Az Alacsony-Tátra tetején

Az Alacsony-Tátra hosszan elnyúló vonulatának főgerince egész Felvidék egyik legszebb tája, leghíresebb hegycsúcsa, a felvonóval könnyen megközelíthető Chopok (2024 m), mely a magyar túrázók és síelők körében is osztatlan népszerűségnek örvend. Több éves szünet után újra jár a felújított, modern lanovka, mely egészen a káprázatos panorámát nyújtó csúcsig repíti a kirándulót.

A Chopok megközelítése, látogatása

A Felvidéknek szinte éppen a közepén, hosszan, kelet-nyugati irányban elnyúló Alacsony-Tátra főgerincén, annak nyugati felén, a Gyömbéri-Tátra csoportjában találjuk a 2024 m magas Chopok csúcsát, mely a hegység harmadik legmagasabb hegye. Köszönhetően kiváló megközelíthetőségének a Chopok óriási népszerűségnek örvend, mind télen a síelők, mind nyáron a túrázók, kirándulók körében.

2012 végén adták át az új felvonókat, melyek összekötik a hegy déli és északi oldalát, ezzel páratlan lehetőséget kínálva a téli sportok és a túrázás kedvelőinek. A Chopok délről, a Sebes-ér völgyéből (Bystrá dolina), Brezno felől, valamint észak felől, a Deménfalvi-völgyből, Jasná-ról is elérhető.

A déli oldalt a Bystrából elágazó 584-es úton érjük el, egészen Srdiečko-ig (1213 m) tudunk kocsival felmenni, a régi, onnan induló ülőlift viszont megszűnt, helyette 2016 végén nyitották meg a Krupovából induló új, modern kabinos felvonót. Az új felvonó alsó állomását, Krupovát, ugyancsak a Bystrából jövő 584-es úton érjük el, de még Trangoska előtt pár km-el balra ágazik le a nagy parkolókhoz vezető bekötőút. Az új lanovka is Kosodrevináig közlekedik, a középső állomásig. Az épület felső szintjén kis kiállítást láthatunk a Chopok felvonóinak történetéről.

A középső állomástól, Kosodrevinától (1494 m), egy modern, kabinos drótkötélpálya visz fel a 2004 m magasságban épült extravagáns kinézetű hegyi állomáshoz, a Rotunda Chopokhoz. A 2012-ben épült kör alakú épület magában foglalja a déli és az északi oldal drótkötélpályáinak hegyi állomását, van benne egy fedett panoráma terasszal rendelkező önkiszolgáló étterem és egy, a déli oldalra néző hatalmas nyitott terasz, melynek egyik oldalában a Chopok jelképének számító gigantikus fém sárkány áll őrt. A Rotunda ráadásképp hotelként is működik, 3 minden igényt kielégítő szobájában éjszakázhatunk. Természetesen ajándékboltot és mosdókat is találunk az épületben.

Már a teraszról is parádés kilátás nyílik a környékre, de érdemes felmászni a Chopok legmagasabb, keleti sziklapiramisára (2024 m), ahonnan kedvező időjárás esetén szinte az egész Felvidéket belátjuk. Keletre és nyugatra az Alacsony-Tátra főgerince, keleti irányban a legmagasabb csúccsal, a Gyömbérrel (Ďumbier) (2043 m), délre a hegység hosszú oldalvölgyei, azokon túl a Selmeci-, Körmöci-hegység csúcsai, messze nyugatra a Nagy-Fátra, északnyugatra a Kis-Fátra jellegzetes vonulata látható. Jó időben talán a legkatartikusabb élmény, északra, a Liptói-medencén túl a Magas-Tátra csipkézett hegyláncának sziluettje.

A csúcsot jól kiépített, lapos sziklákkal kövezett szerpentinen érjük el. Szép nyári hétvégéken kissé zavaró lehet a hatalmas tömeg. A Chopokról remek túrákat lehet tenni akár keletre, a Gyömbérre, a Štefánik-menedékházhoz, vagy a nyugati irányban a Deres- és a Katlan-hegyek felé.

