Szlovákia elsőszámú turisztikai régiója a Magas-Tátra és környéke, elsősorban a világ legkisebb területű magashegységének köszönhetően. Az igazi alpesi környezet kitűnően kiépített túraútvonalai nyáron és ősszel megtelnek a bakancsos turistákkal, télen pedig népszerű sí központtá válik. A hegység az egyszerű, kényelmes erdei sétáktól az embert próbáló, csak profi felszereléssel meghódítható csúcsokig rendkívül változatos terepet kínál.

A sík Liptói- és Szepesi-medencéből szinte minden átmenet nélkül drámaian törnek az ég felé a hófödte csúcsok, a kelet-nyugati irányban mindössze alig 30 km hosszúságú Magas-Tátra északi területe azonban már átlóg Lengyelországba. A szlovák oldal jelentősebb üdülőközpontjai már a Monarchia óta közkedvelt klimatikus üdülőhelyek, Ótátrafüred és Tátralomnic megannyi patinás szállója, villája tanúskodik a dicsőséges korról. A harmadik fontos központ a Csorba-tó mellett épült ki jellegzetes, szocialista korban épült mega szállodáival.

A Tátra jellegzetes színfoltja, a hegység lábainak településeit összekötő tátrai villamosvasút kitűnő szolgálatot tesz az itt barangoló turistáknak. A rendkívül népszerű, ’nagybetűs’ Lanovka Tátralomnicról az emblematikus Lomnici-csúcs tetejére repít fel. Ülőlifttel mehetünk fel a Csorba-tótól az Elülső-Szoliszko nyergébe, a tarajkai fogaskerekű pedig Ótátrafüredről kapaszkodik fel a Magas-Tátra legnépszerűbb kirándulóhelyéhez, a Tarpataki-vízesésekhez.

A régió legnagyobb városa, Poprád ideális bázisa lehet a tátrai kirándulásoknak, főleg mivel a nyári hónapokban elég nehéz megfelelő szállást találni a hegység lábánál. A különösebben nem túl vonzó város mellett viszont két értékes gótikus templomot is találunk, a szepesszombati Szent György-templomot és a mateóci katolikus templomot. Poprád legnagyobb vonzereje azonban a nagyon színvonalas, télen-nyáron nyitva tartó viziparadicsom, az AquaCity.

A műemlékekben rendkívül gazdag szepességi részt a Szlovák Paradicsom régióját bemutató oldalunkon találják.

A Magas-Tátrát a Liptói-medence választja el az Alacsony-Tátra gerincétől, Liptószentmiklós mellett terül el a csak liptói tengernek hívott hatalmas víztároló, melynek partját nyáron közkedvelt strandok szegélyezik. A tó mellett épült ki az ország legnagyobb élményfürdője, a rendkívül népszerű Aquapark TatralandiaLiptó a híres juhtúró mellett elsősorban falusi építészetéről ismert, a legszebb példákat az élő skanzenben, a Világörökség részeként is számon tartott Vlkolínec-ben és a pribilinai szabadtéri néprajzi múzeumban találjuk.

A Liptói-medencét a Kócs-havasok választják el az északra fekvő egykori Árva vármegyétől, mely különleges néprajzi értékein kívül, elsősorban az ország legdrámaibb fekvésű várával az árvai várral büszkélkedhet. A különösen érdekes és nagyon hangulatos Zuberec melletti Árvai Múzeumfalu mellett a népi építészet két szép példája a Világörökségi oltalom alatt álló turdossini és lestini templomok