Kőszeg környékének legszebb kirándulóhelyei

A Kőszegi-hegység Kőszeg felőli környékének legszebb turistacélpontjait fűzi össze egy könnyű gyalogtúrába kirándulásunk. A város felett magasodó bájos Kálvária után bizarr sziklaalakzatokat érintve mászunk fel a Kőszeg első várának otthont adó, csodálatos kilátást nyújtó Óház-tetőre, ahonnan leereszkedünk a hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelyére, a Hétforráshoz, majd az egykori Vasfüggönyt szorosan követve térünk vissza a városba.

A túra hossza: 10,7 km

A túra időtartama: 3,5 óra

Szintkülönbség: 360 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege: Rövid, könnyű kirándulás jól jelzett turistautakon, ösvényeken, több közepes kaptatóval és lejtővel.

A túrához szép, száraz időben abszolút megfelelő egy csúszásbiztos talpú, jó minőségű túracipő, melyet a legjobb, profi, jó nedvesség elvezető túrazoknival viselni. Az Óház-tetőn és a Hét-forrásnál is remek piknikező helyeket találunk, vizet, elemózsiát érdemes egy kis méretű hátizsákban magunkkal vinnünk. 

Útvonal: Kőszeg – Kálvária – Pintér-tető – Ördögtányér-szikla – Fatalin-bükkök – Óház-tető – Hétforrás – Vasfüggöny turistaút – Andalgó – Kőszeg

Kiindulási pont:

Kőszeg, Kálvária utca, az utcában több helyen is találunk parkolóhelyet. A belvárosból a Kéktúra jelzéseit követve juthatunk a Kálvária utcába a Rajnis u.- Pék u.-Sziget u.-Kálvária utca útvonalon, kb. 1 km.

koszeg-kalvaria-hegy-ohaz-teto-terkep1.jpg

Térképkivágat: Kőszegi-hegység 1:40 000 (Cartographia) 

A túra leírása

A Kálvária utcából az Országos Kéktúra vonalán indulunk el, balról elhagyjuk a Korona Bunkert, ahol a Szálasi kormány idején pár hónapig őrizték a Szent Koronát, majd pár lépésre balra befordulunk a Kálvária-hegyre vezető mélyútra. A 14 stációépülettel szegélyezett meredek földút végén, a szőlőkkel borított Kálvária-hegy (392 m) tetején áll a bájos Kálvária-templom, előtte egy régi lépcsősor barokk szobrokkal. A barokk templomot a pestisjárványt követően építették 1734-ben.

A templom előtti részről csodálatos kilátás nyílik a városra, pihenőhelyet is találunk itt. A templomot balról a szőlők mellett kerüli meg az Országos Kéktúra útvonala, pár lépésre a szőlők tetejénél a jelzések élesen balra mutatnak, mi tegyünk egy kis kitérőt tovább egyenesen a K+ jelzésen, az innen pár percre álló Trianoni kereszthez. A Kálvária-hegy északi letörésén 1936-ban emelt kereszttől a kilátás a növényzet miatt ma már erősen korlátozott. Figyeljük meg a keresztet ért belövések nyomát.

Visszatérve a K jelzésű széles útra folytatjuk tovább utunkat, az út hamarosan egy éles jobb kanyart véve tér be az erdő fái közé. Szép bükkösben emelkedünk fel a Pintér-tető (507 m) tetejére, majd az egyre nagyobb számban megjelenő szelídgesztenyefák közt ereszkedünk le egy erdészeti műútra. Figyeljünk nagyon, mert a műút kanyarulatában, nagyjából szemben, egy kissé balra, ahonnan kiértünk kapaszkodik fel egy kis alig látható ösvény K∆ jelzéssel. Ezen meredeken felkapaszkodva szelídgesztenyefák közt érünk az Ördögtányér-szikla bizarr alakzatához.

Keskeny ösvényünk nagyon szép erdőben egy hegygerincen vezet minket mohos sziklák közt, ősszel szelídgesztenye szőnyegen keresztül. Hatalmas, monumentális bükkökhez érünk, ezek az ún. Fatalin-bükkök. A közel 300 éves famatuzsálemek az idők során szerencsésen megmenekültek a fakitermeléstől. Hamarosan keresztezzük a KO jelzésű utat, majd megkezdjük lassú emelkedésünket az Óház-tetőre.

K∆ jelzésű utunk az Óház-tető (607 m) meredek északi oldalába vezet, szuszogtató kaptatón mászunk fel a csúcson épült kilátóhoz. Itt állt a középkorban Kőszeg első vára, az Óvár vagy Felsővár. A később jelentőségét vesztett romos épület helyén kilátót létesítettek. A ma is látható torony 1996-ban épült hiteles rekonstrukcióként a közel ezer esztendős alapokra. A torony felső szintjéről felejthetetlen panoráma nyílik a városra, a Kőszegi-hegység csúcsaira, tiszta időben még az Alpok is látszanak.

A kilátótól északi irányban az Országos Kéktúra és az alpannonia útvonalán indulunk északi irányban. A meglehetősen meredek ereszkedés egy nagy irtást keresztezve ér ki az erdészeti műútra, ahol a nagy kanyarulatban a középső utat választva a Kéktúrához csatlakozott Z jelzéseket követve ereszkedünk le a hegység talán legnépszerűbb kirándulóhelyéhez, a Hétforráshoz.

A Hétvezér forrásnak is hívott bővizű kutat 1896-ban, a millennium évében építették ki hét kifolyónyílással a hét magyar vezérről elnevezve, előtte nagy vízgyűjtő medencében gyűlik a forrásvíz. Egy kis táblácskán olvasható, hogy 2014-ben egy egészségügyi ellenőrző vizsgálat szerint bakteriológiailag kifogásolható a víz minősége, szóval inkább ne igyunk belőle.

A K és a Z jelzéseket követve elmegyünk jobbról az egykori határőrlaktanya romos épületei mellett, és a széles erdei úton hosszú kaptatón kapaszkodunk ki a Gesztenyés és a Pintér-tető közti nyeregbe. Elbúcsúzunk az Országos Kéktúra útvonalától és balra a Z jelzésű Vasfüggöny turistaúton egyre közelebb kerülve az osztrák határhoz folytatjuk tovább túránkat. A széles út elég ritkásan jelzett, és helyenként be is nőtte a növényzet, de végig egy völgyben halad, nehéz lekavarodni róla.

Érdekes megfigyelni, hogy az egykori senki földjét, a vasfüggönynél létesített nyomsávot a felszámolás óta nyírfák nőtték be, ez a nyírfasáv végigkíséri balról enyhén lejtő, kanyargó utunkat. Félóra gyaloglás utunk lassan keletnek fordul és elérjük az Andalgó tanösvény első tábláját. A 10 állomásból álló, 2 km-es tanösvény az egykor igen népszerű sétautat mutatja be. Balra lent a völgyben több egykor nagymúltú, ma már kissé lepukkant üzemet, gyárat látunk a fák között. Hamarosan a Z jelzés balra élesen lekanyarodik a völgy irányába, mi maradunk egyenesen a K+ jelzéseken, majd pár száz méter után beérünk a házak közé, és visszajutunk a kiindulási pontunkhoz, a Kálvária utcában.