A Kőszegi-hegység bájos őrszeme

A Kőszegi-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelye az 589 méteres Szent Vid-hegy tetején álló fehérre meszelt, piros tetejű kis kápolna és környéke. A Velem község felett őrszemként magasodó kápolnát gyalog és autóval is könnyen meg lehet közelíteni. A hely népszerűségét a parádés kilátás és a gyönyörű erdei környezet fokozza.

A kápolna rövid története

A bronzkorban a Szent Vid-kápolna helyén kiterjedt és nagy jelentőségű város feküdt, melynek házait a hegygerinc körüli mesterséges teraszokra építették. Később a Római Birodalom idejében egy őrtorony állt itt. Innen jól védhető volt az a vízvezeték-rendszer, amely az egykori Savaria (mai Szombathely) vízellátását biztosította. Majd avarok népesítették be a környéket, temetkezési helyeik régészeti feltárása folyamatban van. Az Árpád-korban is erődített hely volt, amit állítólag Jurisics Miklós a kőszegi várral együtt védelmezett a török ellen.

Helyén 1713-ban Hilerian szerzetes építtetett remetelakot és kápolnát. Az egyhajós barokk épület mai alakját 1859-ben alakították ki. Ha elindulunk a kápolna melletti lépcsősoron, akkor egy terasszal lejjebb ereszkedhetünk. Innen jól látható az egykori település szerkezete, teraszrendszere.

A kápolna és környéke

A copfstílusú szószék, a Fájdalmas Szűzanya mellékoltár és felette a Szent Vid szobor igazán lenyűgöző. A sík mennyezetes, trapézzáródású szentély a hajónál keskenyebb. Tornya háromszintes, legrégebbi képét 1700-ban adományozták a templomnak, Mária mennybe menetelét jeleníti meg. A barokk stílusú főoltár feletti képet Kőszegen készítették, 1890-ben.

A Szent Vid-hegy Közép-Európa egyik legismertebb régészeti lelőhelye. A templom melletti gerincen találunk információs táblákat az ásatásokról.

Nem messze a kápolnától indult évtizedeken át a legendás Országos Kék Túra a Zempléni-hegység felé. Emlékoszlop emlékeztet a hajdani kiindulópontra. A határok átjárhatóságával a kék túra kezdőpontját a Dunántúl legmagasabb pontjára, az Írottkőre tették, ma már a Szent Vid-kápolnát nem is érinti az útvonal.

Különösen nagy az érdeklődés minden június 15-t megelőző és követő napokon, a Szent Vid templom búcsú alkalmával, az októberi Gesztenye Napokkor, valamint Perenye község fogadalmi zarándoklata alkalmából, amit az 1849-es kolerajárvány emlékére rendeznek minden év, általában az utolsó vagy  azt megelőző szeptemberi vasárnapon. 

Gyakorlati tudnivalók

Cím: 

9726 Velem

Nyitva tartás:

Az épület kívülről egész évben látogatható, belül csak  előzőleg egyeztetett időpontban 1 Euró/fő, vagy 300.- Ft/fő ellenében.

Érdeklődni: Római Katolikus Plébánia Kőszeg. Telefonszám: 06/94/ 563-397, 06/30/337-0797, valamint Török István, Velem, Rákóczi Ferenc u. 26. Telefonszám: 06/94/364-636, 06/20/218-8714

Megközelítés

Autóval: Velem községen teljesen végig kell jönni, az utolsó házak után a szerpentinező út hamarosan egy másik erdei útba torkollik, itt balra kanyarodunk és kb. 1500 m után találjuk a parkolót, ahonnan kényelmes 10 perces sétával, gyönyörű erdőben jutunk ki a hegyoromra épült kápolnához.

Gyalog: Velem központjából nyugatra a Petőfi utcán a piros és a kék kereszt jelzést figyelve jutunk ki a faluból, majd rövidesen a kék kereszt jelzés az aszfaltútról balra letér, a folyamatosan, néha nagyon meredek ösvényen 15 perc alatt felkapaszkodunk a kápolnához.