Szédületes élmény, fák feletti séta, kilátással a Bélai-Tátrára

A Magas-Tátra keleti szélén, a Bélai-Tátra lábánál fekvő bájos gorál falu, Zár (Ždiar) melletti szelíd hegy tetején alakították ki a 2017 őszétől látogatható, monumentális lombkorona ösvényt, a nem mindennapi élményt és panorámát kínáló kilátótoronnyal. A Szepesi Magura Bachleda völgyéből, 2018 őszétől már az új, kabinos felvonóval közelíthetjük meg a roppant népszerű tanösvényt és a jellegzetes alakú tornyot.

A Lombkorona tanösvény látogatása

2017. szeptember végén nyitották meg a három hónap alatt felépített, fenyőfából ácsolt lombkorona sétányt és a 32 m magas kilátótornyot. A Bachledka nevű családi síközpont nyári szenzációjának szánt nevezetesség óriásit csattant, népszerűsége már-már kezdett a saját fejére nőni, a kiszolgáló infrastruktúra nem is bírta sokáig a zsúfoltságot. Az új, kiskabinos felvonó átadásával, új parkolók nyitásával rendeződött a helyzet, a Szepesi Magura-hegység Bélai-Tátrával szemben húzódó vonulatának tetejére épített tanösvényhez már kényelmesen is fellibeghteünk, de természetesen gyalog is megközelíthető a létesítmény kb. egy óra sétával.

A hasonló kilátótornyok építésére szakosodott német cég első szlovákiai munkája igen látványosra sikeredett, Németországban, Ausztriában, Csehországban és Szlovéniában is láthatjuk a többi építményüket. A szlovéniai kilátóról, a Pohorje hegységben magasló Roglán itt írunk.

Az 1150 m tengerszint feletti magasságban lévő lombkorona ösvény hossza, a toronnyal együtt 1234 m, melyből maga a sétány a fák lombjai felett 603 métert tesz ki. A 180 cm széles, végig korláttal és dróthálóval biztosított, kerekesszékkel és babakocsival is járható palló a legmagasabb részen 24 méterrel emelkedik a föld szintje fölé, valóban a fenyőfák legfelső emeletén közlekedünk. A tanösvény jelleget az angolul is olvasható, számos tájékoztató tábla fémjelzi. Néhány helyen játékos gyakorlatokra hívják a látogatókat, ezeket, aki akarja, ki is kerülheti.

Már magáról a sétányról is remek kilátás nyílik a környező hegyekre, de a koronát az ösvényre a kilátótorony teszi fel. A végig lépcső nélküli, spirális járdán felfelé haladva egyre szebb panorámát élvezhetünk a közeli Bélai-Tátra jellegzetes vonulatára, mögötte a Magas-Tátrára a Lomnici-csúccsal. Északkeletre pedig a lengyel határ menti Pieniny-hegység látszódik a Három korona sziklás hegytömbjével. Természetesen magára a lombkorona sétányra is csodás kilátás nyílik a toronyból.

A 20 m átmérőjű torony tetején egy ún. adrenalin háló feszül, melyre a bátrabbak kisétálhatnak, és kihívóan nézhetnek tériszonyos, szörnyülködő túratársaikra. A torony belsejében egy 67 m hosszú fedett csúszda várja a még nagyobb adrenalin löketre vágyókat, melyet külön jeggyel lehet használni.

Különböző nehézségű downhill pályán kockáztathatják testi épségüket a bringások. Kisebbeknek  hófánk pálya is van.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

A Poprádtól a lengyel határ felé tartó 66-os főútról, közvetlen Ždiar előtt kell letérni a Bachledova dolina felé.

Kényelmes, vadonatúj, akadálymentesített, 10 személyes kabinos felvonóval mehetünk fel a hegyre.

Természetsen  gyalog is fel lehet menni a lombkorona sétányhoz, mely a Ždiar községhez közeli Bachleda-völgyből (Bachledkova dolina) egy 1,8 km hosszú, 250 m szintkülönbséget legyőző, néhol meglehetősen meredek és nedves időben nehezen járható, csúszós ösvény végigjárásával teljesíthető. Az útvonal a völgyi állomástól egész jól ki van táblázva (Chodník korunami stromov Bachledka).

Alternatív útvonal, kevesebben járnak rajta, és egy kicsit szebb is, a Sárga sáv jelzésen, a betonúton megyünk, a patak mellett, amíg az út élesen balra nem kanyarodik fel, itt jobbra tér le a jelzett ösvény, mely hangulatos erdőn, néhol meredek, de rövid szakaszokon kapaszkodik fel a hegyvonulat gerincén húzódó Kék sáv jelzésű turistaúthoz. Útjelzőtábla: Malá polana 1130 m. Az elágazásnál jobbra kanyarodva pár perc alatt érünk a lombkorona ösvény bejárata alá. Mindkét útvonalon kb. egy óra alatt érünk fel.

Mind a völgyi, mind a hegyi állomás körül találunk vendéglátó egységeket.

Parkolás

Készüljünk fel, hogy hétvégeken a völgyben lévő két parkoló (P1 és P2) szinte a nyitás után 1-2 órával megtelik, ilyenkor a személyzet a kb. 1 km-re lévő P3-as parkolóba tereli a gépjárműveket. Napi díj: 3,00 euro/kocsi. ha nagyon sokan vannak, megjelennek különböző helyi vállakozók, akik megpróbálják az autósokat a saját, fizetős parkolóikba irányítani.

Nyitvatartás:

Július – augusztus: 9.00 – 18.00, okt. – május: 9.00 – 16.00, június és szeptember: 9.00 – 17.00, kasszazárás egy órával a vége előtt.

Belépő:

Felnőtt: 11,00 €, gyerek (3-14): 9,00 €, családi jegy (2 felnőtt, 2 14 éven aluli gyermek): 28,00 €. A jegyeket fent, a lombkorona ösvény bejáratánál vehetjük meg.

Felvonó + lombkoronasétány: 22,00 €, gyerek (3-14): 18,00 €, családi jegy (2 felnőtt, 2 14 éven aluli gyermek): 55,00 €

Részletes jegyárak a hivatalos honlapon.

https://chodnikkorunamistromov.sk/