A Várnegyed „fénye”, a német templom

A Zólyomi-medencében, az Alacsony-Tátra lábánál fekvő Besztercebánya (Banská Bystrica) Közép-Szlovákia történelmi és gazdasági szempontból kiemelkedő fontosságú műemlékvárosa. Gyönyörűen felújított főterének északi részéhez kapcsolódik a Várnegyed, melynek kiemelkedő látnivalója a gótikus Mária-templom.  A korábban német templomként is ismeretes épület több átépítést megért, Lőcsei Pál mester gazdagon díszített gótikus szárnyasoltáráról, kápolnáiról nevezetes.

A templom története

A XIII. századból (1255) származó római katolikus Szűz Mária-templom eredetileg román stílusban épült. A következő évszázadokban többször átépítették. Késő gótikus formajegyeket az 1400-as években nyert. Az 1996-ban végzett ásatások bizonyították, hogy a szász polgárok kőfallal és palánkerődítéssel szintén a XV. században erősítették meg. A szász szorgalomnak köszönheti másik nevét is, közszájon „német templomként” emlegetik. Jelenleg látható alakját az 1761-es pusztító tűzvész utáni helyreállításoknak köszönheti. Belső barokk kialakítása ekkor történik, a térhatású freskók és a főoltár ehhez az időszakhoz köthető.  

A templom látogatása

A Besztercebánya várnegyedében magasló, szabadon álló, teljesen körüljárható Mária-templom impozáns környezetben fogadja az ide látogatókat. Külső falán a XV. századból származó, mozgalmas, gyönyörű, késő gótikus stílusú szoborcsoportot láthatunk, mely Krisztust ábrázolja az Olajfák hegyén.

A templomba betérve a magával ragadó barokk stílusú főoltár Szűz Mária mennybemenetelét ábrázolja, a Szentháromságot illusztrálófestményei Johann Lukas Kracker keze munkáját dicsérik. A templom legértékesebb emléke a bal oldali mellékkápolnában, a Szent Borbála gótikus kápolnában látható. A Szent Borbála-oltár a híres Lőcsei Pál munkája (1509), közepén Mária a kis Jézussal, balra Szent Jeromos, jobbra pedig Szent Borbála. Az oltár szárnyait szenteket ábrázoló domborművek díszítik. Az oltár alsó részén, a predellán Jézust láthatjuk a tizennégy ún. segítő szenttel, és érdemes egy pillantást vetnünk az oltár előtti szép bronz keresztelőmedencére is.

A Szent Katalin-kápolnát ívelt bordázatú hálóboltozat fedi, a bejárat felett pedig nagyon szép a középkori, Szent Flóriánt és Szent Kristófot ábrázoló freskó, valamint a Mária Magdolnát ábrázoló triptichon.

Egyéb látnivalók a várnegyedben

A német templom mögött áll a XV. században épült késő gótikus Szent Kereszt-templom, ami közszájon „szlovák templomként” ismeretes. Ezzel egybeépítve a Mátyás-ház őrzi nagy királyunk egykori szálláshelyét gyönyörű erkélyével és homlokzati címerével. Az épületben a besztercebányai Helytörténeti Múzeum kiállítását látogathatjuk. A 2010-ben az év múzeuma címet is elnyert intézményben a város múltját bemutató gazdag gyűjtemény kapott helyet. A közelben állami galériaként működő régi városháza reneszánsz pompája szintén a városnegyed fényét emeli. Modern művészeti alkotásokat bemutató időszaki kiállításoknak ad helyet a Közép-szlovákiai Galéria.

Érdemes egy sétát tenni a Várnegyed falainál elterülő teraszos kiképzésű hangulatos temetőben is. A sírkertbe a Mátyás-ház melletti kapun jutunk be.

A besztercebányai főtérről a várnegyedet a magas barokk toronnyal büszkélkedő félköríves hajdani bástya, a Barbakán választja el.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva tartás

A Mária-templom csak misék idején látogatható, általában 12 és 16.30 órakor van mise, hétvégén csak délután.

Mátyás-ház: okt-ápr: K-P 09.00-17.00, Szo-V 13.00-17.00,

Belépő: Mátyás-ház: 2,50 €, kedv: 1,50 €

http://ssmuzeum.sk/