Lovagvár a Kőszegi-hegységben

A ma már Ausztriához tartozó Léka (Lockenhaus) vára Kőszeg környékének leglátványosabb látnivalója. A csodálatos erdős környezetben a Gyöngyös-patak által körülölelt sziklán, egy kis tó mellett álló középkori lovagvár látványa már messziről elcsábítja a turistát. A romantikus vár komplex középkori élményeket kínál változatos kiállításaival, folyamatos rendezvényeivel.

A vár története

A fellegvár a XIII. század elején a német betörések ellen épült királyi várként, a nyugati határvidék egyik első kővára volt. Az évszázadok során több nemesi család kezében is volt, majd a Kanizsai családtól házasság révén került a Nádasdyak tulajdonába. 1535-ben Kanizsai Orsolya hozományaként Nádasdy Tamás kapta meg. Ezt követően közel másfél évszázadon keresztül a Nádasdyak tulajdonában maradt, akik sokat fordítottak a vár javítására és bővítésére. Nádasdy Ferenc országbírót, a Wesselényi-összeesküvésben való részvételéért fő- és jószágvesztésre ítélték, az elkobzott lékai birtokot 1676-ban Esterházy Pál herceg vette meg.

Végül 1968-ban Paul Anton Keller osztrák író vásárolta meg az Esterházy családtól. Az új tulajdonos minden vagyonát a vár helyreállítására fordította, és óriási anyagi áldozatok árán alakította ki a vár mai képét.

A vár látogatása

A vár épületében a múzeum mellett szállodát, éttermet és rendezvényközpontot alakítottak ki.

A középkori várfalak közt időutazást tehetünk a zord középkorba, megismerkedhetünk a vár egykori uraival, igazi lovagnak érezhetve magunkat fedezhetjük fel a vár misztikus termeit, vagy akár kínzókamráit, de az itt élő, Közép-Európa egyik legnagyobb denevérkolóniájáról is láthatunk egy érdekes kiállítást.

Az alsóvárat a parkolóból egy rövid, meredek úton érjük el, a kaputorony alatt áthaladva az alsó várudvarba jutunk, itt van a pénztár is. Az alsó vár legnagyobb részében szálloda és egy várétterem üzemel.

Az alsó várudvarból fedett, árkádos lépcső vezet a kaputornyon keresztül a középső várudvarba. A földalatti tömlöcöt állítólag török foglyok vájták a sziklába. Az udvarból nyíló rekonstruált középkori konyhába is érdemes benézni. A hatalmas tűzhelyet négyszögletes kőpillérek veszik körül, felette tágas kürtő szolgál a füst elvezetésére.

A vár termei közül az egyik legérdekesebb a kör alakú mennyezeti nyíláson keresztül megvilágított ún. kultuszterem, ahol a legenda szerint hajdanán a templomos lovagok tartották titkos összejöveteleiket. 

A felső várudvart az ötszögletű, ötszintes, sátortetős öregtorony, a karcsú kápolnatorony és az ún. várpalota övezi. Az udvaron látható régi kútból állítólag titkos folyosó nyílik a kinti világba. A vár legrégebbi része, az öregtorony mellett a palotában találjuk a vár egyik legnépszerűbb látványosságát, a kínzókamrát, benne a legendás vasszűzzel, a korai akupunktúra e kezdetleges eszközével, amibe állítólag házasságtörő asszonyokat zártak férjeik legnagyobb megelégedésére.

A bizánci stílusú festményekkel díszített várkápolnát éjfél körül csak az erősebb idegzetűek látogassák, mert a legenda szerint, ilyenkor kísértenek a jobb létre szenderült barátok elkárhozott lelkei.

A palotában található termek közül építészetileg a legértékesebb a gótikus oszlopok által tartott boltíves mennyezetű gótikus lovagterem.

Denevérkiállítás

A vár épületében kialakított denevérkiállítás két szinten, hat termen keresztül kalauzolja el a látogatókat az éjszaka teremtményeinek e különleges világába. A kiállítás multimédiás, interaktív eszközökkel ismertet meg minket a denevérek életével, szokásaival, lakóhelyével.

A különböző filmek közül még egy speciális infravörös filmet is láthatunk a vár körül élő népes denevérkolóniáról.

A kiállítás nagyon gyermekbarát, magyarul is van vezetés.

A vár alatti Gyöngyös-folyó völgyében kialakított duzzasztott tavaktól érdekes perspektívában láthatjuk a várat.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Lockenhaus, Burg Lockenhaus, Günser Str. 5.

Telefon: +43 2616/23 940

Nyitvatartás

Március végétől októberig: 09.00 – 17.00, kasszazárás egy órával előtte.

Novembertől márciusig: hétvégén 9.00 - 16.00

Belépő

Felnőtt: 9,00 €, diák/nyugd.: 7,00 €, gyerek (3-16): 5,00 €.

Megközelítés

A lékai vár a kőszegi határátkelőtől 7 km-re az 55-ös főúton érhető el, a vár parkolójához jól jelzett táblák irányítanak el, a parkolás ingyenes. A parkolótól pár perces sétával jutunk a már messziről látszó várhoz.

Aktuális információk a rendezvényekről, nyitvatartásról a vár hivatalos honlapján - magyarul is.

http://www.ritterburg.at/