Elegáns családi fürdőhely a dél-burgenlandi dombok közt

A termálfürdőkben bővelkedő keleti osztrák tartomány, Burgenland legmodernebb wellness központja a nyugati határszélünkhöz közel fekvő Stegersbach elegáns üdülőhelye. A gyönyörű, dimbes-dombos környezetben fekvő fürdőt négy 4 és 5 csillagos, minden igényt kielégítő szálloda veszi körül. A családi pancsolástól a kikapcsolódáson, feltöltődésen át a meghitt romantikára is tökéletesen alkalmas komplexumot a hatalmas, több részből álló Allegria Resort Hotel üzemelteti, de természetesen nem szállóvendégek is élvezhetik a sokoldalú szolgáltatásokat.

Stegersbach Termálfürdő (Allegria Familientherme)

A hatalmas, modern szállodaépületekkel körülvett fürdő meglehetősen új, hiszen csak 1989-ben fedezték fel a mélyben rejtőző kincset. Két forrásból jön fel a nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, az egyik forrás vize 3200 méter mélyről tör fel, a rendkívül gazdag ásvány tartalmú vizet a Dolce Vita spa részlegben használják fel, míg a másik, valamivel alacsonyabb gyógyhatású termálvíz táplálja a medencéket. A gyógyvíz elsősorban mozgásszervi panaszokra ajánlott, de különböző bőrgyógyászati problémákra is hatékony.

Az elsősorban családokat célzó fürdő mintegy egy tucat medencéje nem hagy maga után kívánnivalót, a két szinten elterülő, modern stílusú, csupa üveg épület jól áttekinthető. A meglehetősen exkluzív benyomást keltő építészeti megoldások szemet gyönyörködtetőek, az osztrákos elegancia, visszafogottság és nyugodtság belengi az egész fürdő területét. A kényelmes pihenőágyakért sem kell közelharcot vívni, bőséges számban találhatóak mind az épületben, mind pedig a kinti részen. Nyáron egy kisebb strand rész is csatlakozik a fürdőhöz, sportmedencével, napozó teraszokkal, vizes játszótérrel, több kültéri termál medencével. Trambulinok, játszóterek, hinták, egy favár, homokozók, strandröplabda pálya is áll rendelkezésre jó időben.

A kutyára hajazó, Badolin a fürdő kabala figurája, az ő gigantikus szobra fogadja a látogatókat a bejáratnál. Már messziről vonzza szemünket az óriási, 100 méter hosszú, nemesacél csőcsúszda, melyen kívül még két gyors csúszdát is találunk az épületben. Szerencsére rengeteg csendes pihenőhelyen ejtőzhetünk egyet, legtöbbször hatalmas üvegfalon áttekintve pihentethetjük szemünket, lelkünket az idilli dél-burgenlandi lankákon.

Természetesen itt sem hiányozhat a magas színvonalú szauna világ, a három szinten, 2200 négyzetméteren elterülő wellness részleg a szokásos gőzfürdőtől és változatos felöntésekkel gazdagított szaunáktól a családi szaunáig, élményzuhanyoktól a szauna bárig mindent felsorakoztat. Vegyük figyelembe a szabályokat, a családi rész kivételével a szaunák, az Ausztriában szokásos módon csak fürdőruha nélkül használhatók. A Dolce Vita Spa részleg a különböző terápia formák egyész tárházát sorakoztatja csatarendbe, masszázsok, kozmetikai kezelések, gyógyvizes kezelések várják a látogatókat.

Allegria Resort Hotel

A fürdőkomplexum szerves részét képező négycsillagos Allegria Resort Hotel 210 szobája és lakosztálya három különálló, de egymással összeköttetésben lévő épületben kapott helyet. A fő épület a hatalmas, átriumos Residenz, a letisztult, elegáns, tágas, erkélyes, dupla ágyas szobák és lakosztályok helye. A többemeletes Family szárny elsősorban a családos vendégekre számít, míg a Village épületet a viszonylag kisebb alapterületű, de minden kényelemmel rendelkező, kedvező árú szobák foglalják el.

