A Mátra egyik legvadabb szurdokában

Rövid, könnyű körtúra Mátrakeresztesről a Csörgő-patak vadregényes szurdokába fel az ágasvári turistaházig, majd a Két Vár közén, a Kosik-tanya érintésével vissza az Óvár oldalában.

A túra hossza: 8,4 km

A túra időtartama: 2,5 óra

Szintkülönbség: 260 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege:

Rövid, könnyű gyalogtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken. A Csörgő-szurdokba tett kitérő kissé nehezen járható, kalandos, de rövid szakasz. Az ágasvári turistaházhoz közepes kaptató széles úton.

Kiindulópont: Mátrakeresztes, Óvár vendéglő előtti parkoló. Buszmegálló, megközelíthető Pásztó felől a galyatetői úton.

csorgo-szurdok-terkep.jpg

Térképkivágat: Mátra 1:30 000 (Szarvas-Faragó), www.map.hu 

A túra leírása

A mátrakeresztesi Óvár vendéglő előtti parkolóból indulunk, átkelünk az országúton és az üdülőtelepre tartó két aszfaltút közül a bal oldalit választva, a P jelzéseket követve megyünk el a házak végéig. Elhagyjuk az útról nem látható apró, zsombékos Békás-tavat, beérünk az erdő fái közé, jelzett ösvényünk nem közvetlenül a patak partján, hanem kissé felette, vele párhuzamosan fúrja be magát a hegység mélyébe. Balról leágazik az Óvár felé tartó ZO jelzés, mi továbbra is a P jelzésen gyalogolunk párhuzamosan a patak medrével.

Utunk mellett bal oldalt hatalmas sziklafalak, a Bagoly-kő andezittornyai sejlenek fel a fák közül, népszerű sziklamászó-hely mellett haladunk el. Széles, kényelmes utunk közvetlenül a hangulatos Csörgő-patak köves medre mellett fut, egy elágazásnál balra tér le a P+ jelzésű út, mi továbbra is a völgy alján haladó P jelzésen megyünk az egyre szűkülő völgyben tovább. Pár perc múlva jobbról egy gázlón át megérkezik hozzánk a Z jelzés is.

A P és a Z elágazásától pár méterre mindenképpen tegyünk egy kitérőt a vadregényes Csörgő-szurdokba, a PO jelzésű ösvény jobbra ágazik le és néhány lépés után máris feladja a leckét, hatalmas, kidőlt fatörzseken mászunk át az egyre hűvösebb, félhomályos völgyben. A patak többméteres, függőleges sziklafalak közé szorulva, medrében hatalmas sziklák közt zubog. Átugrálunk a köveken, majd a bükkök gyökere mellett, sokszor azokba kapaszkodva kimászunk a rövid kanyonból, majd a PO jelzéseket követve utunk visszatér a P és a Z jelzésű turistaúthoz, pont a szépen foglalt Vándor-forrásnál.

Miután kellően csillapítottuk szomjunkat a forrás hűsítő vizével, közepes kaptatóval felküzdjük magunkat egy szintút elágazásáig, itt balra tartunk, a Z□ jelzés jobbra az csodás erdőrezervátumon keresztül Mátraszentimrére megy. Rövidesen balra ágazik le a jelzésű meredeken lejtő út a Csörgő-lyuk nem látogatható barlangjához. Pár perc után egy újabb elágazásnál találkozunk a balról jövő P+ jelzéssel, jobbra felfelé kanyarodva keresztezzük az ágasvári erdészeti utat, majd még egy kis emelkedő és kiérünk az ágasvári turistaház előtti nagy rét nyugati széléhez.

A nagy múltra visszatekintő ágasvári turistaház egy egykori vadászház átépítésével, kibővítésével már 1925 óta áll a kirándulók szolgálatára. Az Ágasvár jellegzetes kúpja alatti mesebeli tisztáson állnak a turistaház és szálló épületei, előttük gyönyörű, üdén zöldellő tisztáson pihenhetnénk meg.

Sajnálatos módon a Magyar Természetjáró Szövetség tulajdonában álló épület jelenlegi bérlője finoman szólva sem áll munkája magaslatán, az évek óta folyamatosan romló szolgáltatást nyújtó üzemeltető házaspár 2016-ban már odáig „süllyedt”, hogy különböző indokokra hivatkozva az épület környékét elkerítette, lezárta, az oda betévedő turistákat pedig vállalhatatlan hangnemben zavarja el a környékről! Sajnos a mátrai turistáskodás egyik szégyenfoltjaként a hét nagy részében egy kerítés mellett kijelölt elkerülő úton kell megkerülni a nagy kiterjedésű telket. Pedig az Országos Kéktúra útvonala is a ház előtt fut hivatalosan. Bízunk benne, hogy a helyzet hamarosan megoldódik, a hírek szerint a ház 2016-tól felújításon, átalakításon esik majd át. Reméljük a legjobbakat, de addig is sajnos kerülőútra kényszerülnek a kirándulók.

A turistaház telkének lezárt nyugati oldalánál balra kanyarodunk a Z jelzésű útra, és szép bükkösben, gömbölyű sziklákkal tarkított gyalogúton érünk ki a Két Vár köze (Ágasvár, Óvár) nevű nyeregbe. Innen indul a ZO jelzés balra az Óvár felső része irányába. Jobbra megnyílik a táj, szép kilátást élvezhetünk a Mátra északnyugati vidékére. A Z jelzésű turistaút továbbra is kellemes bükkösben vezet egészen a Kosik-tanya épületéig, ahol átváltunk a balra induló P□ jelzésre.

Szekérúton megyünk tovább, majd ösvényre váltunk, mely egy feketefenyvesen át vezet a Hosszú-rét kissé benőtt tisztására. Ismét fenyőerdőn keresztül vágunk át, majd a Lench-forrás mellett megyünk el egy kis tó mellett és hamarosan a Békás-tói üdülőtelep felső házaihoz érünk. Jelzett utunk azonban nem megy be a telepre, hanem jobbra egy kis meredeken lejtő ösvényre tart, melyen egy emlékmű mellett ereszkedünk le pár perc alatt kiindulási pontunkra, a mátrakeresztesi Óvár vendéglő elé.