Gyöngyös jelképe

A város szívében magasodik a fenséges, kéttornyú Szent Bertalan Plébániatemplom, mely jelenlegi formájában barokk stílusú, de a középkorban Magyarország egyik legnagyobb gótikus csarnoktemploma volt.

A templom története

A ”Nagytemplom” helyén a 13. század második felében még egy jóval kisebb állt, amit először 1350 körül kezdtek átépíteni, majd a 15. század végén alakították gótikus csarnoktemplommá, ezzel a korabeli Magyarország egyik legnagyobbjává vált. Mátyás király több alkalommal is járt a városban, amely akkor a történelmi Magyarország 13. legnagyobb városa volt.

1746 és 1756 között építették át barokk stílusban, de az apszis két oldalán még ma is látható két-két nagyméretű gótikus ikerablak. A gótikus harangtornyot 1774-ben lebontották, az északi barokk tornyot 1772 és 1773 között, a délit pedig 1815-ben emelték. A templomot széles főhomlokzata, egymástól távol eső tornyai teszik jellegzetessé. 1917-ben a Gyöngyös városát szinte teljesen felemésztő tűzvész templomot is komolyan sújtotta, mely során súlyosan megsérült, tornyai ezután kapták mai egyszerűbb formájukat. Ennek emlékére a déli oldalánál egy emlékharang áll.

A templom leírása

A templombelső és egységes barokk berendezése még a 17.-18. században készült, kétoldalt gazdagon díszített, cseh süvegboltozattal fedett karzat húzódik. Igazi különlegessége a 15. századból származó, a szentély déli oldalán található gótikus stílusú, bronzból készült keresztelő medence.

Egy gótikus eredetű huszártornyot is megcsodálhatunk a szentély fölött, a főgerincen, illetve a Mária mennybemenetele-oltárt és a Szent Bertalan vértanúságát ábrázoló főoltárképet, melyet Krannowetter Gábor festett 1773-ban.

IV. Károly király

Az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt különleges kapcsolat fűzte Gyöngyöshöz, az 1917-es tűzvész után személyesen látogatott a városba, feleségével, Zita királynéval. A nevezetes látogatást a szentélyhez közeli egyik mennyezeti freskó ábrázolja. A Habsburg restaurációt ellenző Horthy Miklósnak sem volt már ínyére a falfestmény, de végül a kommunizmus idején meszelték le, azonban a 90-es években szépen helyreállították.

Szent Korona Ház - Kincstár

A Szent Bertalan templom kincstárában, a plébánia épületében, ismertebb nevén a Szent Korona Házban tekinthető meg az ország egyik legnagyobb egyházi kincstárgyűjteménye is. Az esztergomi után az ország legértékesebb egyházművészeti gyűjteményeként tartják számon. Itt számos gótikus és reneszánsz ötvös remekművet tekinthetünk meg, így kelyheket, talpas kereszteket, ereklyetartókat, úrmutatókat, képeket, könyveket, miseruhákat és szobrokat is. A legértékesebb kincs a hét, sajátosan magyar, filigrán díszítésű, bőrtűs kehely, melyek 1500 körül készültek. A hely érdekessége, hogy 1806 és 1809 között három alkalommal őrizték itt magyar koronát.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

3200 Gyöngyös, Fő tér

Egyházművészeti kiállítás: Gyöngyös, Szent Bertalan u. 3.

Nyitva tartás:

Templom: csak a reggeli és késő délutáni misék alkalmával van nyitva

Kiállítás: A Kincstár felújítás miatt jelenleg nem látogatható! Várható nyitás 2013. július

Telefonszám: +36 37/311-143