A Liechtensteinek és a borkultúra találkozása

A Világörökség részét képező Lednice-Valtice-i Kultúrtáj második legnépszerűbb kastélya, a monumentális barokk stílusú valticei kastély volt a Liechtenstein hercegek téli rezidenciája. A kastély pincéjében az ország legjobb vinotékája rejtőzik, míg a hatalmas területű angolpark számos látnivalóval várja a látogatókat.

  

A kastély története

Csehország egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb főúri családja, a Liechtenstein família kedvenc birtoka volt a dél-morvaországi uradalom, télen Valticében, nyáron az innen 10 km-re fekvő Lednicében tartózkodtak. A kastély története nagy hasonlóságot mutat a Liechtenstein grófok másik rezidenciájával, ezek között költöztek a melegebb és hidegebb évszakok során a teljes udvartartással.

A Lednicétől délre található téli szállás Valtice városának történelmi középpontjában található, úgyszintén világörökségi védelmet élvez. A XIII. században épített gótikus vár idővel reneszánsz stílusban épül újjá, majd a harmincéves háború pusztításai után, a XVII. század végén az olasz Domenico Martinelli tervei szerint jelentősen átalakítva az ország egyik legnagyszerűbb barokk épületegyüttesét alakítják ki. A XIX. század elején a parkot is átépítik, és ekkor készülnek a különböző látványelemek is, pavilonok, kerti lakok, műromok.

Az 1387-től a Liechtensteinek birtokában lévő kastélyt végül 1945-ben hagyja el a család, ekkor teljesen kiürítik az épületet, minden mozdíthatót visznek megmaradt birtokukra, a Liechtensteini Nagyhercegségbe. Az állami tulajdonba került kastély gyönyörűen felújított állapotban várja a látogatókat.

A kastély látogatása

A négyszárnyú épület három lépcsőházzal bír, istállók és lovaglótér kapcsolódik hozzá, valamint egy galéria és rokokó színház. Két négyszög alapú tornya a reneszánsz korszak emléke. Gazdagon díszített termek során vezet utunk a várkastély belsejében. Bár a XX. században a díszítéseket erőteljesen visszafogottabbá tették, ennek ellenére is pazar látványban részesülhetünk a gazdagon aranyozott termekben. Legszebb talán a kastély kápolnája és a Károly-herceg szalon, kihagyhatatlan a tükörterem és a képgaléria is. Érdemes elidőzni a lenyűgöző mennyezeti freskók sokaságán.

Az utóbbi évtizedekben magas színvonalra jutó cseh borkultúra egyik legfontosabb állomása a várkastély borospincéjében helyi borokkal kínálja sorszámozott palackokban a vidék szőlősgazdáinak portékáját. A cseh borok nemzeti szalonjában kulturált körülmények közül ismerkedhetünk meg a dél-morva borokkal, kóstolásra és vásárlásra is lehetőség van. A választék óriási, szinte az összes nevezetes morva bor megtalálható itt.

Az egykori tulajdonosok nagy gondot fordítottak a kastélykert kialakítására is. A Valtice és Lednice közti gyönyörű erdős területet át meg átszövik a kényelmes séta- és kerékpárutak. Itt található a XIX. században létesített Rendezvous diadalíve, a Három Gráciáról elnevezett korinthusi oszlopcsarnok, egy neogótikus kápolna, a Szent Hubert-kápolna, és két kisebb kúriaszerű épület, a lednicei halastó partján álló Rybnični zámeček és a Novy Dvur. A valticei turista irodában kapható térkép segítségével nagyszerű kerékpártúrákat tehetünk a ligetes, sík vidéken.

Valtice főterén érdemes benézni a monumentális Mária Mennybemenetele templomba, ahol egy eredeti Rubens festményt láthatunk az oltár mögötti részen.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Zámek, Valtice

Megközelítés: Valtice Břeclav és Mikulov között félúton van, Lednicétől 10 km-re délre. A kastély a falu központjában található.

Nyitva tartás: ápr, okt: Szo-V: 9.00-16.00, máj, szept: K-V: 9.00-17.00, jún-aug: K-V: 9.00-18.00

Belépő:

Két vezetett túra közül lehet választani, a hercegi túra 45 perces és 15 termen vezet végig, míg a bővebb birodalmi túra 70 perces és 21 termen keresztül vezet. Mindkét túra cseh nyelven van, de lehet kérni angol nyelvű szöveget.

Hercegi túra: 100 Kč, kedv: 80 Kč, birodalmi túra: 150 Kč, kedv.: 100 Kč

Családi kedvezmények vannak. Borkóstolással egybekötött túrán is részt vehetünk némi felárért.

http://www.zamek-valtice.cz

Felső fotó: Me116, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 4.0