Mesebeli fatemplom – a Világörökség része

A turdossini (Tvrdošín) római katolikus Mindenszentek fatemploma az egykori Árva vármegye legértékesebb, legszebb szakrális műemléke. A lengyel határra vezető út mentén álló fatemplomot gyönyörűen felújították, és 2008-ban hét másik szlovákiai fatemplommal egyetemben az UNESCO Világörökség részévé választották.

A templom története és látogatása

A temetőben álló, 1390-ben gótikus stílusban épült fatemplom későbbi átalakítása során reneszánsz elemeket is kapott. A templom kettős tagozódású, a magasba törő tornyos főhajóból és az alacsonyabb szentélyből áll. Különlegessége a széles, fedett árkád, mely a főhajót övezi és szintén fazsindely fedésű.

A templomba belépve lenyűgöző, színes világ fogadja a látogatót, különösen figyelemre méltó a színes, virágmintás kazettás mennyezet, a Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló freskó és a barokk oltár a Mindenszentek képével. Érdemes még megnézni az 1654-ből származó, az evangélikusok alakjait ábrázoló későreneszánsz szószéket.

A gyönyörű festésnek (csillagos égbolt, angyalok, virágmotívumok) köszönhetően a templom egészét áthatja egyfajta mesebeli misztikum.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Tvrdošín, Kostol Všetkých svätých

Megközelítés: Tvrdošín Árva várától 23 km-re fekszik a lengyel határ felé az 59-es úton. A település főutcájából a Cintorínska ulica vezet a temetőhöz, itt találjuk a templomot is.

Nyitva tartás: júl-aug: K-V 10.00-16.00, szept-jún: csak előzetes bejelentkezés alapján

Telefon: 043/5322 167

Belépő: 1 €, kedv.: 0,50 €

Felső fotó: János Korom Dr., commons.wikimedia.org, CC BY-SA 2.0