Megelevenedett múlt a havasok árnyékában

A Liptói Falumúzeum Pribylina mellett, meseszép környezetben, a Liptói-havasok lábánál idézi fel a liptói kisvárosok és falvak rég letűnt világát. A többségében a Liptói-víztározó létrehozásakor elárasztott falvak legértékesebb építészeti emlékeiből létrehozott skanzen Szlovákia legújabb szabadtéri néprajzi múzeuma, 1991-ben nyitotta meg kapuit.

A skanzen látogatása

A víztározó miatti tizenegy elárasztott község legjelentősebb műemlékeit ide helyezték át, melyek ma a múzeum gyűjteményének alapját képezik. Az eredeti épületeket keletkezésük helyén részekre szedték és értékes darabjaikat áthelyezték, az eredeti objektumok pontos másolatát telepítve át.

A skanzen legszebb látnivalója a kőből épült védőfallal körülvett fehérre meszelt korai gótikus Szent Mária templom és a XIV. századi eredetű gótikus-reneszánsz párisházai (Parížovce) kastély. A kastély a liptói térség legrégebbi nemesi épületei közé tartozik és megtekintése során több építészeti részlet és későgótikus falfestmény is felkelti a látogató figyelmét. A kúriában számos reneszánsz berendezési tárgyat is elhelyeztek. A templom sokkal régebbi, alapjai román stílusúak és valószínűleg a XII. századból származnak. A XIII. század második felében átépítették, később kibővítették és a XVII. században tornyot is emeltek hozzá.

Érdekes az oláhdubovai (Valaská Dubová) egyosztályos iskola épülete a tanítólakással, az iskola melletti gyümölcsösben pedig a korabeli méhkaptárak kiállítása.

Természetesen a régióra oly jellemző jellegzetes fehérre festett falú, szépen berendezett faházakkal is találkozhatunk.

A múzeum mellett működik a népi kézműves mesterségek iskolája, amely a nyári turistaszezon idején a látogatók számára a népi mesterségek technikájából ad ízelítőt (szövés, vertcsipke-készítés, fafaragás, kovácsmunka, bőrdíszmű készítés, kosárfonás szalmából, stb.), valamint bemutatja a liptói népszokásokat is.

A múzeumban rendszeresen megrendezésre kerülő rendezvények közé tartozik a májusi Juhászok vasárnapja, a júniusi Gyermekek vasárnapja, a júliusi Földiek vasárnapja, az augusztusi Méhészek vasárnapja, a szeptemberi Szent Hubert napja, az októberi Hálaadás a termésért és a decemberi Liptói Karácsony.

A múzeum saját állatparkkal is rendelkezik, elsősorban háziállat- és baromfitartással foglalkozik, a kicsik nagy örömére állatsimogató is van. A múzeum látványossága a hucul lovak tenyésztése, miáltal a látogatók számára lehetővé válik a lovaglást is.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Múzeum Liptovskej Dediny, Pribylina

Megközelítés:

Csorba-tó irányából: az 537-es úton nyugat felé, Podbanské után az első település Pribylina, a skanzen még a falu előtt van jobbra (24 km). Az autópályáról Liptovsky Peter lejárónál jövünk le, majd az 537-es úton Pribylina felé, 7 km.

Nyitva tartás: Minden nap, máj-jún: 09.00-17.30, júl-aug 09.00-18.30, szept 09.00-18.00, okt 09.00-17.00, nov-ápr 09.00-16.00

Belépő: 3 €, kedv: 1,50 €, 6 év alatt ingyenes

http://www.liptovskemuzeum.sk/expozicie/muzeum-liptovskej-dediny-pribylina/

Felső fotó: Pernuska, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0