Álomszerű mesekastély csodaszép parkkal

Csehország keleti részében, Dél-Morvaországban található mintegy 300 négyzetkilométeren a Lednice-Valtice kultúrtáj, az Európa kertjeként is tisztelt óriási angolpark és természetvédelmi övezet, melynek legszebb és legkedveltebb helye, a Liechtenstein grófok csodálatos mesepalotája, a Lednicei kastély. Az Unesco világörökségi listán is szereplő látványos, neogótikus épület a régió legnépszerűbb turisztikai célpontja.

 

A kastély rövid története

A lednicei birtokot 1249-ben szerezte meg a Liechtenstein család, a XIII. században a határszélen emelt, erősségnek szánt, gótikus várat a XVI. században reneszánsz stílusban építették át, majd a família nyári rezidenciájaként a XVI. századtól már barokk stílusjegyeket ölt.  

Neves építészek sora – Martinelli, Ospel, Erlach – tevékenykednek itt, ez utóbbi nevéhez fűződik a keleti szárny mellett található lovaglóiskola épülete is. Az 1600-as évek végén barokkizált kastélyt végül lebontották és a helyén 1846-58 között a kor divatjának megfelelően egy angol stílusú neogótikus épületcsodát emeltek.

Neogótikus formáját a XIX. században Georg Wingelmüller terveinek köszönheti, a szép kastély napjainkban is ezt az arcát mutatja. A birtokos Liechtenstein család Csehország egyik legnagyobb hatalmú, leggazdagabb főnemesi famíliája volt, fénykorukban, a XVII. században csak Cseh- és Morvaországban nem kevesebb, mint 99 birtokkal rendelkeztek. Egészen a II. világháború végéig Lednice is a család birtokában volt, akkor államosították ezt a kastélyt is, a Liechtensteinek pedig beszorultak a máig tulajdonukban lévő alpesi birtokukra, a Liechtensteini Nagyhercegségbe.  

A kastély látogatása

A kastélyokban amúgy sem szűkölködő Csehország, sokak szerint legszebb, de minden bizonnyal legromantikusabb épületegyüttese a Dyje folyótól pár km-re található Lednice mellett fekszik egy óriási parkkal körülvéve. Mind kívülről, mind belülről maradéktalanul rendben tartott és az egykori pompát tükröző mesekastély a lednicei.

A park kapuján belépve, az épülethez közelítve számtalan részlet tárul fel, a fő és mellékszárnyak egyaránt igen dekoratívak. Számos filmet forgattak már a kastély területén, sokunknak lehet ismerős a látvány valamelyik mesefilmből. A tökéletes mesebeli kastélyt övező álomszép francia- és angolpark felejthetetlen élménnyé teszi a látogatást.

Az épületben való nézelődéshez két nagyobb és egy kisebb választható túra áll rendelkezésre. Az I. túra a földszinti dísztermeken megy végig, itt látható a páratlan fából faragott csigalépcső, míg a II. számú az emeleti, Liechtenstein hercegi lakosztályokon vezet keresztül, melynek fénypontja az egyedülálló XIX. századi Kínai Szalon. A III. számú túra keretében a második emeleti képtárat tekinthetjük meg.

A belső kialakításban meghatározó a fából faragott megoldások jelenléte. A mennyezetet és az oldalfalak zömét díszes fakazetták borítják. Kiemelkedő alkotás a 630 fokos csapolással megépített csiga alakú könyvtárlépcső, melyet állítólag egyetlen tölgyfából faragtak ki. Porcelánmúzeum, trófeagyűjtemény is látható, de nincs terme a kastélynak, melyben ne lenne vagy egy pompás csillár vagy intarziás fa-remek, ami lenyűgözné a termekben sétálgató látogatót.

A kastélypark látogatása

A franciakert és az angolpark is számos izgalmas felfedezésre ad alkalmat. A nyugati szárny mellett külön belépődíjjal látogatható az egzotikus növények százait bemutató 1843-45 között épített öntöttvas szerkezetes, hatalmas üvegfelületekkel rendelkező, romantikus pálmaház. A 92 m hosszú, 10 m magas építmény technikailag is lenyűgöző alkotás, a Liechtensteinek semmit sem spóroltak ki belőle, egész évben, minden nap virágzik itt valamilyen egzotikus növénycsoda.

Az óriási kiterjedésű, arborétum jellegű angolpark fafajták százait rejti magában. Több nevezetes épület és látványosság közelíthető meg útjain, de a nagy kiterjedésű tavon akár sétahajóval is közlekedhetünk. Az 1798-ban épült Januv hrad (János-vár) egy pszeudogótikus várrom-utánzat halászati és ornitológiai kiállítással. Ugyancsak Joseph Hardtmuth 1798-ból való alkotása az egyedülálló, 60 méter magas minaret a keleti gyűjteménnyel, mely Európában korának legmagasabb ilyen jellegű épületének számított.

A minarethez hajóval is el tudunk jutni, a kissé távolabb eső Janohradba pedig lovaskocsi viszi a kényelmesebbeket.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Lednicky Zámek, Lednice, Zámek 1

Megközelítés:

A D2 autópályáról a Podivín lehajtónál jövünk le, Podivínen keresztül pár kilométer az első település Lednice. A kastély a falu központjában van.

Nyitva tartás:

Kastély: ápr, okt: Szo-V 9.00-17.00, máj-aug: K-V: 9.00-18.00, szept: K-V:9.00-17.00

Pálmaház: febr, márc, nov, dec: Szo-V: 9.00-16.00, ápr, okt: K-V 9.00-16.00, máj-aug: K-V 9.00-17.00

Janohrad: ápr, okt: Szo-V: 9.00-16.15, máj-szept: K-V 9.00-16.15

Minaret: ápr, okt: K-V 9.00-16.00, máj-szept: K-V 9.00-17.00

Belépő:

Kastély: I. és II. túra: 150 Kč, kedv: 100 Kč, III. túra: 50 Kč, kedv: 30 Kč

Pálmaház: 60 Kč, kedv: 40 Kč

Janohrad: 50 Kč, kedv: 30 Kč

Minaret: 40 Kč, kedv: 20 kč

http://www.zamek-lednice.info

Felső fotó: Creativfoto, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 4.0