Szédületes élmény, fák feletti séta, kilátással a Bélai-Tátrára

A Magas-Tátra keleti szélén, a Bélai-Tátra lábánál fekvő bájos gorál falu, Zár (Ždiar) melletti szelíd hegy tetején alakították ki a 2017 őszétől látogatható, monumentális lombkorona ösvényt, a nem mindennapi élményt és panorámát kínáló kilátótoronnyal. A Szepesi Magura Bachleda völgyéből, 2018 őszétől már az új, kabinos felvonóval közelíthetjük meg a roppant népszerű tanösvényt és a jellegzetes alakú tornyot.

A Lombkorona tanösvény látogatása

2017. szeptember végén nyitották meg a három hónap alatt felépített, fenyőfából ácsolt lombkorona sétányt és a 32 m magas kilátótornyot. A Bachledka nevű családi síközpont nyári szenzációjának szánt nevezetesség óriásit csattant, népszerűsége már-már kezdett a saját fejére nőni, a kiszolgáló infrastruktúra nem is bírta sokáig a zsúfoltságot. Új, kiskabinos felvonó építése kezdődött meg, melyet várhatóan 2018 őszére adnak át a forgalomnak, addig a látogatók gyalogszerrel sétálhatnak fel a völgyből, a Szepesi Magura-hegység Bélai-Tátrával szemben húzódó vonulatának tetejére épített tanösvényhez.

A hasonló kilátótornyok építésére szakosodott cég első szlovákiai munkája igen látványosra sikeredett, Németországban és Csehországban láthatjuk a többi építményüket is. A csehországi kilátóról, Dolní Moravában, itt írtunk.

Az 1150 m tengerszint feletti magasságban lévő lombkorona ösvény hossza, a toronnyal együtt 1234 m, melyből maga a sétány a fák lombjai felett 603 métert tesz ki. A 180 cm széles, végig korláttal és dróthálóval biztosított, kerekesszékkel és babakocsival is járható palló a legmagasabb részen 24 méterrel emelkedik a föld szintje fölé, valóban a fenyőfák legfelső emeletén közlekedünk. A tanösvény jelleget az angolul is olvasható, számos tájékoztató tábla fémjelzi. Néhány helyen játékos gyakorlatokra hívják a látogatókat, ezeket, aki akarja, ki is kerülheti.

Már magáról a sétányról is remek kilátás nyílik a környező hegyekre, de a koronát az ösvényre a kilátótorony teszi fel. A végig lépcső nélküli, spirális járdán felfelé haladva egyre szebb panorámát élvezhetünk a közeli Bélai-Tátra jellegzetes vonulatára, mögötte a Magas-Tátrára a Lomnici-csúccsal. Északkeletre pedig a lengyel határ menti Pieniny-hegység látszódik a Három korona sziklás hegytömbjével. Természetesen magára a lombkorona sétányra is csodás kilátás nyílik a toronyból.

A 20 m átmérőjű torony tetején egy ún. adrenalin háló feszül, melyre a bátrabbak kisétálhatnak, és kihívóan nézhetnek tériszonyos, szörnyülködő túratársaikra. A torony belsejében egy 67 m hosszú fedett csúszda várja a még nagyobb adrenalin löketre vágyókat, tervek szerint 2018 augusztusától lehet majd használni, külön jeggyel a csúszdát.

2018 júniusában még nagy elánnal folytak az építkezési munkálatok, az új, 10 személyes kabinos felvonó üzembe helyezéséig, a völgyi és a hegyi állomás környékén is kissé kaotikus viszonyok fogadják a látogatókat. A lombkorona ösvény bejárata még egyben a kijárat is, de elméletileg, miután megnyílik a felvonó, nem kell majd visszajönni a bejárathoz, hanem a torony alatti résznél is ki lehet jönni.

A lanovka üzembe állítása után több, különböző nehézségű downhill pályán kockáztathatják testi épségüket a bringások. Kisebbeknek lesz hófánk pálya is.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

A Poprádtól a lengyel határ felé tartó 66-os főútról, közvetlen Ždiar előtt kell letérni a Bachledova dolina felé.

Amíg nem készül el az új felvonó, addig csak gyalog lehet felmenni a lombkorona sétányhoz, mely a Ždiar községhez közeli Bachleda-völgyből (Bachledkova dolina) egy 1,8 km hosszú, 250 m szintkülönbséget legyőző, néhol meglehetősen meredek és nedves időben nehezen járható, csúszós ösvény végigjárásával teljesíthető. Az útvonal a völgyi állomástól egész jól ki van táblázva (Chodník korunami stromov Bachledka).

Alternatív útvonal, kevesebben járnak rajta, és egy kicsit szebb is, a Sárga sáv jelzésen, a betonúton megyünk, a patak mellett, amíg az út élesen balra nem kanyarodik fel, itt jobbra tér le a jelzett ösvény, mely hangulatos erdőn, néhol meredek, de rövid szakaszokon kapaszkodik fel a hegyvonulat gerincén húzódó Kék sáv jelzésű turistaúthoz. Útjelzőtábla: Malá polana 1130 m. Az elágazásnál jobbra kanyarodva pár perc alatt érünk a lombkorona ösvény bejárata alá. Mindkét útvonalon kb. egy óra alatt érünk fel.

2018 őszétől már a kényelmes, vadonatúj, 10 személyes kabinos felvonóval mehetünk fel a hegyre.

Mind a völgyi, mind a hegyi állomás körül találunk vendéglátó egységeket.

Parkolás

2018-ban, az építkezés ideje alatt elég kaotikus a parkolási helyzet. Készüljünk fel, hogy hétvégeken a völgyben lévő parkoló szinte a nyitás után 1-2 órával megtelik, ilyenkor már a völgybe vezető út elején álló személyzet be sem engedi a járműveket, hanem a Zár község túlsó oldalán, Strednicán lévő nagy parkolóba terelik a kocsikat, ahonnan ingyenes shuttle buszokkal hozzák-viszik a látogatókat.

Nyitvatartás:

Július – szeptember: 9.00 – 19.00, okt. – márc.: 9.00 – 16.00, ápr. – jún.: 9.00 – 17.00, kasszazárás egy órával a vége előtt.

Belépő:

Felnőtt: 9,00 €, gyerek (3-14): 7,00 €, családi jegy (2 felnőtt, 2 14 éven aluli gyermek): 22,00 €. A jegyeket fent, a lombkorona ösvény bejáratánál vehetjük meg.

https://chodnikkorunamistromov.sk/

(X)

Bárhova is vezessen a kalandvágyad, az Allianz utasbiztosításaival biztonságban érezheted magad. Az Allianz Útitárs utasbiztosítás platina csomagja a legjobb választás a tengerparti nyaralásokhoz, túrázáshoz vagy a népszerű nyári sportokhoz is, de a platina csomag limit nélküli fedezetet nyújt a baleset vagy betegség miatti sürgősségi ellátásra, mentésre, valamint hazaszállításra is.

 Az Allianz utasbiztosítást gyorsan és egyszerűen akár az indulás előtt 2 órával is megkötheted online.

Az Allianz Útitárs utasbiztosítás már napi 220 forinttól köthető, a gyermekek részére 50 százalékos, míg csoportok részére további 10 százalékos kedvezménnyel érhető el.

Ha gondtalan kikapcsolódásra vágysz, válaszd az Allianz utasbiztosításait!