Közép-Szlovákia turisztikai vonzerejét egyrészt a patinás felvidéki bányavárosok szépen fennmaradt középkori városközpontjainak, értékes gótikus, reneszánsz, barokk műemlékeinek, gazdag, változatos múzeumainak, másrészt a csodálatos természeti környezetnek, az Alacsony-Tátra, a Nagy-Fátra, a Körmöci- és a Selmeci-hegység lebilincselő tájainak, kitűnő túra lehetőségeinek köszönheti.

A régió székhelye, egyben legnagyobb városa és földrajzi középpontja Besztercebánya (Banská Bystrica), mely ideális kiindulópont mind a környező hegyek, mind a többi bányaváros felé. Szépen felújított belvárosában egész Felvidék egyik legszebb főtere található, mellette pedig a régió egyik legfontosabb gótikus temploma, a Mária-templom híres szárnyasoltárával. Élénk pezsgéssel teli belvárosa, sétálóutcái már-már nagyvárosiasak, rengeteg színvonalas vendéglátóhellyel, nyáron szabadtéri teraszokkal.

A másik két kihagyhatatlan város, Selmecbánya (Banská Štiavnica) és Körmöcbánya (Kremnica), az előbbi a nagyobb, fejlettebb idegenforgalommal, rengeteg látnivalóval, a város sziluettjét meghatározó dombokon épült váraival, az Óvárral és az Újvárral, ill. a káprázatos Kálváriával. Selmecbánya a Világörökség része is 1993-tól. Az aranybányászatáról ismert Körmöcbánya bájos főterét, a fölé emelkedő középkori várnegyeddel szintén vétek lenne kihagyni.

A várak és kastélyok kedvelői listájának élén a gyönyörűen megmaradt reneszánsz zólyomi vár, a korabeli bútorokkal elragadóan berendezett szentantali Koháry-Coburg-kastély és a bozóki vár impozáns romja áll.

A kis, csendes hegyi falvakban pedig értékes, középkori templomok bújnak meg sokszor lenyűgöző műalkotásokkal. A garamszegi evangélikus fatemplom már a Világörökség része, de megtekintésre érdemes a kalandvágyóbb turistáknak, a cserényi erődtemplom vagy a póniki templom gótikus freskói is.

A közép-szlovákiai hegyek királya, a 2000 m fölé emelkedő Alacsony-Tátra fantasztikusan szép gerinceivel, büszke fenyvesekkel borított hegyeivel, vadregényes völgyeivel. A kevésbé ismert Nagy-Fátra is hasonló, majdhogynem magashegységi élményeket kínál, míg a Körmöci-hegység kissé szelídebb csúcsait jóval könnyebb megközelíteni. A Selmecbányát katlanként körülölelő vulkanikus eredetű Selmeci-hegység igazi paradicsom a szép kilátást, a természetet kedvelő turista számára.