Ahol minden hétre jut egy terem

Selmecbánya közelében, attól 5 km-re található a Selmeci-hegység csúcsai övezte völgyben a Szentantali Koháry-Coburg kastély (Sväty Anton). A dombtetőn álló barokk kastély teljes épségben vészelte át az évszázadok viharait, gazdagon díszített termeiben csodálatos bútorkiállítást láthatunk, melyek egy része eredetileg is a kastélyhoz tartozott.

A kastély története

Az épület helyén egykor középkori vár állt, erre építkezett 1744-ben gróf Koháry András. Érdekessége, hogy a naptári évre utaló szimbólikumokat használtak a tervezésben, a 365 ablak mellett 52 terem, 12 kémény, 7 árkád, négy bejárat lett kialakítva. A Coburg hercegi család házasság révén jutott a kastélyhoz 1826-ban. A német eredetű Coburg család számos uralkodót adott Európa különböző országainak, egyik legnevesebb tagja Ferdinánd volt, aki 1887-ben lett Bulgária uralkodója, cári minőségben. Az első világháború után távoznia kellett Bulgáriából, kedvenc kastélyába, ide Szentantalra költözött, ahol ideje nagy részét vadászattal, kirándulással és kedvenc tudományával, a botanikával töltötte. Nagyon sok, a mai kiállításon látható exkluzív bútordarabot is az ex-cár gyűjtőszenvedélyének köszönhetünk. 1962-ben nyitották meg a kastélyt a nyilvánosság számára, napjainkban múzeumként működő, nemzeti kulturális műemlék.

A kastély látogatása

A kastélyhoz kanyargó erdei út vezet festői környezetben. A XIX. században klasszicista köntöstkapott a falu közepén, dombon álló kastély, a homlokzat és díszkút megőrizte barokk formáját. Lépcsősora Schönbrunn mintájára készült, a szintén barokk szobrok és a XIV. Lajos korabeli bútorzat emeli a szépen karban tartott kastély fényét. A kastély termeiben vezetett túra keretében láthatjuk a XVII.-XIX. századi bútorokat, melyeknek egy része eredetileg is a kastélyhoz tartozott. Megismerkedhetünk a Koháryak, Coburgok történetével, családtagjaival. Megtekinthetjük a kastély csodaszép freskókkal díszített barokk kápolnáját is. Évszázados velencei acéltükrök, gyönyörű hímzések, antik műkincsek, a Koháryak levél- és könyvtára is itt látható.

Vadászati, erdészeti, faipari kiállításatöbb mint kétezer trófeát sorakoztat fel, köztük számos rendellenesen fejlődött példánnyal, mely emeli a gyűjtemény értékét. A solymászat iránt érdeklődők külön bemutatóteremben gyönyörködhetnek. A kastély mögötti nagy kiterjedésű angolpark romantikus sétákra hívogat; gyönyörű kútját kőpadok veszik körül, mesterségesen létrehozott barlang, vízesés, tavacska, fahíd és pavilon is található benne.

A kis település – Szentantal –, Remete Szent Antal után kapta nevét. Az ő tiszteletére emelt, dombtetőn álló XVIII. századi barokk temploma gótikus Madonna-szoborral büszkélkedhet a XVI. század elejéről, itt őrzik M. S. mester nevezetes selmecbányai szárnyasoltárának egyik táblaképét, A Jézus születése című alkotást. A falucskában még egy, a XVIII. század első feléből származó harangláb és egy 1758-ban épített rokokó kápolna is látható.

A több program közül a legfontosabb és a legnépszerűbb, a nagy tömegeket vonzó, szeptember első felében megtartott országos vadászati ünnepség, a Szent Hubertusz napok.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Sväty Anton, 5 km-re délre Selmecbányától, a Hontnémeti (Hontianska Nemce) felé vezető úton.

Nyitva tartás: júl. – aug.: H – V: 09.00 – 17.30, ápr – jún, szept-okt: K – V 09.00 – 16.00, nov – márc: K – Szo 08.00 – 15.00

Belépő

A kiállítás megtekintése csak csoportokban, idegenvezetővel lehetséges. Tavasszal és nyáron két különböző hosszúságú vezetett túra közül választhatunk, a rövidebb 12 szoba plusz a vadászati tárlat, a hosszabbik 26 szoba plusz a kápolna és a vadászati gyűjtemény. Télen egy túra van: 12 szoba plusz a kápolna és a vadászati gyűjtemény.

Árak: rövid túra 5 €, kedv: 2,50 €, hosszú túra 7 €, kedv: 3,50 €, téli túra: 6 €, kedv: 3 €, 6 év alatt: 0,50 €.

A park szabadon látogatható. Parkolás személyautóval 1 €/nap.

http://www.msa.sk