Az Alacsony-Tátra legnagyobb természetes hegyi tava

Az Alacsony-Tátra északi oldalának legismertebb völgye, a Deményfalvi-völgy felső részénél, a Jasná nevű üdülőközpontban fekvő vadregényes tó könnyen megközelíthető, népszerű kirándulóhely. Az elsősorban családok körében közkedvelt tó partján körbefutó szépen rendben tartott tanösvény számos pihenőpaddal és játszótérrel felszerelkezve várja a kirándulókat.

A Verbici-tó (Vrbické pleso) leírása, megközelítése

Az 1113 m magasan fekvő természetes gleccsertó 1975 óta természetvédelmi terület. A fenséges lucfenyők övezte tavacska mindösszesen 115 m hosszú és 62 m széles, legnagyobb mélysége 8 m. Nyugati partján fut a Deményfalvi-völgyi tanösvény a sárga és a kék turistajelzésekkel, másik partján jelzetlen, de gondozott ösvény vezet. Több helyen találunk kulturált pihenőpadokat, asztalokat, idilli környezetet egy jó kis piknikre. A gyermekes családokat jól felszerelt erdei játszóterek várják több helyen is.

A Chopok északi oldalán fekvő Jasná üdülőtelepen, a felvonó legalsó állomásától (Biela púť) 10-15 perc kényelmes sétával érhető el a tavacska. A víztározótól nyugatra fekvő impozáns Grand Hotel épületét jobbról megkerülve érjük el a sárga jelzésű ösvényt, mely egy pici kaptatóval ér ki a tó partjára.

A hangulatos fenyvessel körülvett tó partjáról megkapó kilátás nyílik a Chopokra és az Alacsony-Tátra főgerincének gyephavas csúcsaira.

www.jasna.sk