„Az angol beteg” vára

A Kőszegi-hegység nyugati részén, Burgenlandban a csodás fekvésű település Borostyánkő (Bernstein) ékköve a már messziről látszó középkori eredetű Almásy-vár. A falu fölött tornyosuló, jelenleg autentikus várszállóként üzemelő épület egy részét és a privát kastélykertet is meg lehet tekinteni.

A vár története

Nyugati határváraink közül az egyik legfontosabb volt, a már a tatárjárás előtt a XIII. század elején épült erődítmény. A Németújvári, majd a Kanizsai család tulajdona lett, akik építgették, bővítgették, azonban 1532-ben a török csapatok, majd pár évre ár a lőportorony felrobbanása okozott nagy károkat. A XVI. század második felében készültek el ma is látható hatalmas bástyái, de 1617-ben újra felrobbant a Lőportorony, és ez már megpecsételte a régi vár sorsát. A romos részeket újjáépítették, és ez már kastélyszerű megjelenést nyert, majd 1644-től a Batthyány család birtokába került várat a XVIII. században mai formájára bővítették.

1892-ben az Almásy család vásárolta meg a kastélyt, 1895-ben itt a várban született gróf Almásy László, a híres Afrika-kutató, az Oscar-díjas „Az angol beteg” című film címszereplője. A nagysikerű romantikus filmben Ralph Fiennes alakította a magyar grófot, azonban a történet nagy része fiktív.

Az első világháború után a család gazdasági okokból kezdte el a szobák kiadását, és 1953-tól már üzemszerűen működik a szálloda a vár ódon falai között, máig az Almásy-család által irányítva.

A vár látogatása

Az Almásy-vár elsősorban egy nagyon autentikus várszálló, az összes szoba és lakosztály korabeli bútorzattal van berendezve, az ágyak, a szekrények, a festmények, a dísztárgyak rendkívüli eredetiséget biztosítanak. Központi fűtés nincs, a szálló az októberi hűvösebb napok beköszöntével bezárja kapuit és csak tavasszal, rendszerint áprilisban nyit újra. Fantasztikus élmény itt megszállni, a vendég tényleg egy időutazáson vehet részt, úgy érezheti magát, mint egy arisztokrata vendég a XIX. században, aki átutazóban megszállt az Almásy grófi családnál.

A falu központjából egy szép fasorral szegélyezett feljáró vezet a keleti szárny felől nyíló bejárathoz. A szabálytalan sokszög alaprajzú kastély körül részben megmaradtak a régi várfalak és bástyák. Az egységes tetőzet fölé csak az északkeleti oldal barokk tornya emelkedik. 

A nem szállóvendégek, egyszerű kirándulók előzetes bejelentkezéssel látogathatják a várat. A látogatás során a privát kastélykertet, a jelenleg étteremként funkcionáló reneszánsz lovagtermet, mely a kastély legszebbje, és a XVIII. századi barokk várkápolnát nézhetjük meg. A lovagterembe egy reneszánsz ajtón át léphetünk a díszes lépcsőházból, a tükörboltozatos mennyezetet figurális stukkódíszítés borítja.

Amennyiben zárva találjuk a várat, akkor is érdemes egy rövid sétát tennünk az impozáns várfalak mentén és a gyönyörű külső várkertben.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Bernstein, Schlossweg 1

Nyitvatartás: A vár látogatása csak csoportos, vezetett túrával történhet. Májusban, júniusban, szeptemberben szerda és csütörtök kivételével minden nap 11 órakor indul vezetés, júliusban és augusztusban pedig minden nap 11 órakor. Előzetes bejelentkezés esetén lehetőség van egyéb időpontokra.

Telefon: +43 3354 6382

Belépő: 14,00 €, kedv.: 7,00 €, 6 éven alul ingyenes.

http://www.burgbernstein.at

 

Egyéb látnivalók

Felsenmuseum (Sziklamúzeum)

Borostyánkő környékén az elnevezés ellenére nem borostyánkövet, hanem nemes szerpentinkövet, más néven jádekövet bányásztak már a középkor óta. A falu főterén, a kastélyhoz vezető út melletti épületben található a Felsenmuseum, ahol egy igen érdekes földalatti, bányaszerű tárlóban alakították ki a változatos szerpentinkő gyűjteményt és a kő feldolgozásának történetét bemutató kiállítást.  

A múzeum bejárata az ajándékboltból nyílik. Legalább egy órát szánjunk a látogatásra, kívülről nem látszik, de hatalmas a múzeum, a kiállítás legnagyobb része pedig a föld alatt van. Több részből áll, legnagyobb eleme a bányászati kiállítás, ahol korhűen berendezett tárnák, szerszámok, makettek mutatják be a középkor óta tartó bányászat különböző technikáit, a bányászok szikár életét. A múzeum alapítója, Otto Poetsch izgalmas életútját, alkotásait csodálhatjuk még meg. Elsősorban az elefántcsontból és nemesszerpentinből készült bámulatos ügyességről és technikai tudásról tanúskodó ún. szféragömbök lélegzetelállítóak. Több cizelláltan faragott gömböt illesztett egymásba a mester, egészen elképesztő látványt nyújtanak ezek az alkotások.

Szerencsére a gyűjteményeket végigkísérő információs állomásokon, gombnyomásra gépi hang, magyarul, ismertet a lényeges tudnivalókkal. A rendkívül gazdag ásványgyűjtemény is fantasztikus, az egyik félhomályos teremben egyedi megvilágítással teszik felejthetetlenné a színpompás hegyi kristályokat, csiszolt féldrágaköveket. Természetes a falu névadója, a borostyán sem hiányozhat, bár a település környékén nem találni ilyesmit, valószínűleg a Balti-tengertől délnek húzódó Borostyánútról kapta nevét.

Cím: Bernstein, Hauptplatz 5.

Nyitva tartás: márc.1.-okt.31: 9.00-18.00, nov. 1.-dec. 23.: 9.00-17.00, dec. 24.-febr.28.: zárva

Belépő: 8,00 €, gyerek: 5,00 €. 6 éven alul ingyenes.

www.felsenmuseum.at