Késő gótikus csoda a Kőszegi-hegység nyugati szélén

A nyugati határszél, Burgenland legszebb gótikus temploma a Kőszegi-hegység nyugati lankáin fekvő kis falu, Máriafalva (Mariasdorf) közepén fekvő dombon magasodik. A kecses késő gótikus, katolikus templom mai csodás formáját a magyar Parlament épületének alkotója, Steindl Imrének köszönhetjük.

A templom rövid története

Az egyhajós templom két periódusban a XV. században épült, majd a kor szellemében a XVIII. században barokk stílusban átalakították. 1882-1899 között Steindl Imre vezetésével felújították és az akkor dúló historizmus divatának megfelelően visszanyerte eredeti gótikus megjelenését, kiegészítve számos neogótikus elemmel.

A templom leírása

A faluképet uraló épület egy üde, zöld dombon magasodik, szentélye hosszan elnyúló sokszöges záródású, a déli oldalon két lépcsőtoronnyal. A hajó és a szentély falát kettős lépcsőzésű támpillérek erősítik. A hajóval azonos magasságú szentély 1400 körül épült, a főhajó a XV. század végén.

A templom talán legszebb része a nyugati oldalon lévő főbejárat eredeti késő gótikus kapuzata. míg az erkély, a Mária-szobor és a rózsaablak neogótikus kiegészítések. A szamárhátíves déli kapu is eredeti, jelenleg itt lehet bemenni a templomba. A tetőzet és a karcsú huszártorony is XIX. századi neogótikus elemek.

A templombelső térkialakítása és berendezése egyértelműen Steindl Imre munkásságát tükrözi. A karzat alatti előcsarnokot és a hajót kereszt-, a szentélyt hálóboltozat fedi. A színes majolika főoltár, az apostolfejekkel díszített szószék és a keresztelőmedence a pécsi Zsolnay kerámiagyárban készült. A színes üvegablakok is a neogótikus helyreállítás idejéből valók, az egyiket, a felirat szerint Vas megye közönsége, a másikat Magyarhon hálás fiai készítették. A festett alakok magyar nemzeti szenteket jelenítenek meg, többek közt Szent László, Szent István király, Szent Imre és Szent Gellért látható.

A szentély északi falán álló szentségtartó ház eredeti gótikus 1483-ból, illetve a sekrestye ajtaja is XV. századi eredetű.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Mariasdorf 23, Pfarrkirche zur heiligen Maria

Telefon: +43 3353/8289

Nyitva tartás: nyáron 08.00-19.00, télen 09.00-16.00

Belépő:

a templom szabadon látogatható, magyar nyelvű vezetést lehet kérni előzetes bejelentkezéssel, fejenként 1 euróért. Vezetett látogatáskor egészen közelről lehet megszemlélni a szentélyt és a főoltárt, ilyenkor a riasztót kikapcsolják.

http://www.martinus.at/mariasdorf/Ungarisch.htm