A máramarosi építészeti hagyományok eszenciája

Barcánfalva a Világörökség részét képező régi fatemplomán kívül még egy kihagyhatatlan látnivalót kínál, Máramaros legjelentősebb ortodox vallási központját, a teljesen újjáépített barcánfalvi kolostort, mely egyben a máramarosi faépítészetnek is állít egészen kivételes emléket.

A kolostor története és látogatása

A településtől pár km-re délkeleti irányban, a főút mellett találjuk az elképesztően hangulatos, hatalmas területen fekvő, makulátlan épületegyüttest, mely egyfajta élő vallási skanzenként tárja elénk a legjellegzetesebb máramarosi faépületeket, építészeti hagyományokat.

A harmonikusan a tájba illeszkedő épületcsoportnál minden a fáról és annak megmunkálásáról szól, a méretek monumentálisak, a látvány lenyűgöző. A kolostor temploma pár évvel ezelőttig Európa legmagasabb tornyával büszkélkedhetett a maga 62 méterével, de a szaploncai új fatemplom még erre is rávert néhány métert.

Az új kolostort az 1990-es évek elején kezdték el építeni, a munkát kizárólag barcánfalvi mesteremberek végezték, őrizve ezzel a régi hagyományokat is. Az épületegyüttes a máramarosi kapuból, a harangtoronyból, a templomból, a nyári szentélyből, a lakóépületből a kápolnával, a mesterek házából, a művészek házából és egy nemrég megnyitott múzeumból áll, amely bemutatja Máramaros történetét és kultúráját.

A főút túloldalán próbára tehetjük bátorságunkat egy igen rozzant állapotban lévő függőhídon, mely az Iza folyó felett ível át.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

Barcánfalva (Bârsana) Máramarosszigettől 19 km-re fekszik. Szigetről a 18-as főúton Vadu Izeig, aztán balra Felsőszelistye felé. A kolostor a falutól tovább keletre 3 km-re van, parkolóhelyek az út melletti parkolókban.

Nyitva tartás: a kolostor minden nap reggeltől sötétedésig nyitva van

Belépő: a kolostor területe szabadon látogatható, múzeum: 2 lej.