Lenyűgöző kilátás, fenséges erdő, bővizű források

Látványos túra a Kőszegi-hegység fő gerincén, útba ejtve a legszebb kilátókat, legvadregényesebb erdőket, bővizű forrásokat. Körtúránk a gépkocsival jól megközelíthető Kincs-pihenőtől indul a kevéssé ismert Zeiger-nyergen keresztül a Stájer-házakig, majd fel a hegység legmagasabban fekvő forrásához, a Hörmann-forrásig, és vissza a Kőszegi-hegység csodás kilátást adó, havasi jellegű főgerincén át az Óház-tetőig.

A túra hossza: 14,2 km

A túra időtartama: 4,5 óra

Szintkülönbség: 400 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege: Közepesen nehéz, változatos, látványos körtúra kitűnően jelzett turistautakon, ösvényeken, erdészeti utakon, néhány rövidebb, meredek kaptatóval.

Kiindulópont: Kőszeg, Kincs-pihenő parkolója (480 m), autóval megközelíthető Kőszeg belvárosából, a Temető utcán át a Panoráma úton. A pihenőt gyalog a belvárosból a K+ jelzésen tudjuk elérni.

 koszeg-kendig-terkep-carto.jpg

Térképkivágat: Kőszegi-hegység 1:40 000 (Cartographia) 

A túra leírása

A parkolóból a lezárt erdészeti betonúton indulunk el a KO jelzéseket követve. Pár lépés után jobbra, egy széles ösvényre letérve kapaszkodunk felfelé az erdőben. Hamarosan keresztezzük a K∆ jelzésű turistautat, és kényelmes szekérúton, gyönyörű bükkösben érünk el egy elágazáshoz, ahol a K, a Z és az alpannonia piros jelzéseivel találkozunk. Innen kitérőt tehetünk jobbra, a hegység emblematikus forrásához, a völgyfőben meghúzódó Hétvezér-forráshoz.

Egyenesen folytatjuk tovább túránkat a Z és az alpannonia jelzésein, tovább az enyhén emelkedő, széles úton csodaszép szálbükkösben, időnként nagyszerű kilátást élvezve a már Ausztriához tartozó Rőtfalvára és környékére.  Elérve a Zeiger-nyerget (580 m) tovább követve a Z jelzést, leereszkedünk a sűrű erdőben, vadregényes környezetben található Szikla-forráshoz. A hűsítő vizű forrás mögötti hatalmas sziklafalban, egy fülkében Mária-szobrot láthatunk.

A forrástól utunk eleinte enyhén emelkedik az irtásokkal ritkított meseszép bükkerdőben, majd kissé meredekebbé váló, de kényelmes, jól jelzett turistaúton érjük el a Stájer-házak felé tartó erdészeti utat. 10 perc múlva találkozunk a balról érkező műúttal, melyen az Országos Kéktúra fut, innen a Z és a K jelzés együtt megy tovább a Stájer-házak szépen felújított, fehérre festett épületei közé.

Az erdei iskolaként működő Stájer-házak központi műemlék jellegű épületében kis erdészeti kiállítást nézhetünk meg, ha épp nyitva van. A házak mögött jobbra, kissé elhanyagolt környezetben van a felújításra váró Ciklámen-forrás, az út túloldalán viszont gyönyörűen megépített, fedett pihenőhelyen pikinikezhetünk. A terület a nevét az 1770-es években Stájerországból ide hívott erdészekről kapta.

Az aszfaltcsíkon indulunk tovább, melynek visszaforduló nagy kanyarját a jelzéseket követve balra levágjuk, majd a műutat keresztezve, utunk egyik legmeredekebb kaptatóját küzdjük le a gyönyörű bükkösben, hogy az Írott-kő alatti Hörmann-forráshoz érjünk. A Kőszegi-hegység legmagasabban fekvő foglalt forrásánál pihenőt is találunk. Aki korán indult a túrára és jó kondícióban van, innen meghosszabbíthatja a kirándulást az Írott-kő csúcsán található kilátóig. Célszerű a K és a Z jelzésű úton felmenni, és a K és a P, majd a K+ jelzésű úton visszajönni.

A forrástól felmegyünk az erdészeti útra, a KO és a K∆ jelzéseket követve balra fordulunk, majd egy pihenőhelynél, egy adótorony közelében, ahol az aszfaltos út jobbra kanyarodik, ott egyenesen egy széles földúton megyünk be az erdőbe. Pár lépés után a K+ jelzések jobbra térnek el, mi maradunk a K∆ jelzéseken. Széles szekérúton, fenséges fenyvesen vágunk át, majd egy hatalmas irtáson bukkanunk ki a főgerincen. Hatalmas területen vágták ki a megbetegedett fenyőfákat, így szinte tökéletes körpanorámában lehet részünk amint le-föl hullámozva a széles földúton elérjük a Kendig (726 m) adótoronnyal koronázott csúcsát.

A kerítéssel körbekerített telket jobbról egy keskeny csapáson megkerüljük, és a K∆ jelzéseken maradva folytatjuk gerinctúránkat a Kopasz-Kendig (708m) csúcsa felé. A sziklás bércről leereszkedő ösvényen alapig lerombolt hajdani épületek mellett megyünk el. Egyes források szerint egykori katonai létesítmény volt itt, mások szerint a két világháború között tervezett, de csak részben elkészült üdülőkomplexum romjai emlékeztetnek a múltra. Mindenesetre a jelenlegi turistaösvény egykoron aszfaltozott volt.

Rövidesen egy betonúton bukkanunk ki, amin továbbhaladva egy nagy turistaút-csomóponthoz érünk. A pihenővel felszerelt kereszteződés a fák közt található Vörös-keresztről kapta nevét. Egyenesen megyünk tovább a Kéktúra jelzéseit követve, enyhén emelkedve kapaszkodunk fel az Irány-hegyre, majd lefelé ereszkedünk az Óház-tető tövébe. Elérjük a Z jelzést, majd balra felmászunk a hegycsúcson magasodó jellegzetes kilátóhoz. Az Óház-tető (607 m) tetején épült, a középkori lakótornyot hitelesen rekonstruáló kilátóból fantasztikus panoráma nyílik Kőszegre és környékére.

A kilátó mögött keressük meg a K∆ jelzéseket, melyeket követve kényelmes úton ereszkedünk lefelé a már ismert elágazásig, ahol jobbra fordulva a KO jelzésű úton pár perc alatt visszaérünk kiindulási pontunkhoz, a Kincs-pihenőhöz.