A szlovén gasztronómia vibráló kirakata

Ljubljana nemcsak a különleges, a délszláv, az osztrák és az olasz életérzés miliőjével, hangulatos óvárosával, rendezett utcáival, tereivel, épített örökségével, rengeteg zöld felületével magasodik ki az európai fővárosok közül, hanem gasztronómiájával is. Kitűnő példája a városban az elmúlt években történt „gasztroforradalom”, melynek egyik tartópillére a 2013-ban indult Nyitott Konyha projekt. Március végétől október végéig, minden pénteken, színes kis standok lepik el a városi piac szomszédságában fekvő hangulatos teret, Szlovénia minden tájáról érkeznek ide a legkülönbözőbb konyhájú éttermek, pékségek, cukrászdák, borászatok, kézműves sörfőzdék. A rendkívül népszerű rendezvény a helyiek pénteki rituáléjává vált az elmúlt években, és a legtöbb turista is beiktatja városnéző programjába. Szép időben a fesztivál hangulat garantált, a fesztelen kavalkád remek alkalom a szlovén konyhával történő találkozásra, sűrítve kapjuk a kulináris élményeket a helyi specialitásoktól a világkonyha kedvenc fogásaiig.

A Nyitott Konyha projekt rövid története, koncepciója

2013 tavaszán nyílt meg először, Alma és Lior Kochavy szervezésében az első Nyitott Konyha (Odprta Kuhna) projekt, az eredeti ötlet, mely máig rendkívül sikeresnek bizonyult, az volt, hogy Szlovénia jellemző ételeit, italait tavasztól őszig, péntekenként, sűrített formában mutassa be a helyieknek és a turistáknak, ezzel is lendületet adva a szlovén gasztronómiának. Az ételek-italok kóstolása mellett fontos szempontot kapott, hogy a rendezvény hozza össze az itt élőket, legyen egy nagyra becsült esemény a pénteki nap a székesegyház tövében elterülő festői Pogačarjev téren. A Nyitott Konyha óriási siker lett, 2022-ben már a 10. szezonját ünnepelheti. Az elmúlt 9 évben több mint 300 étkezde mutatkozott be az ország minden sarkából. 2018-ban és 2019-ben már nemcsak a fővárosban, hanem jó néhány vidéki városban is helyet kapott a rendezvény. A pandémia egy kicsit lassította a fejlődést, de 2022-re új erőre kapott a Nyitott Konyha, melyet március végi látogatásunkkor magunk is megtapasztalhattunk. Az évek során számtalan díjat érdemelt ki a projekt, mára Ljubljana legfontosabb látnivalói közé emelkedett.

Látogatás a Nyitott Konyhán

A rendezvény nem is lehetne jobb helyen, az óváros közepén, a városi piac és a Hármashíd között fekvő Pogačarjev trg a helyszín, a Várhegy irányából a Szent Miklós-székesegyház, a Ljubljanica folyó felől a híres szlovén építész, Jože Plečnik által tervezett fedett árkádsor határolja. A piactól a vásárcsarnok épülete választja el. Természetesen autómentes, sétáló övezet az egész környék. Mintegy ötven, egységes kinézetű, csíkos tetejű stand sorakozik katonás rendben a négyzet alakú téren. A résztvevő helyeket gondos mérlegelés után választják ki a szervezők, ügyelnek arra is, hogy ne legyenek ugyanolyan ételeket kínáló éttermek, lehetőség szerint a jelenlegi szlovén vendéglátás minél szélesebb spektrumát fedje le a kínálat. A fogások inkább a street food vonalat erősítik, de mindig van néhány rafináltabb tányért kínáló fine dining étterem is. A szakszerű szelekciónak hála a kitűnő minőség garantált mindenhol, itt tényleg a szlovén gasztronómia legjavát találjuk.

