Ady-kastély a Körös partján

A Sebes-Körös jobb partján fekvő Csucsa egy szerény falucska, melynek szélében álló dombtetejére épült Boncza Miklós földbirtokos kastélya.   Nem építészeti vagy történelmi szempontból, hanem egyik költőóriásunk, Ady Endre nevével összefonódva vált nevezetessé a hely.  Csinszka szülőháza ez, Ady Endre feleségével itt húzta meg magát az I. világháború viharai elől.

A kastély története és látogatása

A kis település az 1848-as szabadságharc idején arról nevezetes, hogy Bem József innen indította el csapatait december 18-án, a hadjárat sikere végül Erdély felszabadítását jelentette. A Csucsa keleti részén, a műút feletti magaslaton lévő kastélyt Ady Endre apósa, Boncza Miklós gazdag földbirtokos a század elején Alpár Ignác műépítésszel építtette feleségének. A földszintes-sarokbástyás épület szülőháza volt Csinszkának, a költő feleségének, akivel néhány esztendőt töltenek itt el együtt. Sajnos nem szerelmi fészekként, inkább a nagybeteg Ady mentsváraként szolgál az első világháború zűrzavaros éveiben.

Az újraházasodó Boncza Berta (Csinszka) a román nacionalista írónak, Octavian Goga-nak adja el, aki neobizánci stílusban alakíttatja át, újabb emeletet is huzat a földszintre. Az eredeti berendezést széthordták, ebből torzóként alig maradt meg mára valami. Goga halálát követően özvegye még évtizedekig a kastélyban élt, a korabeli nagypolgári berendezési tárgyak nagy része mind a mai napig a helyén van.

1968-ban rendezik be a szerény Ady emlékszobát, a kastély mellett álló ún. „fehér házban”, ebben lakott és alkotott ugyanis a háború néhány éve alatt költőnk. A Petőfi Irodalmi Múzeum 2014-ben a kolozsvári Magyar Főkonzulátussal karöltve modernizálta.

Az Ady-kastélyként is ismeretes Boncza-kastély keveset őriz magán eredeti képéből. A kastély Goga emlékmúzeumaként és mauzóleumaként funkcionál, román néprajzi gyűjteménynek is helyet ad. A gyűjtemény alapja a Goga és felesége által Románia különböző területeiről összegyűjtött, gyönyörű román szőnyegek, népviseletek, néprajzi tárgyak. Az emlékmúzeum Octavian Goga (1881-1938) politikai pályafutását és írói munkásságát méltatja. Egy szoba Ady és Csinszka itt töltött éveit mutatja be.

A gigantikus mauzóleum mintegy húsz évig épült az elhunyt Goga özvegyének tervei alapján, óriási muranói mozaikfal őrzi Octavian és Veturia Goga hamvait. A kastély tőszomszédságában, a parkban egy idetelepített XVI. századi fatemplom is áll, ezt a birtok melletti ortodox román kolostor használja.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: Csucsa (Ciucea) a Nagyváradot és Kolozsvárt összekötő 1-es főút mellett, a Király-hágótól 17 km-re keletre fekszik. A kastély a falu keleti végén, aműút feletti dombon áll.

Nyitva tartás: K-V 9.00-17.00

http://www.muzeuloctaviangoga.ro/