„Az angol beteg” vára

A Kőszegi-hegység nyugati részén, Burgenlandban a csodás fekvésű település Borostyánkő (Bernstein) ékköve a már messziről látszó középkori eredetű Almásy-vár. A falu fölött tornyosuló, jelenleg autentikus várszállóként üzemelő épület egy részét és a privát kastélykertet is meg lehet tekinteni.

A vár története

Nyugati határváraink közül az egyik legfontosabb volt, a már a tatárjárás előtt a XIII. század elején épült erődítmény. A Németújvári, majd a Kanizsai család tulajdona lett, akik építgették, bővítgették, azonban 1532-ben a török csapatok, majd pár évre ár a lőportorony felrobbanása okozott nagy károkat. A XVI. század második felében készültek el ma is látható hatalmas bástyái, de 1617-ben újra felrobbant a Lőportorony, és ez már megpecsételte a régi vár sorsát. A romos részeket újjáépítették, és ez már kastélyszerű megjelenést nyert, majd 1644-től a Batthyány család birtokába került várat a XVIII. században mai formájára bővítették.

1892-ben az Almásy család vásárolta meg a kastélyt, 1895-ben itt a várban született gróf Almásy László, a híres Afrika-kutató, az Oscar-díjas „Az angol beteg” című film címszereplője. A nagysikerű romantikus filmben Ralph Fiennes alakította a magyar grófot, azonban a történet nagy része fiktív.

Az első világháború után a család gazdasági okokból kezdte el a szobák kiadását, és 1953-tól már üzemszerűen működik a szálloda a vár ódon falai között, máig az Almásy-család által irányítva.

A vár látogatása

Az Almásy-vár elsősorban egy nagyon autentikus várszálló, az összes szoba és lakosztály korabeli bútorzattal van berendezve, az ágyak, a szekrények, a festmények, a dísztárgyak rendkívüli eredetiséget biztosítanak. Központi fűtés nincs, a szálló az októberi hűvösebb napok beköszöntével bezárja kapuit és csak tavasszal, rendszerint áprilisban nyit újra. Fantasztikus élmény itt megszállni, a vendég tényleg egy időutazáson vehet részt, úgy érezheti magát, mint egy arisztokrata vendég a XIX. században, aki átutazóban megszállt az Almásy grófi családnál.

A falu központjából egy szép fasorral szegélyezett feljáró vezet a keleti szárny felől nyíló bejárathoz. A szabálytalan sokszög alaprajzú kastély körül részben megmaradtak a régi várfalak és bástyák. Az egységes tetőzet fölé csak az északkeleti oldal barokk tornya emelkedik. 

A nem szállóvendégek, egyszerű kirándulók előzetes bejelentkezéssel látogathatják a várat. A látogatás során a privát kastélykertet, a jelenleg étteremként funkcionáló reneszánsz lovagtermet, mely a kastély legszebbje, és a XVIII. századi barokk várkápolnát nézhetjük meg. A lovagterembe egy reneszánsz ajtón át léphetünk a díszes lépcsőházból, a tükörboltozatos mennyezetet figurális stukkódíszítés borítja.

Amennyiben zárva találjuk a várat, akkor is érdemes egy rövid sétát tennünk az impozáns várfalak mentén és a gyönyörű külső várkertben.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Bernstein, Schlossweg 1

Nyitva tartás: áprilistől októberig, a vár látogatása csak előzetes bejelentkezéssel történhet.

Telefon: +43 3354 6382

Belépő: 8 euro, vezetéssel 12 euro

http://www.burgbernstein.at

 

Egyéb látnivalók

Felsenmuseum (Sziklamúzeum)

Borostyánkő környékén az elnevezés ellenére nem borostyánkövet, hanem nemes szerpentinkövet, más néven jádekövet bányásztak már a középkor óta. A falu főterén, a kastélyhoz vezető út melletti épületben található a Felsenmuseum, ahol egy igen érdekes földalatti, bányaszerű tárlóban alakították ki a változatos szerpentinkő gyűjteményt és a kő feldolgozásának történetét bemutató kiállítást.  

A múzeum bejárata az ajándékboltból nyílik.

Cím: Bernstein, Hauptplatz 5.

Nyitva tartás: márc.1.-okt.31: 9.00-18.00, nov. 1.-dec. 23.: 9.00-17.00, dec. 24.-febr.28.: zárva

Belépő: 8 euro, gyerek: 5 euro.

www.felsenmuseum.at