A legendák szurdoka

A Tordai-hasadék Erdély egyik legismertebb, legnépszerűbb természeti látnivalója, kirándulóhelye. A lenyűgöző látványt nyújtó kettéhasadt hegy a Torockói-hegység északi nyúlványában, Tordától pár kilométerre található. A szurdokban futó közkedvelt, függőhidakkal felszerelt túraút végig járása felejthetetlen élmény, visszafelé választhatjuk a hasadék tetején futó, kilátásban gazdag útvonalat is.

A túra hossza: 5 km

A túra időtartama: 3 óra

Szintkülönbség: 390 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege:

Könnyen teljesíthető rövid túra, esős, nedves időben, ill. magas vízállásnál fokozott figyelmet igényel a szurdokban való haladás. Ha visszafelé a szakadék szélén jövünk, úgy számoljunk egy erős emelkedővel a völgyből a fennsíkra.

A hasadék végigjárását célszerű professzionális, akár membránnal is ellátott túrabakancsban megtenni, esős, nedves időben hasznos dolog lehet az alsó lábszárunkra könnyen felcsatolható kamásli is. Hűvösebb időben pedig egy szél- és vízálló softshell dzseki a legjobb választás.

Kiindulópont: Tordai-hasadék menedékház (Cabana Cheile Turzei)

Megközelítés:

A menedékház előtti nagy rétet két útvonalon is megközelíthetjük autóval, egyrészt Cheia (Mészkő) falu felől, a másik oldalról Tordáról először Szindre (Sänduleşti), innen a Cheile Turzii feliratú táblákat követve pár kilométer a parkoló. A Szindről való megközelítést javasoljuk, sokkal jobb minőségű az aszfaltút ebből az irányból.

A túra leírása

A menedékháztól, ahol egy táblán térképet is találunk, a piros jelzéseket követve megyünk a hasadék szája felé. A menedékház körüli gyönyörű rét, háttérben a hasadék mesés képével rendkívül népszerű táborozó-, pihenőhely. A szurdokban vezető, jól kiépített túrautat a piros, a piros kereszt és a piros pont jelzések is mutatják.

A menedékháztól egy lépcsősoron keresztül indulunk el, átkelünk a Hesdát-patakon, majd a széles úton a parton haladunk tovább, hamarosan elérjük a természetvédelmi őröket, ahol a szerény összeg kifizetése után indulhatunk is tovább az egyre jobban szűkülő szurdokba. A Tordai-hasadék mindösszesen 1270 m hosszú, a jól kiépített útvonalat romantikus függőhidak és a sziklafalba vájt, néhol sodronykötelekkel megtámogatott szakaszok teszik még izgalmasabbá.

Többször is átkelünk a patakon, a helyenként 200 méter magas, függőleges sziklafalban barlangokat is láthatunk. A hasadék a sziklamászók kedvelt gyakorlóhelye, az ösvényről több helyről is indulnak a különböző nehézségű, csak felszereléssel végigjárható mászó útvonalak. Jó félóra alatt lassan ki is érünk a szurdok mélyéből, tágulni kezd a hasadék, még egy-két hatalmas szikla mellett elmegyünk, majd kiérünk a hasadék Magyarpeterd felőli végéhez.

A szurdok végénél választhatunk, hogy ugyanazon az úton megyünk-e vissza, vagy felkapaszkodunk a hasadék peremén futó útra, és azon térünk vissza a menedékházhoz. A Tordai-hasadék mindkét oldalán halad egy-egy útvonal, mindkettőt piros ponttal jelzik. Bármelyik útvonalat is válasszuk a visszaútra, garantált a lenyűgöző kilátás a hasadék felé.

Amennyiben a bal oldali, a patak jobb partján fekvő úton megyünk vissza, akkor érintjük a híres Patkós-kő szikláját, melyen a legenda szerint Szent László lovának patkónyoma látható. Itt dobbantott a király lova, mikor is a szikla kettévált, és az őt üldöző kun harcosok a szakadékba zuhantak, ekkor keletkezett a Tordai-hasadék.