Szlovákia első számú vízi paradicsoma

Szlovákia legnagyobb élményfürdője, a Tatralandia Aquapark 30 csúszdájával, számtalan termálvizes élménymedencéjével egész évben várja a látogatókat festői környezetben a Liptói-víztározó partján, Liptószentmiklóstól (Liptovsky Mikuláš) 3 km-re, a Nyugati Tátra hegyláncának lábánál.

A fürdő látogatása

A hatalmas területen fekvő aquapark 2003-ban nyitotta meg kapuit, azóta szinte minden évben bővült egy-egy újabb elemmel. Mára Közép-Európa egyik legnagyobb vízi vidámparkja lett, az év minden napján várja a fürdőzni vágyókat. A csúszdák nagyobb része csak nyáron működik, de télen sem maradunk le ilyen irányú igényeinkkel, 6-7 csúszda az épület belsejében mindig nyitva áll.

A 2500 m mélyről jövő 60 C fokos termálvíz táplálja a medencéket, az ásványvíz egy részben tartalmazza a tengeri vizet a paleogén tengerből, mely a Liptói medencét borította már 40 millió évvel ezelőtt. A kalciumban, nátriumban, magnéziumban gazdag nátrium-kloridos gyógyvíz a Tatralandiában jótékonyan hat a mozgás- és légzőszervekre. Az oldott só a vízben aktívan befolyásolja a központi idegrendszert, javítja a vérkeringést, nem okoz allergiás reakciókat, javítja a bőrt, segít leküzdeni a narancsbőrt és a túlsúlyt, normalizálja az alvást, csökkenti a fáradtságot, relaxációs és fertőtlenítő hatása van.

A hatalmas területen, kicsit nehezen áttekinthető élményfürdő több részből áll, a legnagyobb vonzerőt természetesen az izgalmasabbnál izgalmasabb csúszdák jelentik. Hat csúszda működik egész évben, köztük a szenzációs Tornado, Közép-Európa leghosszabb úszógumis csúszdája, vagy a 90 m hosszú nagyon gyors Rapido és a 100 m hosszú Monkey SlideNyári szezonban még 21 rafináltabbnál rafináltabb csúszdán tehetjük próbára bátorságunkat, köztük az érdekes Boomerang, mely egy, a gördeszkás félcsőhöz hasonlító U alakú pálya, a Free Fall Szlovákis legmeredekebb vízi csúszdája és az ország leghosszabb csúszdája kitüntető címmel rendelkező 146 m hosszú Anakonda.

Habár a csúszdák nagy része inkább a fiataloknak és a nagyobb gyerekeknek jelent szórakozást, bőven találunk kisebbeknek való csúszdákat is, az épületben a karibi témájú csarnok kifejezetten a kisebbeket célozza a kalózos medencével.

A parkban 14 sós, termál és tiszta vízzel töltött medencét találunk, megannyi érdekes, izgalmas vagy nyugtató élményelemmel fűszerezve. Kilenc medence egész éven át fogadja a fürdőzőket. Különlegesség a Fehér Laguna, melynek vize szinte azonos a Jón-tenger vizével, vagy az Óceán, ahol a Tátrára nyíló kilátást élvezve relaxálhatunk a pezsgőfürdőt élvezve, de búvármedencében is merülhetünk egyet pipa segítségével.

A nyári, kinti medencék közül említésre méltó a Pool 21, ahol 21 különféle vízi élményelem színesíti az itt fürdőzést, vagy a sportmedence és a nagy gyerekmedence.

Az épületben lévő Trópusi Paradicsomban egész éven át állandó 30 fokban élvezhetjük a dzsungelszerű környezetben az életet, sőt állítólag az egyedi tetőszerkezetnek és borításnak köszönhetően az állandó 30°C-os beltéri hőmérséklet mellett a tél kellős közepén napozhatunk és le is barnulhatunk.

Kelta szaunák világa

Az élményfürdő szauna szekciója, a Kelta szaunák világa egy páratlan 21 szauna, gőz-, víz- és masszázsfürdő komplexuma, olyan hangzatos elemekkel, mint az Élet Vize, az Istenek Vihara vagy a Jeges Ugrás, de eredeti tátrai jégből készült jégkásába is merülhetünk.

A Wellness Centrumban megszámlálhatatlan kezelés, pakolás, masszázs közül válogathatunk kedvünkre valót, kizárólag férfiaknak való kezelések is vannak.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Aquapark Tatralandia, Ráztocká 21, Liptovský Mikuláš

Megközelítés: Liptószentmiklóstól (Liptovsky Mikuláš) 3 km-re északnyugatra az 584-es úton Liptovsky Trnovec felé.

Nyitva tartás: minden nap: 10.00 – 22.00

Belépő: http://www.tatralandia.sk/hu/arlistak/aquapark-es-a-kelta-szauna-vilaganak-arjegyzeke/

http://www.tatralandia.sk Magyarul is!

Fotók: tatralandia.com