Máramaros egy külön, szinte érintetlen kis világ Erdélyen belül, Románia északi, az ukrán határ menti területén. Az alapvetően román többségű Máramaros legnagyobb vonzereje a kontinensünkön utolsóként fennmaradt élő falusi kultúra, a népviselet, az évszázadok óta változatlan, hagyományos falvak a faragott kapukkal és különleges fatemplomaikkal.

A történelmi Máramaros vármegye északi részét, a ruszin lakossággal Trianon után először Csehszlovákia, majd Szovjetunió szállta meg, jelenleg Ukrajnához tartozik, a Kárpátalja szerves része. Máramaros maradék, déli részéhez hozzácsatolták Nagybányát és környékét, így alakult ki a jelenlegi Máramaros megye területe.

A régió székhelye és legnagyobb városa Nagybánya, jelentős, bár sajnos fogyóban lévő magyar lakossággal. Az utóbbi években szépen felújított városközpont mellett a híres nagybányai festőiskola emlékei, a színvonalas skanzen és a különleges Ásványmúzeum jelenti a legfőbb vonzerőt. A hajdani vármegye központja, a békebeli, csendes kisváros Máramarossziget legfőbb látnivalói, az egykori hírhedt börtönben berendezett kommunizmus áldozatainak emlékére létesített múzeum és a látványos szabadtéri néprajzi múzeum.

Máramaros Erdély legszegényebb területe, lehet, hogy a szegénység is szerepet játszik benne, de itt őrződött meg legjobban a népi építészet és a hagyományos életmód. Nyugat-európai, főleg francia turisták már évekkel ezelőtt felfedezték a vidéket, a falusi turizmus rendkívül jól szervezett, színvonalas, a helyiek vendégszeretete pedig legendás.

Máramaros leghíresebb látnivalói a jellegzetes, csúcsos tornyú, görög katolikus vagy ortodox fatemplomok, melyek közül nyolc az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült. A templomok falát sok helyen gyönyörű, naív stílusú freskók díszítik. A teljesség igénye nélkül a legszebbek és leglátványosabbak a dióshalmi, a nyárfási, a budfalvai, barcánfalvai, a deszei, a sajómezői és a jódi fatemplomok.

A régió kihagyhatatlan látnivalója a kis Szaplonca különleges, vidám temetője színes, kékre festett fejfáival. Az utóbbi években sorra épülnek az új, monumentális görögkeleti ortodox kolostorok, köztük a Barcánfalva melletti a leglátványosabb, a máramarosi faépítészet gazdag tárháza.

A bakancsos turisták első számú célpontja a Radnai-havasok Nemzeti Park vadregényes hegygerince, vízesései és a Máramarosi-havasok káprázatos szépségű legelői.