Magas, karcsú fatornyos csoda

A Lápos-vidéken fekvő magas, karcsú tornyú nyárfási görög katolikus fatemplom egyike a Világörökség részét képező nyolc máramarosi fatemplomnak. A szomszéd faluban lévő dióshalmi templom kis ikertestvére idilli környezetben, egy festői fekvésű temetővel körülvett magas dombon magasodik.

A templom története és látogatása

A görög katolikus templomot a Szent Arkangyaloknak szentelték fel, 1798-1811 között épült. Alapanyagául a tölgyfa szolgált, tornyát 47 méter magasra emelték. A megépítés mintájául a szomszédos Dióshalmon 1721-ben épült magas tornyú fatemplomot vették. A nyárfási templom kísértetiesen hasonlít is kissé nagyobb mintájára, a dióshalmi templomra. A kulturális és művészeti szempontból is rendkívül értékes fatemplom, a dióshalmival együtt, része annak az 1999-es Világörökségi listának, melyben a nyolc máramarosi fatemplomot jegyzékbe vették. Az apró falucska büszke, magas tornyos faépítménye mélyen maradhat emlékezetünkben kecses vonalai révén, a virágos réten felé igyekvő népiesen öltözött falunépről a vasárnapi mise előtt.

A Nagybányától 21-km-re, a Lápos-vidéken fekvő kis település központjában található fatemplom egy meredek magaslaton áll, kertje temető gyanánt volt használatos. A kerítéssel körülvett temetőbe egy szép, díszesen faragott, fedeles kapun keresztül jutunk be. A nyeregtetős, zsindellyel fedett, egyhajós templom oszlopos, nyitott tornácon át a keskeny előtérbe, majd a téglalap alaprajzú hajóba jutunk.

Gyönyörű belső festését a lacfalui Stefan mester végezte 1811-ben. Tornáca csak 1901-ben épült hozzá, az akkori felújítási munkálatok során. Az épület leglátványosabb része a magas, karcsú, négy fiatornyos, fagalériás torony, melybe egy létrán, a tornácról juthatunk fel.

Örömteli hír, hogy a havasi építészet jellegzetességeit magukon hordozó páratlan fatemplomokon felújítási munkálatokat kezdenek a közeljövőben, ennek köszönhetően a nyárfási fatemplom is korszerű technológia révén újulhat meg, mindemellett bővítik az infrastruktúrát is, ami parkoló, információs központ formájában segíti majd az ide látogató turisták kényelmét és tájékozódását. 

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

Nyárfás (Plopiş)Nagybányától (Baia Mare) 21 km-re fekszik, a 18-as útról Felsőbányánál (Baia Sprie) kell letérni jobbra, onnan még 11 km a falu. Dióshalomról (Surdeşti) kiérve egy hídon át balra fordulva érünk Nyárfás ritkás házai közé, a második utcánál balra fordulva érjük el a templomot.

Nyitva tartás: a templom másik oldalán lévő 106. számú házban érdeklődjünk a templom kulcsa felől.