Páratlan, ezeréves építészeti emlék a Mátra alján

A Mátra lábánál fekvő kis település, Feldebrő egykori XI. századi temploma egész Európában egyedülálló építmény volt. Az elmúlt századok során történt átalakítások miatt ma már csak az érintetlenül fennmaradt, középkori freskókkal díszített altemplom az igazán érdekes a látogatók számára.

 

A templom története

A feldebrői templom az Aba nemzetség ősi családi temploma volt. Valószínűleg a XI. század elején alapították. A kora Árpád-kori öthajós, centrális elhelyezkedésű templom egyedülállónak számított egész Európában, mert közelebbi rokonságot mutatott a korai grúz és örmény templomokkal, mint a nyugati építészettel.

Feltételezések szerint Aba Sámuel király sírjára épült a jellegzetes épület, aki az 1044-es ménfői csatában vesztette életét, az bizonyos, hogy később az abasári monostorban temették el a királyt.

Még az Árpád-kor végén háromhajóssá, román stílusúvá alakították át az épületet, ekkor lett az eredeti centrális alaprajzú templom kereszt alakú. A későbbi évszázadokban többször is átépítették, a ma is látható egyszerű, falusi, barokk stílus 1743-ból való.

Már a XIX. század második felében felismerték az altemplom jelentőségét, a későbbi ásatások, feltárások nyomán szép lassan a templom érdekes építészettörténete is feltárult.

A templom látogatása

A falu közepén egy nagy zöld téren áll a templom, első ránézésre meglehetősen furcsák a háromnegyed magasságig levert vakolatú csupasz falak. Egy kissé közelebbről, főleg oldalról nézve jól láthatóak viszont az eredeti templom falmaradványai, a szabálytalan kváderkövekből álló falrészletek, a befalazott ősi ajtó- és ablaknyílások.

Mielőtt körül sétálnánk a templomot, érdemes először bemenni az épületbe, mivel a templomban látható az eredeti kaukázusi típusú templom makettja, amelyet tanulmányozva sokkal jobban el tudjuk képzelni az eredeti sírtemplomot.

A templom belsejében hasonló látvány fogad, mint kívül, itt is csupaszon meredeznek az Árpád-kori falak, a barokk toldásokon meghagyták a vakolatréteget. A templombelsőt szándékosan úgy alakították, hogy a különböző korok építészeti értékei felszínre kerüljenek. Meglehetősen szokatlan megoldás, úgy tűnik, mintha egy félbehagyott restaurálás közepén lennénk.

Az altemplom

Az igazi szenzáció az érintetlenül fennmaradt altemplom, ahova egy lépcsőn juthatunk le a templom belsejéből. A közel ezeréves építményben igazán érezni lehet az évszázadok súlyát, rendkívül misztikus a sűrű sorban álló, felfelé keskenyedő, az élőfát utánzó vaskos oszlopokkal tagolt altemplom.

Középen egy boltozott sírkamrát és egy oltár maradványait láthatjuk. Érdekes, hogy a felső templom és az altemplom hajója kis, félköríves ablakokkal is összekapcsolódott, így a hívek fentről követhették az altemplomban folyó szertartásokat. A sírkamrába is nyílt két kerek letekintő ablak.

A boltíveken XII. századi töredékes freskórészleteket láthatunk, a szentélyben Krisztus képét és a négy evangélista jelképét találjuk, a legjobban fennmaradt kép pedig Káin áldozatát és a testvérgyilkosságot ábrázolja.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Feldebrő, Szabadság tér 1.

Felelős ügyintéző, idegenvezetés:Lénárt Gabriella
E-mail: feldebroitemplom@gmail.com

Telefon: +36 20 368 40 80

Nyitvatartás

Május-aug.: kedd - szombat: 10.00-18.00, vasárnap:11.00 - 17.00

Márc.-ápr., szept.-nov.: K-Szo: 10.00 - 17.00, vasárnap: 11.00 - 16.00

December - febr.: K - Szo: 10.00 - 16.00, vasárnap: 11.00 - 15.00

Hétfő szünnap.

Belépő

Felnőtt: 1200 Ft

Diák, nyugd.: 700 Ft

Családi jegy (2+2): 3100 Ft

A belépőjegy ára az idegenvezetést is magában foglalja.

Részletes és aktuális információk a hivatalos honlapon.