A Mátra egyik ikonikus látványossága

A hasznosi, vagy más néven cserteri vár romjai elképesztő helyen, egy víztározó feletti meredek kúpon fekszenek fantasztikus kilátással a Mátra jellegzetes csúcsaira, az Ágasvárra, az Óvárra, a Nyikomra. A könnyen megközelíthető várrom Pásztó Hasznos nevű városrésze mellett épült egy 333 m magas, két oldaláról meredek sziklafalakkal határolt csúcsra.

A vár rövid története

A hasznosi (cserteri) vár az 1300-as évek első évtizedeiben épült, első írásos említése egy 1329-es oklevélben történik. A cserteri név a törökök által elpusztított, közelben fekvő Cser falura utalhat. Fénykorában, a XIV. században három vár uralta a Kövecses-patak völgyét, Ágasvár és Óvár is állt még akkortájt. A többször gazdát cserélt cserteri vár végül 1552-ben került, ostrom nélkül a törökök fennhatósága alá.

A török megszállás után az egri vár tartozéka lett, majd az 1800-as évek elejétől a pásztói apátság tulajdonába került. Fokozatosan rommá lett a vár, de a XIX. század közepén még jó állapotban volt.

A vár látogatása

A vár romjait legegyszerűbben Hasznosról közelíthetjük meg. Pásztóról jőve, a falu szélénél balra az utolsó utcára térjünk le, a kocsit a házak szélénél hagyhatjuk a dűlőút mellett. A Z jelzésű szekérút szőlőtáblák mellett vezet enyhén felfelé. Egy jobb majd egy bal kanyar után ZL jel mutatja az utat a romokhoz. A falu szélétől 900 méterre vannak a vár romjai.

A 333 méter magas hasznosi Várhegy délre, az országút felé és keletre a víztározó felé meredeken szakad le, másik két oldala enyhén lejtős, innen könnyen megközelíthető. A napos hegyoldal tavasztól őszig virágmezőben pompázik, a romok környékét elborítja az orgona, érdemes tavaszra időzíteni látogatásunkat, eszméletlen illatorgia teszi ilyenkor feledhetetlenné a kirándulást.

A vár még álló falait szinte teljesen benőtte a növényzet, a romoktól pár lépésnyire, a hegy tetejéről ikonikus fotókat készíthetünk a Mátra jellegzetes csúcsairól a víztározóval, a vár legmagasabb falával előtérben. Szemben az Ágasvár és az Óvár vulkanikus kúpja, jobbra a Nyikom tömbje, visszaúton a szőlők mellől a Cserhát vonulatára nyílik remek kilátás