Árvai fatemplom – a Világörökség része

Az egykori Árva vármegye székhelyétől, Alsókubintól (Dolný Kubin) 5 km-re található Leštiny falu evangélikus fatemploma, mely egyike a 2008-ban a Világörökség részének nyilvánított nyolc, a Kárpátok ívében épült régi fatemplomnak. A Felvidék jellegzetes látnivalói közé tartozó fatemplomok egyik legszebb példája a szépen felújított, fehérre meszelt falú, dombra épített, bájos kis templom, ráadásul a lestini épület az egyik legrégibb ún. artikuláris templom.

A templom látogatása

 Honnan is ered e furcsa kifejezés, artikuláris templom? A reformáció idején a szlovák lakosság körében is futótűzként terjedt az evangélikus vallás, a XVII. század elejére a tótok nagy része át is tért az új hitre. Az ellenreformáció, elsősorban a Habsburg-udvar támadást indított az új tanok ellen, a templomok építését is korlátozták. 1681-ben azonban, főként a Thököly-felkelés hatására, az osztrák császár kénytelen volt engedélyezni új evangélikus templomok építését. Az az évi, soproni országgyűlés XXVI. törvénycikke (latinul articulus) sorolja fel azokat a magyarországi helységeket, vármegyénként kettőt, ahol a protestánsok szabadon tarthatnak istentiszteleteket és új templomokat is építhetnek.

A templomok építését szigorú feltételekhez kötötte az uralkodó, csak lakott területen kívül lehetett építkezni és csak fát használhattak az építkezéshez, sem követ, sem vasanyagot nem tartalmazhatott az új, szigorúan torony nélküli templom. Az összesen 38 artikuláris, felső-magyarországi templomból ma már csak öt maradt fenn, a lestini templomon kívül Istebnében, egy közelben lévő faluban van a másik árvai templom, a késmárki és a garamszegi fatemplomok pedig szintén a Világörökség részét képezik.

Árva vármegyében, a Kócs-havasok északi lejtőjén, Alsókubintól pár km-re egy eldugott patakvölgyben épült kis tót falu, Lestin mellett épült az egyik első, máig megmaradt evangélikus fatemplom 1688-ban.

A világörökségi védettséget élvező lestini evangélikus fatemplom, a falu szélén, egy dombtetőn épült. Régi temető veszi körül, hatalmas fák lombjai közt bújik meg a nemrég szépen felújított, fehérre meszelt falakon, kőalapokon nyugvó fatemplom. Kis, szintén zsindelyes harangtornyával fedett lépcsősor köti össze a torony nélküli templomot. Az épület egykoron tényleg csak fából készült, az újjáépítések, felújítások során azonban már használtak követ és vasat is. Az egész épületegyüttest a kis temetővel együtt zsindelyes fal veszi körül.

A templom belső tere gazdagon festett, gyönyörű főoltára a XVIII. században készült. A szépen faragott padok címerrel díszítettek, keresztelőkútja reneszánsz alkotás.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: Leštiny falut, az Alsókubint (Dolný Kubin) Rózsaheggyel (Ružomberok) összekötő 59-es főútról, Felsőkubinnál (Vyšný Kubin) letérve érhetjük el. A faluba beérve, az út jobb oldalán emelkedő domb tetején van a templom. Parkolni nem nagyon lehet a közelben, az országút szélén tudunk megállni.

Látogatás: a templom általában zárva van, a 10. számú házban kérhetjük a templom kinyitását. Belépő: 2 €. Az épületet körülvevő falon lévő kapu nyitva van, a templomot napközben szabadon körüljárhatjuk.