Családbarát múzeum főúri kastélyban és parkjában

A Gyöngyös belvárosában, az egykori Orczy-kastélyban lévő Mátra Múzeum, nemcsak a környék, hanem túlzás nélkül állítható, Magyarország egyik legérdekesebb múzeuma. A gyönyörűen felújított, Europa Nostra-díjat is kapott kastély épülete, a romantikus kastélypark, és a 2009-ben megnyitott modern Természettudományi Pavilon is kihagyhatatlan látnivaló.

Orczy-kastély

A kastélyt Orczy Lőrinc építtette 1770-ben, melyet többször átalakítottak, végül 1826-ban készült el ma is látható klasszicista formája. A palotát és annak parkját 1937-ben eladták a városnak, berendezésének és műtárgyainak azonban nyoma veszett. 1958-tól itt működött a városi könyvtár, illetve itt tárolták a ferencesek híres műemlékkönyvtárát is. 1984-ben költözött ide a Mátra Múzeum.

Az épület és a kert teljes felújítása és feltárása 2005-ben kezdődött el, mely során előkerültek korabeli barokk falfestményei, kibontották az 1826-ban befalazott árkádokat, lefedték üvegtetővel a korábban nyitott belső udvart, modernizálták a műszaki berendezéseket. A megújult épületben 2007 óta fogadnak újra a látogatókat.

A kastélyban helyet kapott vadászattörténeti, helytörténeti, ásvány- és őslénytani állandó kiállítások fő látnivalója a gyönyörű árkádos belső udvarán kihelyezett gyapjas mamut csontváza, a múzeum jelképének számító csontvázat 1949-ben találták Mátraderecskén, és hazánk egyetlen mamutcsontváza.

A kiállításokon megismerkedhetünk a környék legjelentősebb földbirtokos családjának, a kastélyt is építtető Orczy családnak a történetével, számos trófeát csodálhatunk meg a vadászati kiállításon, és a Mátra ásványi kincseivel is megszemlélhetjük.

Természettudományi Pavilon

 2009-ben megnyitottak egy új, modern pavilont is, melyben európai színvonalúan mutatják be a Mátra és környékének növény- és állatvilágát, illetve megcsodálhatunk egy élő trópusi állatokat és növényeket bemutató pálmaházat is. Látványos diorámák kápráztatnak el gyereket, felnőttet egyaránt. A pavilonban a gyerekek órákat el tudnak tölteni, a látogatást tervezzük hosszabbra a kicsikkel.

Kastélypark

A 4 hektáros, arborétumszerű, védett Orczy-parkban áll Magyarország legnagyobb törökmogyoró- és tiszafája. A gondozott, hangulatos parkban egy kis fahídon megközelíthető szigetecske is van, a tavat aranyhalak és békák népesítik be. A park díszes főkapuját két hatalmas kőoroszlán őrzi.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: 

3200 Gyöngyös, Kossuth Lajos utca 40

Nyitva tartás:

Kert: K-V 9.00-17.00

Kiállítások: K-V 10.00-17.00

Belépődíjak:

Kastély

Felnőtt: 1100 Ft, Diák/Nyugdíjas: 550 Ft

Természettudományi Pavilon

Felnőtt: 1100 Ft, Diák/Nyugdíjas: 550 Ft

Komplex (Kastély + Pavilon+ kert)

Felnőtt: 1500 Ft, Diák/Nyugdíjas: 750 Ft

Kert

Felnőtt: 400 Ft, Diák: 200 Ft

6 év alatt ingyenes

Telefonszám:

(37) 505 530

http://www.matramuzeum.hu