Középkori óváros a Júliai-Alpok kapujában

A Bledi-tótól mindösszesen csak 7 km-re, a Száva völgyében fekvő Radovljica pici, festői óvárosa és érdekes múzeumai miatt érdemes egy látogatásra. Főtere, Szlovénia egyik legjobban fennmaradt középkori tere, melyet gyönyörűen felújított polgárházak kereteznek, az óváros széléről pedig csodás kilátás nyílik a Júliai-Alpok vonulatára. A helyiek által csak Radol’cának hívott városka elsősorban méhészetéről ismert, elsőszámú látnivalója a rendkívül érdekesen kialakított Méhészeti Múzeum gazdag gyűjteménye a teret uraló palotában.

Radovljica látnivalói

A szlávok alapította település a XIV. századra a környék jelentős kereskedelmi központjává fejlődött, a Száva völgye feletti magaslaton a ma is látható fő tér körül épült ki, városfallal körbevéve. A középkori városszerkezet nem sokat változott az évszázadok során. Természetesen a város ma már jóval túlterjed az apró óvároson, mellette fut az A2-es autópálya, Ljubljanától jó 40 km-re fekszik.

Az óváros tulajdonképpen a hosszúkás, utcaszerű Fő tér, a Linhartov trg, mely nevét a város leghíresebb szülöttéről, Anton Tomaž Linhart (1756-1795) drámaíróról, költőről és történészről kapta, a szlovén színházművészet úttörő alakjáról. A teret a XV.-től a XIX. századig, különböző stílusokban épített polgárházak szegélyezik, az egyik legszebb épület az 1500-as évek közepén épült gótikus Šivec-ház (Šivčeva hiša, Linhartov trg 22.), melyben kis képzőművészeti galériát alakítottak ki, de már maga az épület jól megőrződött belső terei is figyelemre méltók, a kémény nélküli fekete konyha, a gótikus termek vagy a kis oszlopcsarnok.

A tér legnagyobb épülete, a Thurn-Valsassina palota, helyén már a XIII. században emeltek egy erődöt az Ortenburg hercegek, majd a Dietrichstein hercegi család tulajdonába került, akik a XVI. század közepén építették át és bővítették ki. Az 1600-as években jutott a Thurn-Valsassina család birtokába, akik a ma is látható formáját adták a palotának, a barokk homlokzat a XVIII. századból való. A család egészen 1945-ig élt itt a radovljicai palotájukban. A szépen felújított épület fő ékessége a tágas, gazdagon stukkózott díszterem, a kastély népszerű esküvő helyszín, de a turisták elsősorban a két múzeumért látogatják.

A Méhészeti Múzeum (Čebelarski muzej) sokkal izgalmasabb, mint aminek első hallásra hangzik, a rendkívül jól átgondolt, modern felfogású gyűjtemény a méhészet minden aspektusát körüljárja. Bemutatja az innovatív, úttörő szlovén méhészeket, a carniolai méhek élővilágát, egy élő méhkaptárt, királynőstől is megfigyelhetünk, ahogy építgetik kaptárjukat és a kis csövön repülnek ki a világba, dolgukra igyekezve, majd visszaszállnak otthonukba. Az egyik legérdekesebb gyűjtemény a festett, különböző alakú méhkaptárak, van néhány ember formájú, pl. egy turbános muzulmán, de állatok alakját is előszeretettel használták kaptároknak. Rengeteg, gyönyörűen festett, többszázéves kaptárfedelet csodálhatunk meg, méhészeti technológiákba leshetünk bele, megismerkedhetünk a mézen túli méhészeti termékek színes világával is. Amit nem látunk itt a múzeumban méhészeti témában, az valószínűleg nem is létezik, mindez egy jól strukturált, modern, interaktív kiállítás keretében. Belépő: 8,00 €, gyerek: 4,00 €, nyitva: májustól augusztusig, hétfő kivételével minden nap: 10.00-18.00, április, szept-dec. K-Szo: 10.00-16.00, jan-márc: K-P: 8.00-15.00.

A palotában még a Városi Múzeum (Mestni muzej), elsősorban Anton Tomaž Linhart drámaírónak szentelt kiállítását is megnézhetjük. Ugyancsak a Linhart téren további két érdekes kis múzeum várja a látogatókat, az egyik, a Mézeskalács Múzeum, a Lectar fogadó 500 éves épületének pincéjében, ahol a mézeskalács készítésének folyamatában aktívan, workshop keretében is részt vehetünk. A másik a tér túlsó felén, a 28. szám alatt, a Gyógyszerészeti és Alkímiai Múzeum meglepően gazdag magángyűjteménye. Korhűen berendezett, régi patikák, alkímiai műhelyek, korabeli gyógyszerészeti eszközök, könyvek, műszerek,  kicsit ezoterikus megközelítésben egy remek ajándékbolttal fűszerezve, ezt kínálja ez a jól sikerült, a 2010-es években nyílt múzeum. Belépő: 7,00 €, diák, nyugd.: 4,00 €, gyerek: 2,50 €, nyitva: minden nap 10.00-18.00.

Az óváros széléről, a gyógyszerészeti múzeum mellől nyíló utcácska végén kilátóteraszról csodálhatjuk meg, a tiszta időben a Júliai-Alpokig terjedő panorámát. A Linhart tér végében, a palota mellett áll a Szent Péter-templom gótikus eredetű, egytornyos épülete, melynek fő jellemzője, a homlokzat három gótikus kapuzata és a hálóboltozatos belső tér.

Rendezvények

Radovljica több turisztikai, főként gasztronómiai eseménnyel képviselteti magát az ország turisztikai térképén. A legnagyobb rendezvény, az áprilisban megtartott Csokoládé Fesztivál, a városi fesztivált augusztusban tartják, míg a Taste Radol’ca gasztronómiai eseménysorozat végighúzódik az egész szezonon, nyáron több helyen is megtalálhatóak a rendezvény street food kocsijai, főleg helyi specialitásokat kínálva.

Turista információs iroda: TIC Radovljica, Linhartov trg 9.