Hatalmas fatemplom a Garam partján

A garamszegi (Hronsek) evangélikus fatemplom páratlan látnivaló, nem véletlen, hogy 2008 óta az UNESCO Világörökség részét képezi, több más felvidéki fatemplommal együtt. A Zólyom és Besztercebánya között, a Garam partján található óriási, magtárra emlékeztető, skandináv stílusú templom kizárólag fából, egyetlen szög nélkül épült fel.

A templom története

A protestáns templomok építését a katolikus Habsburgok csak az 1681-es soproni országgyűlésen engedélyezték, de csak nem tartós anyagokból emelhettek új templomot a hívők. A helyi hatóságok mindent megtettek, hogy akadályozzák az építkezéseket, így a gyarapodó Garamszeg környéki evangélikus hívők számára is csak közvetlenül a Garam folyó közelében lévő, mocsaras helyet jelölték ki új templom építése céljából.

A kedvezőtlen fekvésű telken végül 1725-ben indult meg az építkezés, kizárólag faanyagból, egyetlen szög nélkül kellett felhúzni a hatalmas templomot, a méret azért is lett ilyen nagy, mert egy rendelet értelmében minden hívőnek ülőhelyet kellett biztosítani a templomban. Az építkezés rekord gyorsasággal fejeződött be, ugyanis egy éven belül el kellett készülnie, 1726-ban már fel is szentelték a templomot. Csodálatos módon, azóta egyszer sem öntötte el az ár a folyó partján fekvő épületet.

A fatemplomot az 1990-es években gyönyörűen felújították, 2008-ban pedig, 7 másik felvidéki fatemplommal együtt felkerült az Unesco Világörökségi listájára.

A templom látogatása

A kívülről óriási magtárra hajazó, skandináv stílusú fatemplom kereszt alaprajzú, 23 m hosszú, 18 m széles és 8 m magas. A sok ülőhely miatt az épület belső tere színházra emlékeztet, 1100 hívő tudja ülve hallgatni az istentiszteletet. A templomban hat oltárkép található, melyek helyét az egyházi ünnepek alkalmából változtatják.

A szögek nélkülözését magas szintű ácsmunkával, klasszikus összekötő technikával, ács-csapokkal, faszegekkel oldották meg, melyek jól megfigyelhetők a fő teherhordó részeknél. Érdemes megfigyelni a különleges barokk orgonát és az eredetileg aranyozott csillárt is. Az épületnek 5 bejárata és 30 ablaka van.

A fatemplom kívülről teljesen körbejárható, az ugyancsak 1726-ban emelt haranglábat az építők kénytelenek voltak kissé távolabb építeni, mivel nem engedélyezték a protestánsoknak templomtorony építését. Az épület előtt három ősöreg, terebélyes hársfa áll, melyeket a templom felszentelésekor ültettek.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Drevený artikulárny kostol, Hronsek

Megközelítés:

Zólyomtól Besztercebánya felé nem az autópályán, hanem a 69-es főúton kell menni Szliácsig, majd jobbra Szliácsfürdő felé, át a Garamon, pár száz m után balra Hronsek felé még 6 km. A faluban táblák jelzik az utat a fatemplom felé (dreveny kostol).

Nyitva tartás:

A templom általában zárva van, az attól balra lévő nagy házba kell becsengetni a kulcsért. Csak szlovák nyelvű vezetés van, belépő nincs, adományt elfogadnak.