Kis vár, nagy élmények a Mátraalján

A Mátra lábánál, egy csendes kis faluban áll a kisnánai vár, a későközépkori magyar nemesi rezidenciák egyik legszebb emléke. A szokatlan módon nem hegytetőre, hanem a település belsejébe épült várat igazából a legutóbbi, nagyszabású felújítás tette az idegenforgalom térképére.

A vár története

Kisnána, mint a Mátra környéki települések többsége, az Aba nemzetség tulajdonát képezte, a 13. században pedig annak sarja, a Kompolti család birtokává vált, akik aztán hosszú ideig lakták.

1325-ben Nánai Kompolti István tulajdonában volt a vár, ő építtette fel a nánai plébániatemplom melletti első udvarházat. Később az 1400-as évek elején a család átalakította azt gótikus stílusban. A XVI. század elején a Kompolti família férfiága kihalt, majd az új tulajdonosok a Losoncziak lettek. A vár ekkor átesett egy komolyabb átalakításon, belső udvara alá patinás borospincét építettek, a várudvar szintjét megemelték, új kőburkolatot tettek le, átépítették az északi palotát is.

Legközelebb az 1500-as évek elején erősítették meg a várat, a külső vár délnyugati sarkában található Anjou-kori udvarházat lebontották. Ekkoriban már Losonczy István volt a birtokosa, aki 1543-ban a legenda szerint befogadta Móré Lászlót, az országszerte hírhedt rablólovagot. A kegyetlen kalandor nemcsak a törököket és a németeket rabolta, hanem a magyarokat sem kímélte. Amikor a törökök megtámadták a kisnánai várat, a legenda szerint Móré aranyat szóratott a budai pasa katonái közé, gondolván, így megmenekülhet, azonban a csel nem vált be, Mórét elfogták, és a hírhedt konstantinápolyi Héttorony tömlöcben sínylődött. Állítólag mérhetetlen kincseit a vár területén ásta el, de eddig még senki nem bukkant a nyomára. Két évvel Buda eleste után 1543-ban a törökök Kisnánát is lerombolták. Mivel a vár hadászati jelentősége megszűnt, elindult a pusztulása.

A romos várat az 1940-es években takarították ki, majd az 1960-as években állították helyre. Az igazi lökést a 2010-11-es nagyarányú felújítás adta. A munkálatok során az építők megerősítették a várfalakat, és megtörtént az Öreg-torony kicsinosítása is, ahol kiállítótermek várják a látogatókat, valamint egy pompás panorámát kínáló toronyterasz. Új felvonóhíd vezet a várba, és szépen parkosították a környéket is.

A vár látogatása

A vár legjellegzetesebb része a gótikus, fent nyolcszögletűvé váló templomtorony, az egykori szentélyben látható Kompolti László faragott gótikus sírköve. A felújított Öreg-torony első emeletére egy, az épületen kívülről futó lépcsőn jutunk fel. A toronyban láthatjuk a várnagy rekonstruált szobáját is. A kaputorony tetejéről, a felújított kilátóteraszról csodálatos panoráma terül szemünk elé. A vár alatti pincében bortrezor nyílt, a szokásos vártörténeti kiállításokon, kőtáron kívül egy érdekes opálgyűjteményt is láthatunk, Magyarország legnagyobb, négymázsás opálját őrzik a várban.

Az országban harmadikként jelentek meg a falak között a kronoszkópok, melyek segítségével megcsodálhatjuk, hogy milyen is lehetett régen a vár és az itt élő emberek élete. A távcsőre emlékeztető, 120-180 fokos szögben körbeforgatható készülékbe pillantva számítógéppel rekonstruált középkori várélet elevenedik meg. Összesen öt kronoszkópot találunk, hármat a várudvaron, kettőt a várfalakon kívül.

Télen és nyáron számos program szórakoztatja a helybélieket és az idelátogatókat, így kézműves és karácsonyi vásárok, előadások.

Akik szeretnének még többet megtudni a vár történetéről, azok az óránként induló, hat perces 3D-vetítést ne mulasszák el, ami egyébként kitűnő alkalom egymás fényképezésére a vicces, túlméretezett piros szemüvegekkel.

Szlovák tájház

A gyönyörű világoskékre és fehérre festett tájház épületében találjuk a vár pénztárát is, a várbelépővel benézhetünk a szépen rendben tartott korhűen berendezett szobákba is. A török időkben teljesen elnéptelenedett Kisnánát a XVIII. század elején szlovákokkal népesítették újra, az ő leszármazottaik egykori lakáskultúráját mutatja be a kis kiállítás. A fűtetlen tisztaszobából, a sparhelttel és szabadkéménnyel felszerelt konyhából, ill. a búboskemencével fűtött lakószobából áll a házacska.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: 3264 Kisnána, Béke út 1

Nyitva tartás:

Március - április, november - január: Sze-V: 10.00 - 16.00

Május, október: K - V: 10.00-17.00

Június - szeptember: K - V: 9.00 - 18.00

Május 1.: 10.00-16.00

A belépőjegyeket egy órával a zárás előtt kell megváltani, ezt követően a vár nem látogatható!

Belépődíjak:

Felnőtt: 1200 Ft

Diák/Nyugdíjas: 700 Ft

Családi jegy (2 felnőtt + max. 4 gyerek): 2500 Ft

Telefonszám: (37) 324-065

http://www.kisnana.hu/a-kisnanai-var/