Csehország hazánkhoz legközelebb eső régiója, Dél-Morvaország csodás kulturális és természeti látnivalók gazdag tárháza. Az Európa Kertjének is nevezett Lednice-Valtice terület egészen egyedülálló a maga nemében, a 180 négyzetkilométeren elterülő, pavilonokkal, kastélyokkal, emlékművekkel, obeliszkekkel, halastavakkal tarkított mesebeli, romantikus park a hajdani nagyhatalmú Liechtenstein főurak megajátszótere volt, melyet évszázadokon át birtokoltak, szépítettek, ápoltak.

Az UNESCO Világörökségi listáján szereplő Lednice-Valtice kultúrtáj a természet, a művészet és az építészet páratlanul jól sikerült kombinációja. Az osztrák határtól pár kilométerre fekvő Valtice hatalmas barokk kastélya volt a Liechtensteinek fő rezidenciája, a tőle északra fekvő pompázatos, neogótikus lednicei kastély pedig nyári székhelyükül szolgált. A két palota környékén, ill. a köztük elterülő parkban számtalan építészeti kincs, látnivaló bújik meg. A terület szinte teljesen sík, így rendkívül ideális két keréken történő felfedezésre. A remek kerékpáros infrastruktúrájú park Csehország egyik legnépszerűbb biciklizős kirándulóhelye.

A régió központja, Dél-Morvaország gyöngyszeme, Mikulov romantikus kisvárosa, mely három markáns dombbal keretezett medencében fekszik, a szűk, kis óvárosi utcácskák felett büszkén trónoló várkastélyával. Mikulov Csehország borfővárosának is számít, a dél-morva borvidék a legjelentősebb az országban. Az egykor Nikolsburgnak nevezett város jelentős számú zsidó közösségének emlékei közül a hangulatos régi zsidó temető és negyed kihagyhatatlan látnivalói a szépen fejlődő, kicsinosított, egyre több turistát vonzó városkának.

Mikulovtól északra emelkedik a Pavlovi Hegység karsztos, sziklás, kopár gerincű homokkővonulata, mely leginkább egy partra vetett bálnára hasonlít, mely megpróbálja elérni az előtte hullámzó vizet, a több medencéből álló Új Malom-víztározókat. A látványos, egyedülálló vidék, a Pálava Tájvédelmi Körzet, az UNESCO Bioszféra rezervátumai közé tartozik. A hegyek szoknyáira szőlőskertek kúsznak fel, a lábánál, a tározóra néző, fotogén fekvésű bortermelő falu, Pavlov felett pedig romantikus középkori várrom áll őrt. A hegyek gerincén végigfutó, bizarr sziklaalakzatokkal, növényritkaságokkal tűzdelt, látványos turistaútról felejthetetlen kilátás nyílik a hangulatos dél-morva tájra.