Ahol egy órával előbb harangoznak

A középkori hangulatú, bájos kisváros, Kőszeg legismertebb látnivalója a Jurisics-vár. A napjainkban teljesen felújított, több kiállításnak is helyet adó, jó állapotú vár a belvárosban magasodik.

A vár története

A kőszegi, avagy Jurisics vár legismertebb kapitánya után kapta nevét. Az épület történelme egészen hosszú időre tekint vissza, első említése egy 802-ben kelt iratban olvasható. A vár eredetileg gótikus stílusú, de a reneszánsz és barokk korban történt alakítások is nyomot hagytak rajta. Szerkezete egy elővárból és egy belsővárból áll, mindkettőt vizesárok övezte.

Számos ostroma közül a legismertebb, melyet az 1532-ben Bécs városa felé tartó Szulejmán szultán hatalmas serege ellen vívott. Jurisics Miklós várkapitány és a törökökhöz képest kicsiny csapata huszonöt napos viadal után adta meg magát. A várvédők emlékére szól még napjainkban is mindennap 11-kor a kőszegi harangszó. A szokatlan időpont arra utal, hogy az ostrom alatt az utolsó török katona ebben az időpontban hagyta el a vár falait.

Habsburg Ferdinánd vitézségéért bárói ranggal jutalmazta a kapitányt, övé lett jutalmul Kőszeg városa is. Jurisics fiú utód hátrahagyása nélkül halt meg, így a város ismét a királyi kamara kezelésébe került. 1695-től az uradalom az Esterházy család tulajdonába került, kik egészen 1931-ig birtokolták azt, így nem véletlenül szokták a várat Esterházy-várnak is hívni.

A vár helyreállítása 1955 és 1963 között történt, de legfontosabb rekonstrukciója 2011-ben kezdődött és 2 évig tartott.

A vár látogatása

A várat 2013. július 2-án nyitották meg újra. A felújított külső mellé modern technikai eszközökkel felszerelt belső társul, a látogatók pedig a vár történetével ismerkedhetnek, a kezdetektől egészen az Esterházy-korszak végéig.

A fegyverszobában az eddigieknél sokkal interaktívabb módon ismerkedhetnek az érdeklődők a középkori fegyverekkel, harci ruházatokkal, amelyek közül néhányat kézbe vehetnek, sőt fel is próbálhatnak.

A várbelső egy korszerű vetítőteremmel is bővült, ahol Kőszeggel és a Jurisics-várral kapcsolatos filmeket mutatnak be.

A Jurisics-várban új állandó kiállítás mutatja be a látogatóknak a vár történetét "A kőszegi vár évszázadai” címmel, az úgynevezett aranyszobában pedig a Kőszeghez kötődő legértékesebb műtárgyakat, köztük a Szőlő Jövésnek Könyvét tekinthetik meg a látogatók.

Ebbe a különleges könyvbe 1740 óta minden Szent György-napon belerajzolják a Kőszeg környéki szőlőkből begyűjtött friss szőlőhajtásokat, azaz a „jövéseket”.

Építészetileg a legszebb rész a belső udvarban a felső szinten futó reneszánsz árkádos folyosó.

Érdemes ellátogatni a kápolnából nyíló kis udvaron keresztül a vár nyugati tornyába, ahonnan bámulatos kilátás nyílik mind a történelmi belvárosra, mind a környékbeli hegyekre és a térségben található látnivalókra.

A vár látogatása családok számára is ideális, a gyerek jól szórakozhatnak a Játszósarokban, a játékudvaron vagy kipróbálhatják az íjászkodást is.

A vár árkádos pincéje alkalmas arra, hogy konferenciákat, lovagi vacsorákat és borkóstolókat rendezzenek. Meg kell említeni a Kőszegi Várszínházat is, mely remek előadásokkal várja a kultúrára éhezőket.

 Gyakorlati tudnivalók

Cím:

9730 Kőszeg, Rajnis József utca 9.

Nyitva tartás:

K – V: 10.00 – 17.00

Belépődíjak:

Felnőtt: 1200 Ft, diák/nyugdíjas: 800 Ft

Telefonszám: (94) 360 240

 

http://jurisicsvar.hu