Az Alacsony-Tátra főgerincének legszebb része

A legnépszerűbb és talán a legszebb alacsony-tátrai gyalogtúra a lanovkával megközelíthető Chopokról a hegység legmagasabb csúcsára, a Gyömbérre, az Alacsony-Tátra lélegzetelállító szépségű főgerincén hullámvasutazva a Štefánik-menedékházig, majd vissza a felvonó alsó állomásához.

A túra hossza: 12,2 km

A túra időtartama: 4 óra

Szintkülönbség: 390 m fel, 900 m le.

A túra jellege

Magashegységi jellegű könnyű túra, de csak megfelelő időjárási körülmények között induljunk el. Első fele klasszikus gerinctúra fel-lehullámzó, jól kiépített sziklás, kitűnően jelzett turistaúton. A Gyömbérre meredek, de nem túl hosszú kapaszkodó vezet. Vízvételi és étkezési lehetőség a Štefánik-házban.

Kiindulópont:

Chopok, a felvonó hegyi állomása (2004 m), megközelíthető a kétszakaszos kötélpályával, Krupovától, a lanovka alsó állomásától vagy az északi oldalról, Jasnától közlekedő felvonókkal.

 https://www.jasna.sk/hu/a-felvonok-uezemelese/ 

A túra leírása

A 2012 végén átadott új kötélpálya felső, hegyi állomásától, a Rotundától indulunk gyalogtúránkra. Mielőtt nekivágnánk a piros jelzésen a főgerincnek, mindenképpen másszuk meg a Chopok fő csúcsát, a keleti sziklapiramist (2024 m), ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik az Alacsony-Tátra főgerincére, a mélyen bevágódott oldalvölgyekre, mind északi, mind pedig a déli oldalon. Északkeletre, a Liptói-medence túlfelén a Magas-Tátra csipkés lánca rajzolódik ki, de jól látszik a Kócs-havas, a Kis-Fátra és a távolban a Nagy-Fátra vonulata is.

A hatalmas sziklakupacra lapos kövekből kirakott, jól járható szerpentin kanyarog fel, szép nyári hétvégéken óriási tömegre számítsunk. A csúcs alatt, a régi menedékházat, a Kő-kunyhó (Kamenná chata) rusztikus épületét megkerülve a P jelzésű úton indulunk keleti irányba a főgerincet követve. A Chopok tömbjét délről kerüli meg a nagy kövekkel, kitűnően kiépített út. Hatalmas sziklák közt hullámzunk le-föl, többnyire a főgerinc déli oldalán. Egy óra alatt érünk le a széles, füves Deménfalvi-nyeregbe (Demänovské sedlo) (1756 m), ahonnan parádés kilátás nyílik a főgerinc mindkét oldalára. A hegység két legismertebb csúcsa, a Chopok és a Gyömbér közti jellegzetes mélyedésből, továbbra is a P jelzést követve rövid, meredek emelkedővel jutunk fel déli irányból, a Dara-hegyre (Krúpova hoľa)(1922 m), pontosabban az alatta fekvő nyeregbe, mely fontos utak csomópontja (útjelzőtábla).

Szép idő esetén mindenképpen tegyünk egy kis kitérőt és másszuk meg az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsát, a Gyömbért (2047 m)(Ďumbier). A nyeregből 20 perc alatt közepes emelkedőn, egyre nagyobb sziklatömbök közt kapaszkodunk fel a kettős kereszttel koronázott hegytetőre, melyről páratlan körpanoráma nyílik szinte az egész Felvidékre. A Gyömbér déli, gyephavas jellegű oldala szelíden lejt, azonban a vad északi oldal meredeken szakad le a mélységbe. Ugyanazon az úton tudunk visszamenni a nyeregben lévő útelágazáshoz.

A P és a Z jelzéseket követve 40 perc alatt jutunk el a Gyömbér déli lejtőjén, ferdén átvágó ösvényen a hegység legnépszerűbb menedékházához, a Štefánik-házhoz (1728 m). A csak gyalogosan megközelíthető, szállást is nyújtó, egész évben nyitva tartó, otthonos menedékházban enni-inni tudunk, megtölthetjük kulacsainkat, jó időben a mindig forgalmas teraszon ejtőzhetünk egy sör és egy tartalmas, meleg leves vagy gulyás mellett.

A menedékháztól kétféleképpen is vissza tudunk menni a lanovkához, az egyik útvonal, K jelzés, a felvonó középső állomásához, a Kosodrevinához visz, a másik, Z jelzés, az alsó állomáshoz, Srdiečkóhoz. Az előbbi előnye, hogy legalább félórával rövidebb, és a szintkülönbség is lényegesen kisebb, de igazodni kell a lanovka menetidejéhez, és természetesen, ha le-föl jegyünk van (19 euro), akkor célszerű erre menni. A háztól visszamegyünk a Gyömbér felé a már ismert úton, a kb. 20 perc sétára található kereszteződésig, ahol a K jelzés ágazik le a Kosodrevina felé. Innen alig egy óra kényelmes, enyhén lejtő, a hegyoldalon ferdén traverzáló ösvényen, törpefenyők közt jutunk a középső állomásig, ahonnan az új, kabinos felvonóval ereszkedhetünk le Krupovára, az alsó állomásra..

A másik variáció, a Zöld jelzésű út, teljesen lemegy a völgybe, a lejtő meredekebb, és az út időben is hosszabb, cserében elég megvenni a csak felfelé útra szóló menetjegyet. Igaz, hogy csak 3 eurót spórolunk így, de nem kell figyelnünk, hogy mikor megy el az utolsó járat a völgybe. Az útvonal hátránya az, hogy a Z jelzésű, jól követhető út egészen Trangoškáig (1121 m) megy le, és innen a kevésbé hangulatos műúton emelkedővel jutunk vissza Srdiečkóra (1216 m). A Štefánik-háztól a Z jelzésű út rövid ideig a Nagy-Gápel gyephavas, éles gerincén vezet, majd meredeken lejtve, sűrű törpefenyvesen keresztül ereszkedik le a Sebesér-patak völgyébe. Az erdőhatárnál, a Halas-gödre barlangtól nem messze tábla mutatja az utat balra a Holt denevérek barlangjához, mely előzetes bejelentkezéssel, túravezetővel, barlangász felszereléssel látogatható. Innen jó félóra alatt a patakot követve, szép fenyvesben érünk le Trangoškára, az aszfaltútra.