Idilli fatemplom csendes, nyugodt környezeteben

Az Iza völgyében elhelyezkedő kis máramarosi falu, Barcánfalva jelentős látnivalókat tartogat a látogatóknak. A falu központjában áll az UNESCO Világörökség részeként, régi, bájos fatemploma, míg a falutól pár kilométerre Máramaros legjelentősebb görögkeleti központja, a barcánfalvi kolostor fekszik hatalmas területen.

A templom története és látogatása

A falu központjától nem messze nyugatra, egy erdős, kis dombon álló templom a Szűz Mária bemutatásanevet viseli, 1720-ban építették. Az egyhajós, nyeregtetős, díszes zsindellyel fedett fatemplom kő alapokon nyugszik. A tetőn kettős ereszt figyelhetünk meg, az alsó eresz a szentély tetőzetébe simul, míg a felső önállóan kíséri körbe az épület tömegét. A nyitott, külső tornácról a belső előtérbe jutunk, majd a téglalap alaprajzú hajó, végül a szentély következik. A belső terek megvilágítását apró ablakok szolgálják. A templom tetőgerince fölé tömzsi, négyzetes hasáb alakú torony emelkedik. Nyitott harangszintjén deszkázott galéria fut körbe, a tornyot zsindelyes sisak koronázza. Ennek csúcsán, illetve a tetőgerinc két végén szép, kovácsoltvas keresztek láthatóak.

A fatemplom a nyolc Világörökségben jegyzett Máramaros megyei fatemplom egyike, karcsú tornyaival jellegzetesen képviselve a havasi építészet domináns jegyeit. A templom belső terében nagyon szép gerendákra festett freskókat találunk, a belső festést Toadar Hodor és Ioan Plohod  naív művészek végezték. A festmények bibliai jeleneteket ábrázolnak, a szentélyben felfedezhetünk egy érdekes képet, mely a tudás és a pénz különbségét szimbolizálja, a mérlegen a könyv súlyosabb, mint a pénz.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: Barcánfalva (Bârsana) Máramarosszigettől 19 km-re fekszik. Szigetről a 18-as főúton Vadu Izeig, aztán balra Felsőszelistye felé. A templom a falu északnyugati részén van.

Nyitva tartás: a templom megtekintését a pópánál lehet kérni, aki általában a főút melletti, fehér színű kőtemplommal szembeni házban tartózkodik.