Só és óriáskerék és só és cseppkövek és só…

A méltán népszerű tordai hasadék mellett a nagy múltú város, Torda fő látnivalója az évszázadok óta működő sóbánya, mely Erdély egyik legérdekesebb látványossága. Ki gondolná, hogy a közelmúltban a világ 25 leghihetetlenebb látványossága közé választott helyszín a föld alatt nemcsak a természet páratlan só-csodáival, de óriáskerékkel, csónakázótóval, fürdésre alkalmas barlangi sóstavakkal is bír?

A sóbánya története

A több mint 13 millió éves erdélyi sókészlet elszigetelt tengerek fenekén rakódott le, mely a későbbi tektonikus mozgások eredményeképpen az Erdélyi-medence nyugati és keleti részén tömbösült. Ennek részeként Torda észak-keleti részén a fellelt, csaknem 1200 méter vastagságú sóréteget már a rómaiak megkezdték kitermelni. Az évszázadok során a helyi lakosság használta ki a természet adta előnyöket, az első írásos nyoma ennek a magyar kancellária 1075-ben kiállított sóbánya-vámmal kapcsolatos dokumentációja. 1690-ig a bányászat hullámzó ütemben, de folyamatosan zajlik, ezidőtájt kezdődik a jelenlegi sóbánya története Habsburg fennhatóság alatt. Első üteme a Terézia bányánál található aknákban ölt testet. A nagy mennyiségű só felszínre hozása fellendülő kereskedelmet és a régió megerősödését jelentette az itt lakóknak. Technikailag a kezdetekben harang formájú termekben (József, Mária Terézia, Antal) termeltek, később a trapéz alakú kialakítással (Ferenc József galéria) a XIX. század közepétől jelentősen növelték a hatékonyságot. csak emberi és igavonó erőt használtak, lovak által húzott csigaszerkezettel került felszínre a só. A munka a tordai sóbányában 1932-ben állt le. A világháború alatt légvédelmi búvóhelyként szolgáltak a tárnák a lakosság számára, a háború után pedig sajtot érleltek a járatokban.

A sóbánya látogatása

A sóbánya napjainkban turisztikai központ, gyógyhely. A benti hőmérséklet 10-12 Celsius fok, így érdemes melegen öltözni az ide látogatáskor. Az Európai Unió támogatásának köszönhetően korszerű gyógykezelő központ alakult itt ki, a sóbányában kisebb templom, teke és golfpálya, biliárdasztalok és egy kiváló akusztikájú amfiteátrum is helyet kapott. A bejárása gyalogosan vagy egy panorámalift segítségével is lehetséges.  A bánya levegőjének magas páratartalma és egyenletes hőfoka asztmások, allergiások gyógyulását segíti elő. A szabadidős tevékenységek nem merülnek ki a fentebb említettekben, műgyepes futballpálya és fűtött konferenciaterem (Rudolf bánya), valamint egy itt valószerűtlennek tűnő óriáskerék és félóránként induló csónaktúra is rendelkezésre áll.

A földalatti tavat a harang alakú Terézia-bányában találjuk, mely az egyik legemlékezetesebb csarnok, a megfagyott vízesésnek tűnő, mennyezetről „lefolyó” sókristályok zuhatagával. A barlang régi kamráiban nyaranta fürdésre is lehetőség nyílik. Ha csak gyönyörködni szeretnénk a természet alkotó erejében, megtehetjük azt a Rudolf tárna észak-nyugati oldalán látható  óriási sócseppkövek lenyűgöző formáin. A furcsa alakzatok akár három méteresre is meg tudnak nőni, aztán a földre zuhannak saját súlyuktól fogva.

A kivilágított bányát vezető nélkül is végig járhatjuk, a pénztárnál vehetünk magyar nyelvű leírást is. A különböző szabadidős tevékenységeket külön jegy váltásával vehetjük igénybe, pl. az óriáskerék 5 lej, a csónakázás 10 lej személyenként. A nyári szezonban a bejárattól nem messze két egykori bányatavat is kialakítottak fürdés céljaira. A dörgői sóstavakban külön belépővel (10/5 lej) lehet fürödni a magas sótartalmú vízben.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Turda, Str.Aleea Durgăului No.7

Megközelítés

A sóbányának két bejárata is van, az új, a nagyobbik  a Durgăului utcából nyílik, mely a város északi szélén található, a központból a Str. Frăgărişte vezet ki a bányához, elég jól ki van táblázva az út a Salina Turda feliratokat kell figyelni. A régi bejáratot, mely az újtordai városrészben van, elsősorban a mozgáskorlátozottaknak ajánlják. (Salinelor utca 54b)

Nyitva tartás: H-V: 9.00-16.00

Belépő (2020): 40 lej, nyugd: 20 lej, diák, gyerek: 20 lej, parkolás: 4 lej/óra

http://salinaturda.eu  - magyarul is!