Közép-Európa legnagyobb vízicsúszdaparkja

A magyar határ közvetlen közelében, Lutzmannsburg (Locsmánd) ad otthont a Sonnentherme családi élményfürdőnek, mely a gyermekes családok igazi vízi paradicsoma. A hatalmas komplexum büszkeségei a rendkívül hosszú vízi csúszdák, melyek között Ausztria leghosszabb beltéri csúszdája és a világ leghosszabb virtuális valóság csúszdája egyaránt megtalálható. Külön, jól felszerelt részleg gondoskodik a babák biztonságos, élményteli fürdőzéséről, de minden korú gyermek megtalálja a neki legjobban tetsző csúszdát. A jelentősebb csúszdák mind beltériek, szóval télen is teljes értékű a szórakozás. A nyári szezonban a kültéri élményelemek gazdag választékával bővül a már-már zavarba ejtően gazdag szortiment.

A fürdő látogatása

A mintegy 1000 négyzetméteren elterülő oázis lelke, a 650 méter mélyből feltörő, kellemes hőmérsékletű, ásványi anyagokban szegény, nátrium-kalcium-hidrogénkarbonátos termálvíz, melyben akár egész nap pancsolhatnak a kicsik, hiszen teljesen veszélytelen a hosszabb ideig tartó fürdőzés is. Az 1994-ben átadott élményfürdő fő célcsoportja a gyermekes családok, itt minden körülöttük forog, nullától tizennyolc éves korig egy perc unalom sincs, az összes korosztály megtalálja a neki megfelelő vízi szórakozást. A szülők számára extraként még a szaunavilág és a relax medence könnyíti meg a kikapcsolódást. Természetesen, ahogy az Ausztriában szokás, a nyugágyak, napozóágyak szabadon használhatók. A fürdő abszolút négy évszakos, a hidegebb hónapokban, amikor csak a benti rész működik, akkor sem csorbul az élményfaktor, hiszen szinte az összes csúszda, a legnagyobbak is, a belső térben helyezkednek el. Az egyetlen negatívum a fürdővel kapcsolatban, az óriási népszerűségnek köszönhető, nyári hétvégéken, főleg, ha esik az eső, kényelmetlenül sokan zsúfolódnak be a benti térbe, a csúszdák előtt, főleg a VR pályánál hosszú, idegőrlő sorok alakulhatnak ki. A fürdő hivatalos honlapján figyelemmel kísérhetjük az aktuális telítettséget.

Az élményfürdő benti része

A belső tér központi része, a nagy sátortető alatt kialakított Fun World, itt található két nagyobb és két kisebb csúszda, számtalan élménymedence, köztük a 280 négyzetméteres hullámmedence, ahol félóránként indulnak be az óriáshullámok. Természetesen a sodrófolyosós vad patak sem maradhat ki a kínálatból, számos pezsgőfürdő, dögönyöző, vízi masszázságy fokozza az ellazulást. Érdekes színfolt, a gyerek szauna és gőzfürdő, ill. a játékgép sarok, de egy kisebb játszóház is szolgálja a vízi örömökben túlságosan kiázott lurkókat. Közvetlenül mellette a Baby World szekció a legkisebbek számára nyújt vidám pancsolást, van itt fokozatosan mélyülő babamedence, sekély vizes és játszómedence különböző élményelemekkel, speciális bébifürdő, ahol akár felügyelet nélkül is, teljes biztonságban fürödhetnek a picik. A teljes kényelmet szolgálja az alvószoba, az ingyenesen kölcsönözhető babakocsik, járókák, bölcsők. Baba konyha, pelenkázó sziget és még egy szoptató jurta teszi teljessé a képet. Külön programok foglalkoznak a legkisebbekkel, a teljesség igénye nélkül, a babaúszó tanfolyamokat emelhetjük ki, de a babamasszázs, a babaszauna, a baba-mama vízi jóga és a baba wellness is izgalmasan hangzik.

A belső térben találjuk még, a kifejezetten a nyugalmasabb kikapcsolódást szolgáló relax medencét, ahol zajos, fröcskölő élményelemek nélkül tudnak a szülők, akár a gyerekekkel együtt kicsit lazulni.

A vízi csúszdák

A lutzmannsburgi termálfürdőben összesen több mint 900 méter csúszdaélmény vár a családokra. A nagyobb csúszdák két különböző toronyból indulnak, a sátortetős részben a 111 méter hosszú Air Racer a legnagyobb királyság, a narancssárga színű, zárt csövön, egyszemélyes úszógumikkal lehet lecsúszni. A nyitott, kék színű Flitzer középmagasságban indul, míg az alsó két csúszda, a kék és a zöld színű Quaxi és a Flipper elsősorban a kisebb csemeték kedvencei. A nagy torony épületét átjárón keresztül érhetjük el, itt már valóban érezni lehet az adrenalin szagát. Lépcsőn és lifttel is fel tudunk menni a kezdőpontokra, a VR csúszda használatáért külön kell fizetni, a lift melletti asztalnál kapjuk meg a VR szemüveget és már az úszógumival felszerelkezve megyünk fel, beállni a sorba. A 23 méteres torony három különböző csúszdának ad otthont, az ország leghosszabb beltéri csúszdája, a Monster Ride 270 méter hosszú, és akár háromszemélyes gumival is csúszható, és már 6 éves kortól használható. A gyorsasági versenyt a Speedy nyeri, az extrém gyors, 141 méter hosszú csúszdát 11 éven felüli gyerekek használhatják. A harmadik a legkülönlegesebb, a Space Twister, a világ leghosszabb virtuális valóság csúszdájaként hirdeti magát, a 202 méter hosszú zárt csövű pályán VR szemüvegben is le lehet csúszni. Három programból tudunk választani, három izgalmas világban merülhetünk alá, a sárkányok, a földönkívüliek és a fantázia birodalmát fedezhetjük fel. Indításkor, a személyzet kérdezi, melyik világot szeretnénk és ő állítja be nekünk a kívánt programot.

