Mesebeli falu a liptói hegyek közt

A Felvidék leglátványosabb hagyományos építkezésű faluja Vlkolínec (Farkasd), Rózsahegytől (Ružomberok) nem messze a Nagy-Fátra hegyeinek ölelésében, csodaszép természeti környezetben fekszik. A Világörökség részét képező, máig is lakott falu tulajdonképpen egy eleven skanzen, az élő hagyomány bemutatását kínálja az ide látogatóknak. Házai lakottak, hagyományai foglalkozásokon elevenednek meg, közelebb hozva a régmúlt idők szokásait és életmódját.

A múzeumfalu bemutatása

Vlkolínec múltja messze vezet vissza, a közigazgatásilag Rózsahegyhez (Ružomberok) tartozó utcaként már 1376-ban maradt fent írásos emlék a településről. A napjainkban 45 kőalapon emelt, agyaggal kent falú zsindelyes fából készített tájház lakott. A házcsoport az Északi-Kárpátok népi építészetének legfőbb karaktereit hordozza magán. Építésük a XIX. századra tehető, előszobájuk döngölt agyag (ide építették a kemencét is), a tisztaszoba fadeszkákkal padlózott. A többségében lakott házakon kívül berendezett szobák is megtekinthetőek kiállítás jelleggel, valamint ún. foglalkoztató helyiségekben a korabeli szakmák ismertetésére is lehetőség nyílik (pl. cserépedény készítés).  A takaros zsindelytetős házikók mellett Farkasd látnivalói közé tartozik az 1875-ben épített Szűz Mária katolikus templom a kedves kis haranglábbal 1770-ből. 1993-ban az UNESCO páratlan faházai miatt a világörökség kincsének nyilvánítja a falu épületegyüttesét.

A falu bájos kis faházai között sétálva legalább száz évet repülünk vissza az időbe. A 17-es szám alatt lévő falumúzeumhoz egy ajándékbolt is tartozik, és itt találjuk az információs irodát is. A falu évente a nyár utolsó havában folklórfesztiválnak ad helyet, népdalénekesek és tánccsoportok fellépésének adva lehetőséget.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

Rózsahegytől Besztercebánya felé, 7 km-re, az 59-es útról Biely Potok településnél táblával is jelzett keskeny út vezet Vlkolínecbe. A falu előtti parkoló fizetős (1 euro/óra).

Belépő: A falu határában jegypénztár fogadja a látogatókat, 2 euro ellenében lehet besétálni a faluba, kedv.1 euro. A belépővel a különböző kiállításokat is látogathatjuk.

http://www.vlkolinec.sk