Szép időben óriási a nyüzsgés, délelőttönként már benépesül a hely, gyakran a szomszédos piacról jövő idősek próbálnak ki egy-egy számukra ismeretlen fogást, délidőben sűrűsödik, és jóval vegyesebbé válik a látogatók száma, este 6 után pedig végképp eluralkodik a laza fesztiválhangulat, a népszerű standok előtt sorok alakulnak ki, a kis utcácskákban hullámzik a tömeg, a katedrális előtti lépcsők megtelnek a falatozó, iszogató, beszélgető emberek sokaságával. Jól megfér egymás mellett a Michelin csillagos étterem standja a hamburgerezővel vagy az autentikus szlovén fogásokat kínáló vendéglő az ázsiai büfével. A résztvevő helyek pontos neve az Odprta kuhna honlapján leshető meg.

Érdemes akár ugyanabban az évben több alkalommal is kinézni, mert szezonon belül is változik kis mértékben az étkezdék névsora. Több mint egy tucatnyi olyan vendéglátóhely van, akik mind a 10 évben kinn voltak, 2022-ben, standjaikon egy 10-es szám mutatja töretlen hűségüket. Túl nagy vállalkozás lenne felsorolni az összes étkezőhelyet, pár kiragadott példa, melyet mi magunk is megkóstoltunk és nagyon ízlett. Az OPA Resort meglepően finom tökmagolajos borjúnyelv salátája, a Domačija Lisjak 1956 kézzel készített tésztái, különösen a szarvasgombás trofi, a Pri babici Marici tépett nyúlhúsos szendvicse vagy a Super Hrust nyárson sütött malachúsa mind remek választásnak bizonyult. Édesség fronton is nagyon erős a felhozatal, a hagyományos szlovén sütemény, a štruklji, a roppant népszerű smarni, azaz császármorzsa, a látványos jégkrém tekercsek alaposan beindítják az ízlelőbimbókat. Olyan szlovén specialitások mint a tengeri levegőn érlelt sonka (pršut), vagy a házi, saját termelésű sajtok mellett jól elvannak egymás mellett az egyiptomi, spanyol, mexikói, argentin, indiai konyha fogásai is. Természetesen nem hiányozhatnak a vegetariánus, ill. vegán ételeket és magától értetődően a különféle tengeri herkentyűk sem.

Nem lenne teljes a kép a kortyolnivalók megemlítése nélkül, a szlovén borok szinte teljes választéka a malvazijától a rebulán keresztül a refoškig, és még sok más, pl. bio borok gazdag kínálata, kézműves sörfőzdék frissen csapolt sörei az egész országból, első osztályú szlovén gin-ek szlovén tonikkal szolgálják a jókedvet és a szomjoltást. Az árak, szlovén viszonylatban korrektek, 10 euro felett nem is láttunk fogást, egy korsó kézműves sör ára 4 és 4,50 € között mozog 2022-ben.

Az ételek, italok mellett a hely varázslatos atmoszférája vonzza ide péntekenként a helyieket, látogatókat egyaránt, mára már szervesen beépült Ljubljana kultúrájába az Odprta kuhna, azaz a Nyitott Konyha rendezvénye. Ami még nagyon pozitív az eseményben, hogy szinte teljes mértékű fenntarthatóság jellemzi, a tányérok, az evőeszközök, a poharak is újrafelhasználhatóak vagy biológiailag lebomló anyagokból készülnek, nagy gonddal figyelnek a hulladék minimalizálására, ráadásul a megmaradt élelmiszert sem dobják ki, hanem a nap végén jótékony célú ételadományozásra fordítják.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

Ljubljana, Pogačarjev trg. A város központját jelentő Hármashídtól már látszik a Várhegy felőli oldalon a fedett árkádsor, a tér előtte található, a Szent Miklós-székesegyház tövében.

Nyitva:

Március végétől október végéig minden pénteken 10 és 22 óra között, esős időben nem tartják meg a rendezvényt! Az aktuális információkért érdemes a hely facebook oldalára látogatni.

Belépő:

Nincsen, a Nyitott Konyha tényleg nyitott, szabadon látogatható!

Részletes infók az Odprta kuhna hivatalos oldalán, angolul is.

Felső fotó: Odprta kuhna, SousChef