A legmagasabb tornyú ősi máramarosi fatemplom

Nagybányától 19 km-re, a Lápos-vidéken fekszik Dióshalom, melynek XVIII. századi fatemploma a legmagasabb tornyú a Világörökség részét képező máramarosi templomok közül. Egészen az 1990-es évekig Európa legmagasabb fa templomtornyának számított, azóta már két újonnan épült máramarosi tornyot is magasabbra építettek.

A templom bemutatása

A karcsú tornyú, már messziről szembetűnő dióshalmi görög katolikus fatemplom 1721-ben épült, magán viselve a máramarosi fatemplomok összes jellegzetességét és szépségét. E fatemplom a legmagasabb tornyú a világörökségi listára felkerült nyolc közül (Máramaros fatemplomai). A templomot Szent Mihály és Gábriel arkangyalok tiszteletére szentelték.

A kis dombon elhelyezkedő, fonott vesszőkerítéssel övezett temetőkertbe fedeles fakapun léphetünk be.  Az oszlopos, nyitott tornácon át a keskeny előtérbe, majd a téglalap alaprajzú hajóba jutunk. Az előtér fölött karzat épült, amelyre egy különleges, egyetlen fából kifaragott létrán lehet feljutni a hajóból.

A belső díszítés még építése után közvetlenül elkészült Stefan mester és tanítványa által, ezután a XIX. században kapta kétszintes, árkádos előterét, valamint magas harangtornyát. A tölgy- és fenyőfából épült gerendás épületváz, az emeletes tetőszerkezet a bizánci stílus jelleget erősíti, míg a kecses égretörő torony, a gótika hatásait viseli, így a keleti és nyugat-európai építészet szintézise érhető tetten.

Az épület leglátványosabb része a hihetetlenül magas, karcsú, 54 méteres torony. A négyzetes torony közepén övpárkány fut körbe, felette nyitott harangrészét fűrészelt díszű galéria borítja, végül a magasban láthatjuk a tűszerű, gúla alakú, négy fiatornyos, zsindelyfedésű toronysisakot.

A templom belső falait 1810-ből származó, bibliai jeleneteket ábrázoló festmények díszítik.

Az egykor Szürgyefalu néven ismert erdőkkel és hegyekkel körülvett kis falu nemcsak gyönyörű fatemplomával, de a famegmunkálás mestermunkáival is szemet gyönyörködtető példát mutat; faragott kötéldíszes kapui, kisebb faépületei is igazi remekek.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: Dióshalom (Surdeşti) Nagybányától (Baia Mare) 19 km-re fekszik, a 18-as útról Felsőbánánál (Baia Sprie) kell letérni jobbra, onnan még 9 km a falu. A faluba beérve Copalnic-Manastur felé jobbra menjünk, majd kövessük a Monument feliratú táblákat a templomig.

Nyitva tartás: A kapu utáni balra lévő, festett tornácú házban érdeklődjünk a kulcs iránt.