Felejthetetlen múltidézés a Nyugati-Tátra alatt

A Felvidék északnyugati részén megbúvó Árva nemcsak a várturisztika iránt érdeklődők számára kedvelt célpont, itt található a közeli Zuberecben az európai népi építészet egyik legszebb szabadtéri múzeumának tartott skanzen. A gyorsfolyású Hideg-patak partján felépített falumúzeum a jellegzetes piactérrel és kovácsműhelyével, tucatnyi tájházával és gazdag programkínálattal felejthetetlen múltidézést tesz lehetővé.

A skanzenről

Zuberec egy jellegzetes szlovák kisfalu a Nyugati-Tátra alatt, innen mindössze 3 km-re a brestovi tisztáson, 20 hektáros területen alakították ki a múzeumfalut 1967-ben. Az árvai régiók összes jellegzetes vonása megjelenik, a gondos tervezés hamisítatlan XIX. századi hangulatot teremt az ide látogató szép számú érdeklődőnek. Az élettel teli múzeumban nyaranta megelevenednek az árvai hagyományok, mesterségek bemutatásától a helyi gasztronómia és dallamkincs is az egymást követő programok szerves része. A téli látogatás pedig elképesztően varázslatos, mikor vastag hólepel borítja a kis faházak tetejét. A népi épületek régiókba szervezve mintegy 50 egységet alkotva szemlélhetőek meg. Lakóházak, parasztporták, szakrális épületek (fatemplom, temető), az iparosok műhelyei és kézművestárgyak mind-mind a látványosság részei. 

Az alapvetően 5 területre osztható skanzen uralkodó központja az alsóárvai piactér. A skanzen legértékesebb épülete a XV. századi későgótikus Szent Erzsébet fatemplom. A patak mellett malomház, fűrészüzem és posztóműhely áll. A Zamagurska utca a gazdag és középföldművesek mindennapjait hivatott bemutatni. A faházak zöme a XVIII-XIX. századból származik. A gorál hegyi tanyák elszegényedett lakosainak életét külön részen prezentálják. A zömmel szlovák és gorál népi építészet teljes spektruma és az állattenyésztés korabeli világa is megjelenik. Az élő háztáji, állatsimogatóval a családosok számára kedvelt időtöltés. 

Eredeti kékfestés, iparművészeti tárgyak vásárlása, étkezési lehetőség a kocsmában vagy a molnárnál – ezek is lehetőségként kínálkoznak, sőt még megszállni is lehet! A folyamatos néprajzi kiállítások mellett kiemelt program nyaranta a helyi szabadtéri színpadon a Podrohácsky folklór ünnepségek, amely nemzetközi elismert csoportok meghívásával csalogatja nagy számban ide a népzene híveit.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Múzeum oravskej dediny,  Brestová 850,  Zuberec

Megközelítés:

Liptovsky Mikuláš felől, az 584-es úton északnyugatra 30 km Zuberec falva, innen 3 km Brestová, a falumúzeum. Árva vára felől: 30 km északnak az 59-es úton Podbiel-ig, majd jobbra az 584-es úton Zuberecig, itt balra 3 km a skanzen.

Nyitva tartás: okt – máj: K – V 08.00 – 15.30, jún, szept: H – V 08.00 – 17.00, júl-aug: H – V 08.00 – 18.00

Belépő: 3 €, diák, nyugd: 2,50 €, gyerek: 1,50 €, 6 év alatt ingyenes

http://muzeum.zuberec.sk

Felső fotó: Kingahel, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0