A legszebb kilátás Selmecbányára

Az egykori Magyar Királyság legjelentősebb bányavárosaként, arany és ezüstben gazdag hegyek övezte völgyben fekszik, a Világörökség részeként számon tartott Selmecbánya (Banská Štiavnica). A hangulatos kisváros képének egyik meghatározó eleme, a mindenünnen jól látható, magas dombra épült Újvár, más néven Leányvár. A XVI. században a délről betörő török elleni védelemül épült, négy sarokbástyás, hófehér, reneszánsz erődítmény, melyhez a legenda szerint a gazdagság és tékozlás mítosza kötődik.

A vár története

A rege szerint Leányvárat (Újvár) Rössel Borbála építette, mert a dombon álló akasztófa látványa zavarta. A felmenőitől mesés vagyont öröklő öntelt úrhölgy két kézzel szórta a pénzt, egy alkalommal aranygyűrűjét a patakba dobta, kijelentvén, amíg az elő nem kerül, az ő vagyona is kitart. Egy hal gyomrában azonban egy helyi halász megtalálta – ez beteljesítette a „Leányvári boszorkány” sorsát, szegényen és elhagyatottan hunyt el. Úgy beszélik, temetésén óriási vihar tört ki, a temetőszolgák szétszaladtak, Borbála testét pedig kutyák falták fel. A négy sarokbástyával és 24 ágyúval bíró erődítmény a valóságban 1564 és 1571 között épült, a Léva és Bakabánya irányából érkező török támadások ellen. A megfigyelőhelyen különböző zászlók felhúzásával – a fekete lobogó az ellent, a vörössel a tűzet – riasztottak a város felé. Óratoronyként is funkcionált, minden negyedórában trombitaszó, egészkor harangütés jelezte a múló időt. A tűzoltóság is jó hasznát vette a stratégiai helyen magasodó toronynak, innen figyelték a várost, mikor tüzet észleltek, bőszen verték a harangot, trombitáltak, és doboltak a veszélyre figyelmeztetve a polgárokat. Manapság a Városi Múzeum kiállítása található az épületben.

A vár látogatása

A Selmeci-hegység völgykatlanában fekvő festői szépségű város egyik fő szimbóluma a Leányvár jellegzetes négy sarokbástyás, hagymakupolás, hófehérre meszelt épülete. A hatemeletes reneszánsz erőd ma a Városi Múzeum szerves része, állandó tárlatán a törökellenes harcokra emlékező kiállítás tekinthető meg. Török és magyar fegyverek, zászlók, az eredetileg az Óvárban lévő eredeti ágyúk, érdekes festett céltáblák idézik fel a végvárak mindennapjait.

Az újabban megnyílt kiállítás a Selmecbányai Önkéntes Tűzoltó Egyesület történetét meséli el. Legfelső szintjéről pompás panoráma nyílik a környező tájra, bár a kis ablakokat nem szabad kinyitni, azért a kilátás egészen fantasztikus. A helytörténeti kiállításon korabeli fényképek segítségével elevenedik meg a város múltja. A nyári időszakban megelevenednek az egykori hagyományok, a jelzőhangokkal ismét óratoronyként szórakoztatja a nagyérdemű közönséget.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: Novy Zámok, Selmecbánya központjából a Novozámocká ulicán érjük el 10 perces sétával a Leányvárat.

Nyitva tartás: máj. – szept.: H – V: 09.00 – 17.00, okt. – ápr.: K – Szo: 08.00 – 16.00

Belépő: 2 €, kedv.: 1 €

http://www.muzeumbs.sk/novy-zamok/