Ahol kétszer kel fel a Nap

Az erdélyi falvak archetípusa, Erdély egyik legszebb falva, a Székelykő monumentális sziklatömbjének árnyékában fekvő Torockó. A zömmel magyarok lakta festői fekvésű falu egyedi stílusú, hófehérre festett házaival, különleges népviseletével és népművészetével Európa Nostra-díjat nyert és nagy eséllyel pályázik a Világörökségi címre.

A falu látogatása

Torockó (Rimetea) a Torockói-hegység északi részén, a Székelykő és az Ordaskő sziklái által közrezárt katlanban fekszik. A népszerű mondás szerint Torockón kétszer kel fel a nap, először, ahogy szokott, kakasszóra, pirkadatkor, azután eltűnik a Székelykő irdatlan sziklatömbje mögé, hogy pár perc múlva ismét előbukkanjon a hegy mögül, az ébredező falura vetve éltető sugarait.

A tatárjárás után az ide költözött székelyek mellé III. Endre felső-ausztriai németeket telepít a faluba, akik meghonosítják a vasfeldolgozást és a települést az erdélyi vasgyártás egyik központjává fejlesztik. A német lakosság a XVIII. századra elmagyarosodik, a falu lakói ma is döntő többségükben magyarok.

A pár éve szépen felújított főtéri házak egységes stílusukat annak köszönhetik, hogy az 1870-es tűzvész után szinte valamennyi épületet újjá kellett építeni. A község központját a főtér közepén álló, fallal körülvett unitárius templom uralja. A mai formájában a XVIII. századi épület belsejét a falubeliek kézimunkái díszítik.

A tértől a Székelykő felé tartó utcában egy régi vízimalom épülete áll. A főtéren megvan még az ún. vajor, a forrás táplálta vízmedence. Ugyancsak a főtéren találjuk a Néprajzi Múzeumot, (nyitva: nyáron K-V 9-17) ahol megnézhetjük a jellegzetes kézzel festett bútorokat, szép régi népviseletet, a torockói népművészet egyéb alkotásait, a vasgyártáshoz használt tárgyakat és régi fényképeket.

Torockón áll a történelmi Magyarország legrégebbi faháza, ablak fölött a fagerendába az 1668-as évszámot vésték. Ablakkeretei vörösre vannak festve, ami a falu elleni 1702-es osztrák támadás emlékének mementója. Tiltakozásul évtizedekig vörösre festették a helyiek az ablakkereteket.

Érdemes elmenni a temetőbe is, ahol a teljesen egyedi torockói temetkezési szokásokat ismerhetjük meg. A sírkert egy meredek domboldalban fekszik, a sírhelyeket a domboldalba vízszintesen befúrva alakították ki. A kisebb fajta sírkamrákba így családi kriptaként is működnek. A temetőt a falutól délre a Torockószentgyörgy felé vezető útról érhetjük el.

A falu meglehetősen jól berendezkedett a turizmusra, főleg a Magyarországról érkező csoportok fogadására. A főtér házainak nagy részében vagy szuvenírboltokat, vagy kocsmákat találunk, számos épületben adnak ki szobákat, a kiadó szobákat kínáló házakat általában táblák jelzik.

A román ortodox templomépítési láz Torockót sem kerülte el, a főtértől délre építettek egy nagy görögkeleti templomot, de a borrévi úton Torockó felé jövet két ortodox kolostort is látunk.

A faluból a Székelykő (1128 m) is megmászható egy igen meredek, sziklás ösvényen. Nedves, esős időben ne induljunk útnak!

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

Torockó (Rimetea) Tordától (Turda) 25 km-re található, a 75-ös úton Borrévnél (Buru) kell jobbra letérni Torockó felé. Az egykori hírhedten gyalázatos minőségű út már a múlt emléke, jó minőségű aszfalton érünk a faluba. Nagyenyed (Aiud) felől is megközelíthető a falu jó minőségű úton (32 km).