Kinti élmények

 Nyáron, szép időben a kellemes, parkosított külső tér is tartogat izgalmas dolgokat, a 25 méteres sportmedence mellett a Splash Pool igazi adrenalinbomba a három különböző (1, 2 és 3 méter) magasságú ugrótornyaival, és a valódi unikumnak számító, víz feletti mászófallal. A négysávos, szivárványszínű Rainbow csúszdán egyszerre többen is csúszhatnak versenyt, míg a két kis csúszdával is ellátott, sekély vizű gyermekmedencében a kisebbek pancsolhatnak gondtalanul. A külső rész fő attrakciója, a puha homokos baba strand, a lassan mélyülő medence partján még homokvárat is építhetnek a legkisebbek. Kis elektromos hajóval is hajókázhatnak a csöppségek a medencében. A kültéri játszópark nagy homokozója, számtalan játéka mellett még egy sínen guruló varázsvonat is hívja izgalmas utazásra az apróságokat.

Egyéb programok, szolgáltatások

A megszámlálhatatlan program közül kiemelkedik az új, virtuális búvárkodás, egy VR szemüveg és egy búvárpipa segítségével merülhetünk el három választható világba, Atlantisz, a víz alatti világ és a világűr között választhatnak a 8 éven felüli gyermekek. A szárazföldi élmények egyik kedvence, a gyermek 3D mozi, a disco és a plüssállatkészítés.

A szaunavilág, az Ausztriában megszokott nudista terület, csak 15 éves kortól látogatható. Két finn szauna, gőzfürdő, gyógynövényes és bio szauna várja az izzadni vágyókat. A Spa részlegen masszázsokkal, kozmetikával, arckezelésekkel, pakolásokkal várják a szépülni vágyó szülőket. Az éhes vendégeket önkiszolgáló étterem várja egyszerű fogásokkal, óriási adagokkal.

A fürdőt több kisebb-nagyobb szálloda öleli körül, a legtöbb hotelt közvetlen, föld alatti átjáró köti össze a fürdővel, így kényelmesen, fürdőköpenyben is megközelíthető, egyenesen a szobából a csúszdákig el tudunk slattyogni fürdőpapucsban még télvíz idején is.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

Sonnentherme Lutzmannsburg, 7361 Lutzmannsburg, Thermengelände 1

Megközelítés:

A legközelebbi határátkelő Zsira mellett van, attól kb. 2 kilométer út még a jól kitáblázott fürdő, a nagy parkolót szabadon használhatjuk.

Nyitvatartás:

Minden nap 9.00 – 21.00, péntek, szombat 22.00 óráig. Az óriás csúszdák zárás előtt 2 órával zárnak, VR szemüveggel 11 és 18 óra között lehet csúszni, hétköznap 12-től 16 óráig szünet van. A szauna 10-kor nyit.

Belépő:

A részletes és aktuális jegyárakért katt ide.

A napijegy mellett van 4 órás jegy és kedvezményes délutáni jegy is. 2021-ben a felnőtt napijegy 30,40 €, a gyerekjegyek, korcsoporttól függően 11,90 és 25,40 € között mozogtak.

A fürdő személyzetében sok magyar dolgozik, a magyar nyelv használata teljesen elfogadott!

Részletes és aktuális információkat a fürdő hivatalos honlapján találunk, magyar nyelven is.

Lutzmannsburg – egyéb programok

Kalandpark – Sonnenland Seilgarten

A fürdő mellett, a Xylophon Hotel mögötti területen alakították ki a Sonnenland kalandparkot, melyben két, különböző nehézségű kötélpályán kalandozhatunk. Felszerelést, sisakot, beülőt a helyszínen kapunk.  A változatos élményelemekkel teletűzdelt pályák nyílt területen vannak, nyári melegben, tűző napon nem biztos, hogy ideális program, de egyéb napokon remek időtöltés a biztonságosan kiépített kötélpark. A 12 állomásos kék pálya 4 méter, míg a 32 állomásos vörös 8 méter magasságban vezet, az előbbinél 110 cm, az utóbbinál 150 cm a minimális testmagasság.

Belépő:

Napijegy: 16 év felett: 24,00 €, 13 – 15 év: 20,00 €, 12 év alatt: 14,00 €. A felszerelés nélkül igénybe vehető pályákért alacsonyabb díjat kell fizetni, részletes árak ide kattintva olvashatók. Fizetés csak készpénzben!

Nyitvatartás:

Július elejétől szeptember elejéig minden nap 10 és 18 óra között, elő- és utószezonban, május elsejétől október végéig péntektől vasárnapig és ünnepnap 13 és 18 óra közt.

Lutzmannsburg, a gazdag történelmű Locsmánd, szőlőtermesztéséről híres falu, a Kékfrankos termőterületének egyik központja. A bájos kis faluban számos helyen kóstolhatjuk meg a helyi borokat, az egyik legautentikusabb, legjobb hangulatú hely, a Lutschburger Stub’n Heuriger éttrem, a fürdőtől nem messze, a Thermenstrasse 24. szám alatt.