A havasi építészet mestermunkája

A történelmi Máramaros gyönyörű fatemplomainak sorát ékesíti a Budfalván található ódon hangulatú épület, mely négy fiatornyos pompázatos tornyával és ikongyűjteményével a környék legjellegzetesebb látnivalója. Itt őrzik a „románok Robin Hood-jaként” tisztelt Pintye rablóvezér páncélingjét, valamint II. Rákóczi Ferenc lobogóját is. A fatemplom a Világörökség részét képezve a máramarosi kirándulás egyik fontos állomása.

A templom bemutatása

A Gutin-hegység lábánál fekvő két és fél ezer lélekszámú falu 26 km-re található Máramarosszigettől. A viszonylag nagy falu egyike a legszebb, legérintetlenebb máramarosi falvaknak, rengeteg régi, hagyományos kis parasztházzal. Az utcán mind a mai napig sűrűn lehet látni autentikus népviseletbe öltözött öregeket.

Két fatemploma is van, az alsó (Josani) a régebbi, és az érdekesebb, a falu központjában, míg a felső (Susani) egy kis domb tetején áll. A Szent Miklósnak felszentelt alsó templom építése a XVII. századra tehető (a település felső részében kb. 100 évvel később, kissé zavaróan, szintén Szt. Miklósnak emeltek egy újabb templomot).

A falu közepén, bájos kis temető közepén áll az 1643-ban kő alapokra, fából épített, egyhajós, keletelt templom. Alaprajza hagyományosan egyszerű: előtérből, négyszögletes hajótérből és ikonosztázzal elválasztott szentélyrészből áll. A templom belső terét bibliai témájú falfestmények, köztük az Utolsó Ítélet, díszítik a XVIII. századból. A zsindellyel fedett tető gerince fölé karcsú, magas torony emelkedik, 4 sarkán 1-1 fiatoronnyal.

Moldvai mester keze munkáját dicséri a Királykapu-nak nevezett bejárat. Alexandru Ponehalschi (a máramarosi művésziskola alapítója), a vidék híres ikonfestője díszítette az ikonosztázt, a pitvart és a templomhajót 1762-ben. A szentély falainak művészi festése Ioan Opris nevéhez köthető 1832-ben. Hogy az asszonyok is követhessék az istentiszteletet, 1922-ben egy átalakítás során az ablakait megnagyobbítják, a pitvarfalba további nyílásokat vágtak. Ekkor bővítik a nyugati oldal tornácával is. A bővítések eredményeképp a torony lassan az épület közepére került.

Nagy becsben tartott kincsei a XVI. századi fára festett ikonok, ill. a későbbi korból származó üvegikonok. A templomban őrzik a környék Robin Hood-jaként elhíresült betyár, Pintye vitéz láncos ingjét. A hozzá fűződő mondák szerint a gazdagoktól rabolt vagyont szétosztotta a szegények között, a Rákóczi-szabadságharcban a felkelők oldalán harcolt, később nagybányai katonák lőtték le. Különleges látnivaló II. Rákóczi Ferenc fejedelem egy eredeti zászlaja.

A budfalvai templom az UNESCO Világörökség része, 2009 vége óta ismét a görög katolikus egyház tulajdonában van.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: Budfalva (Budeşti) Máramarosszigettől ( Sighetu Marmaţiei) 26 km-re délre található, a nagybányára vezető 18-as útról Fereştinél kell Aknasugatag felé letérni. A templom a falu közepén lévő kis dombon, a temetőben áll.

Nyitva tartás: a templomot általában zárva tartják, a kulcs iránt érdeklődjünk az új fehér kőtemplomnál.