A resort fő étterme a Residenz szárnyban van, a hihetetlenül bőséges választékú svédasztalos reggeli kiválóan indítja a napot, ebédre egyenesen a fürdőből jőve fürdőköpenyben is leülhetünk, míg a vacsora igazi kulináris gyönyör. A konyha nemzetközi, az alapanyagok helyiek, a pincérek pedig főleg magyarok. A foglalásokat intézhetjük csak reggelivel, félpanzióval vagy akár teljes panzióval is. Személyes tapasztalatunk alapján a vacsorát nem érdemes kihagyni az Allegriában, minden ízlést kiszolgálnak, közhely, de „vadat, halat, s mi szem-szájnak ingere”, egyszerűen nem tudjuk másképp jellemezni az éttermet. A helyi, remek borok kipróbálására is nagyszerű hely az étterem, de a Family szárny alsó szintjén lévő stílusos esti bár, a Baila bármelyik menő világvárosban megállná a helyét parádés italkínálatával és hűvös eleganciájával.

Mondanunk sem kell, hogy az egész termál- és élményfürdőt szabadon használhatják a szállóvendégek, sőt külön, csak az Allegria vendégeinek fenntartott, exkluzív wellness- és fürdőrész is látogatható (Yin-Yang Spa). A különböző szabadidős és aktív program lehetőségeket még felsorolni is hosszas lenne, a lovaglástól kezdve a fitnessen át a borkóstolásig, azonban a resort ékköve egyértelműen Közép-Európa egyik legszebb golfparadicsoma, a két 18 lyukú pálya mellett még egy 9 lyukú családi pálya is helyet kapott.

Amennyiben ki szeretnénk mozdulni a szállóból, a környező, bukolikus vidék számtalan látnivalót tartogat, nincs messze a németújvári (Güssing) Batthyány-vár, de a szalónaki vagy a borostyánkői vár is könnyen elérhető Stegersbachból. A lankás dél-burgenlandi régiót sűrűn szelik át a jól kiépített bicikliutak, több helyen bérelhetünk e-bike-ot, azaz elektromos rásegítésű kerékpárt, mellyel könnyedén barangolhatjuk be a vidéket. Családi kiruccanásokra tökéletes a közelben fekvő kalandpark, a dinó park, a skanzen, a vadnyugati város vagy a stájerországi Herberstein várkastély népszerű vadasparkja, a Stubenberg-tó strandjaival.

Gyakorlati tudnivalók

A fürdő nyitvatartása

Minden nap 9.00 – 21.00, a szaunák 10 órakor nyitnak.

Belépő

Nem szállóvendégek napijegyet válthatnak, de van 3 órás fürdőjegy és délutáni kedvezmény is.

Részletes árak a fürdő hivatalos honlapján.

Természetesen családi kedvezmények is vannak, érdemes látogatás előtt a honlapon lecsekkolni az aktuális kedvezményeket, pl. időnként, 2 fizető felnőtt mellé ingyen bejöhetnek a gyerekek.

A szauna használatért külön kell fizetni!

Tipp: Érdemes elkerülni a csúcsszezonként nyilvántartott napokat, melyek főleg az osztrák hivatalos ünnepekkor vannak, ilyenkor a megnövekedett látogató szám mellé jóval magasabb belépőárak társulnak. A honlapon láthatjuk ezeket a dátumokat (Hochsaison).

Cím:

Allegria Familientherme Stegersbach by Reiters

Golfstraße 1 - 7551 Stegersbach, Südburgenland – Ausztria

Allegria Resort Hotel

Kontakt:

therme@allegria-resort.com

Tel:+43 3326 500 – általában a recepción is beszélnek magyarul

A fürdő és a hotel hivatalos honlapja - németül és angolul