Páratlan szárnyasoltár Szent István királyunk tiszteletére

Az érett gótika falusi képviselőjének egyik legszebb emléke a Mateócon (Matejovce) található XIV. századi katolikus templom. A középkori magyar királyábrázolás egyedülálló példáját csodálhatjuk meg a Szent István királynak szentelt templom lenyűgözően szép szárnyas oltárában.

A templom látogatása

Mateóc Poprád közvetlen szomszédságában fekszik, tulajdonképpen északi részét képezi. A már bronzkorban is lakott település egykor szűcseiről, tímárairól és lakatosairól volt híres. A XIV. században Szent István tiszteletére épített gótikus templom legfigyelemreméltóbb alkotása a különösen dekoratív szárnyas oltára (1450), mely a Felvidéken egyedülálló módon tartalmaz Szent István ábrázolást – méltó módon tisztelegve államalapító királyunk előtt. A XIX. századi felújítás alkalmával neogótikus predellával és oromzattal bővül. A „mateóci mesterként” számon tartott alkotó a szárnyasoltár központi alakjaiként Szent Istvánt és Imrét aprólékos kidolgozottsággal festi meg, a szárnyakon az Árpád-házi szentek életéből vett fontos pillanatok megörökítésére törekedett.

Értékes alkotás a XIV. századi gótikus feszület is. A római katolikus plébániatemplom harangtornya a XVI. század végén épült reneszánsz stílusban, a XVIII. században copf stílusú díszítést kapott.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Kostol sv. Štefana, Poprad, Matejovce, Matejovské námestie

Megközelítés: Poprád központjából Késmárk felé a 67-es úton 4 km-re fekszik Matejovce, a városrész főterén találjuk a templomot. Poprádról a 4-es autóbusszal is eljuthatunk a településre.

Nyitva tartás: Amennyiben zárva találjuk a templomot, keressük meg a plébániát, a közeli Gorkého ulica 30. alatt.

Felső fotó: Thaler Tamas, commons.wikimedia.org, Cc BY-SA 3.0