Izgalmas kiállítások egy reneszánsz várkastélyban

A Sárvár központjában álló Nádasdy-vár Vas megye egyik leglátványosabb, de egész Magyarország egyik legépebben maradt várkastélya. Falai közt kaptak helyet a Nádasdy Ferenc Múzeum változatos kiállításai.

A várkastély története

Az épületet a XIII. század végén kezdték el építeni. A királyi építkezéseket követően a Kanizsaiak a XV. század végéig egy zárt udvarú palotaszárnyakkal és védőművekkel körbevett várat építettek ki. Kanizsai Orsolya és Nádasdy Tamás nádor között 1535-ben kötött házasság révén került a Nádasdy család tulajdonába az erődítmény. A mai reneszánsz formát is meghatározó munkálatok Nádasdy Tamás idejében, 1549 és 1562 között történtek.

A vár fénykorát a Nádasdyak alatt élte. A XVII. század közepén további jelentős építkezések folytak III. Nádasdy Ferenc országbíró irányítása alatt. A Wesselényi-féle összeesküvésben való részvétel miatt kobozták el a családtól a birtokot 1670-ben.

1803-ban a Habsburg család főhercegi ága, 1875-től pedig a Wittelsbach bajor királyi család birtokolta a kastélyt.

A későbbiekben még előfordulnak kisebb-nagyobb építkezések, de lényegében mai formájában is egy XVI - XVII. századi várkastély tárul a látogató szeme elé.

A vármúzeum kiállításai

A vár külső falait a közelmúltban renoválták, az erődöt övező egykori vizesárok ma is látható. A várkastély a hangulatos Várparkban áll.

A vöröstéglából rakott hídon áthaladva érünk a várba. A kapubejáró boltíves előcsarnokában található a múzeum bejárata. A lépcsőkön túljutva máris elénk tárul a vár díszterme, a hazai barokk egyik legimpozánsabb belső tere.

A múzeum lenyűgöző nevezetessége az a teknőboltozatos díszterem, melynek mennyezetét hét nagyméretű, kavargó barokk csatajelenet díszíti, többek közt a híres Fekete bég (III. Nádasdy Ferenc), a törökök kérlelhetetlen ellenfelének csatáit bemutató freskó. A secco és freskó technikával készült mennyezeti csataképsorozat a hazai barokk művészet legnagyobb szabású monumentális történeti falképsorozata.

A vár utolsó, királyi tulajdonos családjának, a bajor Wittelsbachoknak hagyatéka szintén magával ragadja szemlélőjét. Különösen értékes a gazdag porcelán gyűjtemény, ill. a különböző, főleg ezüstből készült ötvösművek.

A történeti üvegkiállítás számos ország és korszak üvegművészetének jeles darabjaival kápráztat el. A festett szalonok berendezései korszakokon átívelően vezetnek végig a bútorstílusok változásain.

A nyomdászati kiállítás legérdekesebb darabja egy XVII. századi nyomdagép rekonstrukciója.

A nemzetközileg is jegyzett huszárkiállítás a Nádasdy- és több magyar huszárezred hagyatékát tárja elénk. A térképgyűjtemény gazdag anyaga Magyarország térképi ábrázolásait követi nyomon a XVI. századtól.

A torony falépcsői festett pihenőszobába vezetnek fel, ahol a fal minden négyzetcentiméterét XVIII. századi gyönyörű freskó borítja, illetve a felső toronyszobából pillantást vethetünk a városra és a várparkra.

A múzeum egyik legbecsesebb műtárgya a közelmúltban a Nádasdy család által adományozott csodálatos Nádasdy óra, az első és egyetlen olyan műtárgy a Nádasdy Ferenc Múzeumban, amely a családi hagyomány szerint az egykori birtokos család hagyatékához tartozik.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Sárvár, Várkerület 1.

Telefon: +36 95 320 158

Nyitva tartás

K – V 09.00 – 17.00, július és augusztus: K – V 09.00 – 20.00

Belépő

Felnőtt: 900 Ft, kedv.: 450 Ft

6 év alatt és 70 év felett ingyenes!

 

http://www.nadasdymuzeum.hu/