Reneszánsz-barokk időutazás Poprád legrégebbi városrészében

Szepesszombat (Spíšská Sobota) a történelmi szepességi városok egyike, jelenleg Poprád északkeleti településrésze, mely nevét a szombati vásárnapokról kapta. Kéthajós XIII. századi gótikus templomának öt szépséges oltára a híres Lőcsei Pál mester műhelyéből került ki. A gyönyörűen rendben tartott városrész kedvelt úti célja a Szepességben barangolóknak.

A templom története és látogatása

Az egykor szászok lakta Poprád a Magas-Tátrára veti tekintetét, dombjain a városba olvadt egykori cipszer településekkel: Mateóc, Strázsa, Felka és Szepesszombat. Ez utóbbi a történelmi jellegét illetően a legrégebbi és legnagyobb jelentőséggel bíró városrész az északkeleti részen a Poprád folyó vonulata mellett. A város egyike volt a lengyeleknek elzálogosított szepességi városoknak.

1273-ban épült a meseszép főtér közepén, a városrész meghatározó vallási épülete, a Szent György templom. Későromán stílusban épült, de a XV. század második felére már a gótikus építések jegyeit hordozza.  Mintha egybeépítették volna, olyan közel áll a templomhoz az 1598-ban emelt, jellegzetes sgrafittó díszítésű, pártázatos reneszánsz harangláb.

A templomban a Szepesség egyik leggazdagabb gótikus szárnyasoltár-gyűjteményét őrzik. Kiemelendő ezek közül a későgótika stílusában készített Szent György és Szent Antal oltárok az 1503 és 1520 közötti időszakból, melyek a híres Lőcsei Pál mester szorgalmát dicsérik.  A gótikus díszítések, valamint a Szent Györgyöt ábrázoló, 1516-ban készült késő gótikus főoltár páratlan szépséggel nyűgözi le az itt járókat. Középen Szent György lovagot láthatjuk, amint éppen lesújt a sárkányra. Az oltárszárnyakon szenteket láthatunk, a predellát, az oltár alsó részét pedig az utolsó vacsora ábrázolása díszíti.

A főoltártól balra láthatjuk az 1464-ben készült Szűz Mária-oltárt, közepén a kis Jézust tartó „napba öltöztetett” Máriával, körülötte pedig a Felvidék legnépszerűbb szentjei, balra Szent Margit a sárkánnyal, jobboldalt Szent Katalin és Szent Borbála. A Szent György-oltártól jobbra az 1500-ból származó Remete Szent Antal-oltárt csodálhatjuk. Figyelemre méltóak még a Szent Miklós és a Szent Anna tiszteletére készült oltárok. A templom korabeli berendezése nagyon értékes, a szentélyben figyeljük meg a csodálatosan festett barokk kori padokat.

Honi vonatkozás a tér 28-as számú házán elhelyezett Mátyás király előtt tisztelgő emléktábla, mely 1474-es itt-tartózkodását idézi dicső uralkodónknak. A templomhoz közel látnivalóként szolgál még a főtéri Mária-oszlop és a barokk palotának épült városháza is. Ugyanitt obeliszket helyezett el a város a 48-as magyar szabadságharc emlékére „Édes magyar hazánk iránti szeretetből”.  

Szepesszombat egésze (különösen szép, zsindelytetős reneszánsz házsoraival szegélyezett orsó alakú főtere) olyannyira megőrizte reneszánsz / barokk  korhű jellegét, hogy a filmrendezők kosztümös filmjeikhez sok ízben választották színhelyül. Érdemes minden érdeklődőnek kipróbálni az időutazást a Szepesség e gyönyörű szegletébe, ami már évek óta a turisták kedvenc pihenőállomása, köszönhetően a barátságos vendéglőknek, vagy a szépen felújított panziók sorának.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Kostol sv. Juraja, Poprad, Spíšská Sobota, Sobotské námestie

Megközelítés: Spíšská Sobota (Szepesszombat) Poprád központjától 2 km-re található a Késmárk felé vezető 67-es út mellett balra. Az autópályáról jőve Poprad-vychod lejárónál Poprád felé 1 km után jobbra.

Nyitva tartás: máj-okt: H-Szo 09.00-17.00

Felső fotó: Cepom, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0