közé, gondolván, így megmenekülhet, azonban a csel nem vált be, Mórét elfogták, és a hírhedt konstantinápolyi Héttorony tömlöcben sínylődött. Állítólag mérhetetlen kincseit a vár területén ásta el, de eddig még senki nem bukkant a nyomára. Két évvel Buda eleste után 1543-ban a törökök Kisnánát is lerombolták. Mivel a vár hadászati jelentősége megszűnt, elindult a pusztulása.

A romos várat az 1940-es években takarították ki, majd az 1960-as években állították helyre. Az igazi lökést a 2010-11-es nagyarányú felújítás adta. A munkálatok során az építők megerősítették a várfalakat, és megtörtént az Öreg-torony kicsinosítása is, ahol kiállítótermek várják a látogatókat, valamint egy pompás panorámát kínáló toronyterasz. Új felvonóhíd vezet a várba, és szépen parkosították a környéket is.

A vár látogatása

A vár legjellegzetesebb része a gótikus, fent nyolcszögletűvé váló templomtorony, az egykori szentélyben látható Kompolti László faragott gótikus sírköve. A felújított Öreg-torony első emeletére egy, az épületen kívülről futó lépcsőn jutunk fel. A toronyban láthatjuk a várnagy rekonstruált szobáját is. A kaputorony tetejéről, a felújított kilátóteraszról csodálatos panoráma terül szemünk elé. A vár alatti pincében bortrezor nyílt, a szokásos vártörténeti kiállításokon, kőtáron kívül egy érdekes opálgyűjteményt is láthatunk, Magyarország legnagyobb, négymázsás opálját őrzik a várban.

 

Szlovák tájház

A gyönyörű világoskékre és fehérre festett tájház épületében találjuk a vár pénztárát is, a várbelépővel benézhetünk a szépen rendben tartott korhűen berendezett szobákba is. A török időkben teljesen elnéptelenedett Kisnánát a XVIII. század elején szlovákokkal népesítették újra, az ő leszármazottaik egykori lakáskultúráját mutatja be a kis kiállítás. A fűtetlen tisztaszobából, a sparhelttel és szabadkéménnyel felszerelt konyhából, ill. a búboskemencével fűtött lakószobából áll a házacska.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: 3264 Kisnána, Béke út 1

Nyitva tartás:

Szerda - vasárnap: 10.00 - 17.00

A belépőjegyeket egy órával a zárás előtt kell megváltani, ezt követően a vár nem látogatható!

Belépődíjak (2021):

Felnőtt: 1400 Ft

Diák/Nyugdíjas: 800 Ft

Családi jegy (2 felnőtt + max. 4 gyerek): 3000 Ft

Telefonszám: (37) 324-065

http://www.kisnana.hu/a-kisnanai-var/