A Chopok északi oldala talán még több látnivalót tartogat a látogatóknak. Köszönhetően az új, mind az öt felvonóra érvényes jegytípusnak, könnyen át lehet menni a hegy másik oldalára, mind délről, mind pedig északról. Az északi oldal, közkeletű nevén, Jasná, felvonójának felső szakasza Priehyba állomásról (1342 m) megy fel a Chopok tetejére. Ez is egy modern, kabinos drótkötélpálya, mely a legnagyobb szintkülönbséget, 660 métert hidal át.

Priehyba állomáson a laza hangulatú, családbarát Funibar hívogatja a vendégeket egy jó kis játszótérrel felszerelkezve. Innen a szintén vadonatúj, merészen ívelő acélpályájú, katica alakú fülkéjű siklóval mehetünk egy szinttel lejjebb, a Jasná állomásra (1226 m). Az utolsó szakasz egy 110 m szintkülönbségű, kényelmes, lassan haladó nyitott libegő, mely a Bielá Púť (1117 m) völgyállomásához közlekedik.

Északról, a barlangjairól híres Deménfalvi-völgyből idáig lehet feljönni gépkocsival, hatalmas, ingyenes parkolók szolgálják az autósok kényelmét. Az alsó állomáson étterem, játszótér és egy kis víztározó, melyen csónakázni és vízibiciklizni is lehet, várja a turistákat.

Az alsó állomás környékén több nagy szállodát találunk, a legkellemesebb sétát, az innen 10 percre fekvő, csodaszép Verbici-tó (Vrbické pleso) partjára tehetjük.

Vendéglátás

Nemcsak a kötélpályák európai színvonalúak, hanem a felvonózó turistákat kiszolgáló vendéglátás is rendkívül színvonalas, habár a szlovák átlagáraknál jóval magasabb árszínvonalra számítsunk.

Déli oldal:

Srdiečko Ski Lounge

A hotelhez tartozó modern, oldott hangulatú étterem-bár nemcsak a téli szezonban.

Kosodrevina étterem

A középső állomás épületében lévő napos terasszal rendelkező vendéglátóhely.

Chata Kosodrevina

A középső állomástól 100 m-re keletre található téli szálláshely büféje nyáron is nyitva tart.

Rotunda Chopok

Nagy önkiszolgáló étterem fedett és nyitott panorámaterasszal.

Kamenná chata (Kő-menedékház)

A Chopok tetején épült régi, klasszikus „hütte” megbízható, autentikus konyhával.

Északi oldal

Funibar

Priehyba állomás mellett található laza hangulatú bár játszótérrel és nyugágyas terasszal.

Happy End Restaurant

Az északi oldal völgyállomásánál, Biela Púť-nál található népszerű étterem.

 

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva tartás

Nyári szezon:

Időjárástól függően általában május végétől október közepéig járnak a felvonók minden nap 8.30 órától. Az utolsó menet hónaptól függően jár, októberben 15 óra körül, májusban 15.30-kor, júniusban és szeptemberben 16 órakor, júliusban és augusztusban 18 órakor. Májusban és novemberben jó időjárás esetén hétvégenként is beindítják a felvonókat. A felvonók félórás intervallumokban közlekednek.

Részletes és naprakész információ: http://www.jasna.sk/hu/sifelvonok-es-lesiklopalyak/

Menetjegy:

A jegy mind az öt szakaszra érvényes oda-vissza: 19 €, diák és 60 év felett: 16 €, gyerek (6-12): 14 €.

6 év alatt ingyenes!

Külön szakaszokra nem lehet jegyet váltani, csak fel vagy csak le jegytípusok vannak még, pár euróval olcsóbbak.

Részletes információ: http://www.jasna.sk/hu/arlistak/arlista-skipas/drotkoetelpalyak/

www.jasna.sk – magyar nyelven is!