Román bazilikából hatszögletű erődítmény

Az UNESCO Világörökség része, Selmecbánya az egykori magyar királyság legjelentősebb bányavárosa volt, egyik fő látványossága és városképének meghatározó eleme a főtértől nem messze, egy magaslaton fekvő Óvár. Az eredetileg román stílusú bazilikaként épült templom az évszázadok során számos átalakuláson ment keresztül, a gótika, a reneszánsz és a barokk is nyomot hagyott rajta, de a legfőbb változás a török veszedelem idején történt, mikor az erődített templomot várrá alakították át. Napjainkban a Szlovák Bányászati Múzeum érdekes, változatos kiállításai, évszázadokon átívelő építészete és a tornyából nyíló páratlan panorámája révén elsőrangú turisztikai látványosság.

A vár története

Az Óvár alapjainak számító templom építését háromhajós román stílusú bazilikaként a templomosok kezdték meg a város közepén magasodó meredek dombon a XIII. században.  A Szűz Mária-plébániatemplomot a következő században védfallal kerítették, később bástyával és kaputoronnyal is bővült. A XVI. század elején gótikus köntöst öltött, majd néhány évtized múlva (1546-1559) a török veszély ellenében megerősítik, várrá alakítják át.  A templom mennyezetét lebontották a főhajóból várudvart, a szentélyből várkápolnát, az oldalhajókból kaszárnyaszobákat és raktárakat alakítottak ki. A templomtorony őrtorony lett, a főfalak sarkaira kerek bástyákat emeltek.

A török idők után megér még átalakításokat, a torony ekkor kapja máig látható jellegzetes, hagymakupolás barokk sisakját. A XIX. században igazi multifunkciós épületként működött, volt itt levéltár, jégverem, raktár, tornaterem, könyvtár és a városi rendőrség is használta az épületet.  1900-tól múzeum, folyamatosan bővülő kiállításokkal.

A vár látogatása

Az erődítmény négy sarkát kör, maradék sarkait négyzet alaprajzú bástya erősíti. A harcias külső ellenére nehezen volt védhető, a fölé magasodó Paradicsom hegyről könnyű belövés kínálkozott. A vár látogatására kétféle megoldás is kínálkozik, a vezetett túra (szlovák nyelven) keretében minden gyűjteményt és látnivalót megnézhetünk, illetve egyénileg is felfedezhetjük a várat, ebben az esetben le kell, hogy mondjunk az óragyűjtemény, a pipakiállítás és a kovácsműhely megtekintéséről.

Az egyéni látogatáshoz is kapunk magyar nyelvű szöveget, amennyiben nem kifejezetten az amúgy nagyon érdekes, világhírű selmecbányai pipakészítés rejtelmeire és a gyönyörűen díszített selmeci pipákra vagyunk kíváncsiak, úgy abszolút megteszi a vezető nélkül történő látogatás. A látogatás egyik csúcspontja az ódon óratoronyba való felkapaszkodás, a hatalmas harangok mellől káprázatos kilátás nyílik a városra, a kálváriára.

Mindjárt a bejárati kapu mellett jobbra lépünk be a román kori Szt. Mihály-kápolnába, a csontkamrába, innen tudunk zegzugos átjárókon keresztül felmenni a toronyba is. Az egyik bástyában, a Himmelreich-ben egy korabeli börtönben és az obligát kínzóeszközökben gyönyörködhetünk, a várudvaron gyönyörű vaskereszteket és a várkutat találjuk. Érdekes, hogy a vízszint alatt egy földalatti folyosó nyílik, így veszély esetén, a víz kimerése után a menekülők könnyen el tudták hagyni a várat, a kút pedig az őt tápláló bővizű forrásnak köszönhetően hamar megtelt újra.

A várudvaron álló egykori templom épületében kőtárat rendeztek be, itt láthatók a Fő tér Szentháromság-oszlopának eredeti barokk szobrai , és M.S. mester híres szárnyasoltárának makettjét is kiállították.

A vezetett túrán nézhetjük meg még az órakiállítást és a lövészeti céltáblák gyűjteményét, ill. bronzkori ékszereket, eszközöket. A várudvar egyik sarkában az 1848-as honvédek bronz emlékszobra áll.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Stary Zámok, Banská Štiavnica, Starozámocká 12.

Nyitva tartás: okt. – ápr.: K –V: 08.00 – 16.00, máj. – szept.: H – V 09.00 – 17.00

Belépő: vezetett túra: 4 €, kedv.: 2 €, egyénileg: 3 €, kedv.: 1,50 €

http://www.muzeumbs.sk

Felső fotó: commons.wikimedia.org, by Peko, CC BY-SA 3.0